Ο Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ, γνωστός με τα αρχικά «MBZ», διαδέχθηκε στην προεδρία τον ετεροθαλή αδελφό του, τον Σέιχ Χαλίφα μπιν Ζάγεντ αλ Ναχίαν, ο οποίος απεβίωσε χθες, Παρασκευή.

Τρίτος γιός του σεΐχη Ζάγεντ μπιν Σουλτάν αλ-Ναχίαν, πρώτου προέδρoυ και ιδρυτή της ομοσπονδίας των Εμιράτων, ο «MBZ», πρίγκιπας διάδοχος της πρωτεύουσας και του εμιράτου του Αμπού Ντάμπι, είχε ήδη τα ηνία της χώρας αφού ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, τον Ιανουάριο του 2014, είχε αναγκάσει τον Χαλίφα μπιν Ζάγεντ αλ Ναχίαν να παραμερίσει.

Γίνεται πρόεδρος σε μια εποχή που οι μακροχρόνιοι δεσμοί των ΗΑΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τεταθεί λόγω της αντιληπτής αποδέσμευσης των ΗΠΑ από τις ανησυχίες ασφαλείας των συμμάχων τους στον Κόλπο και καθώς οι δυτικές χώρες αναζητούν υποστήριξη από την περιοχή για να βοηθήσουν στην απομόνωση της Ρωσίας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο «MBZ» έχει απομακρυνθεί από μια επιθετική εξωτερική πολιτική και τον στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό, που οδήγησε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε συγκρούσεις από την Υεμένη έως τη Λιβύη, για να επικεντρωθεί σε οικονομικές προτεραιότητες.

Πρόσφατα, τα ΗΑΕ αρνήθηκαν να πάρουν το μέρος της Δύσης στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και απέρριψαν τις εκκλήσεις της Δύσης για άντληση περισσότερου πετρελαίου για να συμβάλουν στη μείωση των τιμών του αργού.