Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Ν. Χουντή, ο Μοσκοβισί σημειώνει πως «οι ελληνικές αρχές είναι αρμόδιες να αποφασίσουν ποια περιουσιακά στοιχεία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 196 παράγραφος 4 του νόμου 4389/2016», δηλαδή ποια ακίνητα εξαιρούνται από την μεταβίβαση στο Υπερταμείο.
Ωστόσο, στην απάντησή του, αναφέρονται μόνο οι αρχαιολογικοί χώροι ως εξαιρούμενα από τη μεταβίβαση ακίνητα, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στα μνημεία και ειδικά σε όσα χρονολογούνται μετά το 1453, τα οποία, όπως έχει γίνει πλέον γνωστό, δεν θεωρούνται «πράγματα εκτός συναλλαγής» ούτε καν από την αρχαιολογικό νόμο. Καμία αναφορά δε γίνεται, άλλωστε, για τα κτίρια που στεγάζουν μουσεία, για αποθηκευτικούς χώρους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ή άλλα κτίρια που εξυπηρετούν ανάγκες της προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ασαφές, εξάλλου, παραμένει και το ζήτημα της διαχείρισης στο μέλλον αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, των οποίων μπορεί μεν η μεταβίβαση της κυριότητας να εξαιρείται, η νομή και διαχείρισή τους όμως εξαρτάται, σύμφωνα με την απάντηση Μοσκοβισί, από το εάν το Υπουργείο Πολιτισμού έχει «νόμιμα δικαιώματα» επί αυτών. Κατά τα λοιπά, ο επίτροπος υιοθετεί το αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης πως ο κατάλογος για τη μεταβίβαση καταρτίστηκε με βάση τα δεδομένα που παρείχε το Εθνικό Κτηματολόγιο μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, στα οποία δεν υπήρχαν πληροφορίες ή περιγραφές σχετικά με το είδος ή τη χρήση των περιουσιακών στοιχείων (δηλ. δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικά μνημεία, κ.λπ.).
Σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Πολιτισμού για την ταυτοποίηση των ακινήτων, ώστε να διαπιστωθεί ποια εμπίπτουν στην εξαίρεση από τη μεταβίβαση, μένει στην ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει αυτό που και από τη Βουλή δεσμεύτηκε, δια στόματος της Υπουργού Πολιτισμού Μ. Ζορμπά, να πράξει: να γνωστοποιηθεί δημόσια ο ονομαστικός κατάλογος των ακινήτων ως «κατάλογος εξαίρεσης» από πλευράς ΥΠΠΟΑ, να αποσταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών και να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας τους με κάθε θεσμικό τρόπο.
Αυτό, εξάλλου, επιμένει να ζητά και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από κοινού με τους δημάρχους Πατρέων Κωνσταντίνο Πελετίδη και Σπάρτης Ευάγγελο Βαλιώτη, αίτηση ακύρωσης κατά των σχετικών με την μεταβίβαση ακινήτων στο Υπερταμείο αποφάσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και του Υπουργού Οικονομικών.
Στη σχετική του ανακοίνωση, ο ΣΕΑ τονίζει πως απαιτεί «από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε θεσμικές πράξεις εξαίρεσης των ακινήτων αρμοδιότητας του ΥΠΠΟΑ από κάθε μεταβίβαση ακινήτων προς την ΕΤΑΔ και το Υπερταμείο, ώστε να μην έχει πλέον αντικείμενο αυτή η αίτηση ακύρωσης».