Τη Δευτέρα ο ακροδεξιός Μπολσονάρου διέταξε να διεξαχθούν στις 31 Μαρτίου «οι απαραίτητοι εορτασμοί» για την 55η επέτειο του πραξικοπήματος της 31ης Μαρτίου 1964, όταν οι στρατηγοί – δικτάτορες καθαίρεσαν τον τότε πρόεδρο Ζοάο Γκουλάρντ και κυβέρνησαν μέχρι το 1985.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του France24, ο Οτάβιο Ρέγκο Μπάρος, εκπρόσωπος του Μπολσονάρου, γνωστοποίησε πως δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες στον βραζιλιάνικο στρατό, ενώ «οι εορταστικές εκδηλώσεις θα πρέπει να διεξαχθούν «σύμφωνα με όσα κρίνουν αναγκαία οι διοικητές μέσα στα στρατόπεδα και εντός του πλαισίου που μπορούν να πραγματωθούν αυτές».

Παράλληλα, τόνισε πως «Ο πρόεδρος δεν θεωρεί πως η 31η Μάρτη 1964 ήταν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Θεωρεί πως η κοινωνία ενωμένη και αντιλαμβανόμενη τον κίνδυνο που διέτρεχε η χώρα, κατάφερε να ενώσει στρατιωτικούς και πολίτες και επαναφέρει τη χώρα στον σωστό δρόμο. Αν αυτό δεν συνέβαινε, σήμερα θα είχαμε ένα είδος κυβέρνησης που δεν θα ήταν καλή για κανέναν»

Ο Μπολσονάρου, που είναι υποστηρικτής και άλλων δικτατορικών καθεστώτων στη Λατινική Αμερική, όπως του Αλφρέδο Στρέσνερ στην Παραγουάη (1954 – 89) και του Αουγούστο Πινοσέτ στη Χιλή (1973 – 1990), είχε υποστηρίξει πριν δύο χρόνια πως το μέγα λάθος της δικτατορίας στη Βραζιλία ήταν «ότι βασάνιζε και δεν σκότωνε». Σημειώνεται ότι επισήμως έχουν καταγραφεί 434 δολοφονίες αγνοώντας τις 434 δολοφονίες, εκατοντάδες αυθαίρετες κρατήσεις και πολυάριθμοι βασανισμοί αντιφρονούντων.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας υπέρ της καθαίρεσης της πρώην προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, ο τότε βουλευτής Μπολσονάρο είχε επαινέσει τους βασανιστές της πρώην προέδρου, που τότε συμμετείχε σε αντιστασιακή οργάνωση. Το 2011 η Ρούσεφ είχε διατάξει τις Ένοπλες Δυνάμεις να καταργήσουν κάθε εκδήλωση μνήμης για τη δικτατορία. Το 2011 η πρώην πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ είχε διατάξει τις Ένοπλες Δυνάμεις να καταργήσουν κάθε εκδήλωση μνήμης για τη δικτατορία.