Ο Μπρέιβικ «είναι τώρα πολύ ξεκάθαρος στο γεγονός ότι δεν υποστηρίζει την προσφυγή στη βία και ότι δεν καλεί άλλους να διαπράξουν βίαιες ενέργειες» δήλωσε ο δικηγόρος του Τορ Γιόρντετ στα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης.
 
Ο Μπρέιβικ, σήμερα είναι 35 ετών, σκότωσε συνολικά 77 άτομα στο μακελειό της 22ας Ιουλίου 2011. Αρχικά πυροδότησε μια βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο κέντρο του Όσλο, σκοτώνοντας οκτώ άτομα, και στη συνέχεια άνοιξε πυρ στην καλοκαιρινή κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια, σκοτώνοντας ακόμα 69 ανθρώπους, οι περισσότεροι έφηβοι.
 
Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τότε το έγκλημά του «αποτρόπαιο, αλλά αναγκαίο». Σήμερα εκτίει ποινή κάθειρξης 21 ετών, την ανώτατη ποινή στη Νορβηγία, αν και δεν αποκλείεται να παραμείνει υπό κράτηση επ’ αόριστον. 
 
Ο Γιόρντετ αρνήθηκε να σχολιάσει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων τις δηλώσεις του πελάτη του, λέγοντας ότι η επέτειος θα πρέπει να είναι αφιερωμένη σε όσους επέζησαν από την τραγωδία και στις οικογένειες των θυμάτων.
 
«Δεν μπορούμε να προστατευθούμε από όλους τους κινδύνους με τα μέτρα ασφαλείας» δήλωσε για την επέτειο η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ. «Το πιο σημαντικό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αντιταχθούμε στον βίαιο εξτρεμισμό και τον ριζοσπαστισμό καλλιεργώντας τις αρετές της κοινωνίας μας» είπε.
 
Παρουσία του προκατόχου της, του Γενς Στόλτενμπεργκ των Εργατικών, η Σόλμπεργκ κατέθεσε στεφάνι και τήρησε ενός λεπτού σιγή μπροστά από το κτήριο όπου εξερράγη η βόμβα, το οποίο παραμένει ακόμη κενό.
 
Το νησί Ουτόγια άνοιξε την ημέρα της επετείου για τους επιζήσαντες της τραγωδίας και τις οικογένειες των θυμάτων.