«Η αντισημιτική απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είναι συγκρίσιμη με τη δίκη Ντρέιφους που θα τελειώσει με τον ίδιο τρόπο», υποστηρίζει ανακοίνωση του γραφείου του. «Το Ισραήλ απορρίπτει με απέχθεια τις παράλογες και ψευδείς ενέργειες που στρέφονται εναντίον του από το ΔΠΔ», προσέθεσε, λέγοντας πως το Ισραήλ δεν «θα υποκύψει στην πίεση» για την υπεράσπιση των πολιτών του.
Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ έκανε λόγο για «παράλογη απόφαση, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ την χαρακτήρισε «στίγμα ντροπής». Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ έκανε λόγο για μία «επιβράβευση της τρομοκρατίας» και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκίντεον Σάαρ υποστήριξε πως το ΔΠΔ «απώλεσε κάθε νομιμότητα», κάνοντας λόγο για «μια σκοτεινή στιγμή για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».
Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, καθώς έναν ηγέτη της Χαμάς, Ιμπραήμ Αλ-Μάσρι, για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Η κίνηση έρχεται αφότου ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν ανακοίνωσε στις 20 Μαΐου ότι ζητούσε εντάλματα σύλληψης για φερόμενα εγκλήματα που σχετίζονται με τις επιθέσεις στο Ισραήλ της 7ης Οκτωβρίου 2023 από τη Χαμάς και την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Γάζα.
Το Ισραήλ έχει απορρίψει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου που εδρεύει στη Χάγη και αρνείται τα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα. Το Ισραήλ έχει πει ότι σκότωσε τον Αλ-Μάσρι, γνωστό και ως Μοχάμεντ Ντέιφ, σε αεροπορική επιδρομή, αλλά η Χαμάς ούτε το επιβεβαίωσε ούτε το διέψευσε. Το ΔΠΔ έχει απαντήσει ότι δεν απαιτείται η αποδοχή της δικαιοδοσίας του δικαστηρίου από το Ισραήλ.
Η Ουάσινγκτον απέρριψε κατηγορηματικά την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), σύμφωνα με όσα δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. «Οι ΗΠΑ απορρίπτουν κατηγορηματικά την απόφαση του Δικαστηρίου να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά ανωτέρων Ισραηλινών αξιωματούχων (σσ τους Νετανιάχου και Γκάλαντ). Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι για τη βιασύνη του Εισαγγελέα να επιδιώξει εντάλματα σύλληψης και τα ανησυχητικά λάθη της διαδικασίας που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση», είπε συγκεκριμένα, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ συζητούν τα επόμενα βήματα με τους εταίρους τους.
Αντίθετα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Αμάν μαζί με τον Ιορδανό ομόλογό του, τον Αϊμάν Σαφάντι, ότι «δεν πρόκειται για πολιτική απόφαση. Είναι απόφαση δικαστηρίου, ενός διεθνούς δικαστηρίου. Και η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει να γίνει σεβαστή και να εφαρμοστεί». Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, δήλωσε με τη σειρά του ότι οι αποφάσεις του ΔΠΔ πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται, προσθέτοντας ότι «οι Παλαιστίνιοι αξίζουν δικαιοσύνη».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Κάσπαρ Βέλντκαμπ, δήλωσε πως η χώρα του θα «σεβαστεί την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου» και θα προχωρήσει στη σύλληψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού «αν πατήσει το πόδι του σε Ολλανδικό έδαφος», ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα εμπλακεί σε καμία «μη ουσιαστική» επαφή με τους διωκόμενους.
«Η Ευρώπη πρέπει να συμμορφωθεί. Να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις, να αναστείλει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ και να τηρήσει αυτά τα εντάλματα σύλληψης» είπε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Βελγίου.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Λεμουάν δήλωσε ότι η γαλλική αντίδραση στα εντάλματα θα είναι «σύμφωνη με το καταστατικό του ΔΠΔ», σημειώνοντας ωστόσο πως η σύλληψη του Νετανιάχου εάν επισκεπτόταν τη χώρα «είναι ένα σημείο που είναι νομικά περίπλοκο».
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Σάιμον Χάρις είπε πως η χώρα του «σέβεται τον ρόλο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Όποιος είναι σε θέση να τη βοηθήσει να εκτελέσει το ζωτικό του έργο πρέπει τώρα να το κάνει επειγόντως».