Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι στόχοι του για τον πόλεμο στη Γάζα έχουν επεκταθεί και περιλαμβάνουν πλέον τη δυνατότητα να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι Ισραηλινοί που έχουν εγκαταλείψει περιοχές κοντά στα σύνορα με το Λίβανο. Η απόφαση να συμπεριληφθεί «η ασφαλής επιστροφή των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους» εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια ολονύκτιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Νετανιάχου, ανέφερε το γραφείο του σε ανακοίνωσή του την Τρίτη.

Η απόφαση έρχεται μία ημέρα αφότου ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε σε έναν απεσταλμένο των Ηνωμένων Πολιτειών, που επισκέφθηκε το Ισραήλ ότι η «στρατιωτική δράση» είναι ο «μόνος τρόπος που έχει απομείνει για να διασφαλιστεί η επιστροφή των κοινοτήτων του βορρά του Ισραήλ».

Υπάρχουν σχεδόν καθημερινά διασυνοριακά πυρά μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της λιβανέζικης ένοπλης ομάδας Χεζμπολάχ από τότε που το Ισραήλ άρχισε τον πόλεμο στη Γάζα πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ έχουν δηλώσει ότι η ομάδα θα υποχωρήσει αν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά ο Γκάλαντ προειδοποίησε ότι ο χρόνος «τελειώνει». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χεζμπολάχ εξέδωσε εντολή εκκένωσης πολλών πόλεων του Νοτίου Λιβάνου, λόγω επικείμενης διεύρυνσης των πολεμικών επιχειρήσεων.

Εντωμεταξύ, ο Άμος Χόχσταϊν, ανώτερος σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τη Δευτέρα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να μην ξεκινήσει ευρύτερο πόλεμο κατά του Λιβάνου, όπως ανέφεραν στο Axios πηγές που γνωρίζουν τις συναντήσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, θα «συζητήσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα» κατά τη διάρκεια τριήμερης επίσκεψης στην Αίγυπτο, καθώς ο ισραηλινός έλεγχος του διαδρόμου Φιλαδέλφη στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας παραμένει κομβικό σημείο στις συνομιλίες.

To «πράσινο φως» για επέκταση των επιχειρήσεων στα σύνορα με τον Λίβανο έρχεται μόλις μια μέρα αφού οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα προειδοποίησαν ότι το Ισραήλ κινδυνεύει να γίνει διεθνής «παρίας» εξαιτίας της γενοκτονίας του στη Γάζα, γεγονός που σημαίνει ότι η ιδιότητα του μέλους του ΟΗΕ θα μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Τη Δευτέρα, αρκετοί ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ κατήγγειλαν την κλιμακούμενη βία και παραβιάσεις των δικαιωμάτων από το Ισραήλ στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την περιφρόνηση των αποφάσεων των διεθνών δικαστηρίων και τις λεκτικές επιθέσεις του στον ίδιο τον ΟΗΕ.

Οι εισηγητές, οι οποίοι διορίζονται από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αλλά δεν μιλούν εξ ονόματος του ΟΗΕ, κατηγόρησαν επίσης τα «διπλά πρότυπα» των δυτικών χωρών στον καταστροφικό πόλεμο και δήλωσαν ότι το Ισραήλ πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του. «Νομίζω ότι είναι αναπόφευκτο για το Ισραήλ να γίνει παρίας μπροστά στη συνεχή, αδυσώπητη, συκοφαντική επίθεση που δέχονται τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και τα εκατομμύρια των Παλαιστινίων», δήλωσε η Φραντσέσκα Αλμπανέζ, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, αναφερόμενη σε λεκτικές και στρατιωτικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στη Γάζα. «Μήπως θα έπρεπε να εξεταστεί η συμμετοχή του ως μέλος αυτού του οργανισμού, για τον οποίο το Ισραήλ φαίνεται να έχει μηδενικό σεβασμό;» αναρωτήθηκε.

Η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα μετά από περισσότερους από 11 μήνες συγκρούσεων έχει επίσης προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με τη μακροχρόνια πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη των δυτικών κρατών προς το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες παρέχουν αμφότερες όπλα. «Είναι σοκαριστικό ότι μπροστά στην άβυσσο στα [κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη] … τα περισσότερα κράτη μέλη παρέμειναν στην καλύτερη περίπτωση αδρανή ή ακόμα και βοηθούν και συνδράμουν ενεργά την εγκληματική συμπεριφορά του Ισραήλ», δήλωσε η Αλμπανέζ σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη τη Δευτέρα, κάνοντας ξανά λόγο για γενοκτονία.