Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Νίκου Λιονάκη στην Αυγή,  ο Νίκος Ανδρουλάκης πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αποφάσισε να μην παρευρεθεί στην σημερινή συνάντηση που είχε οριστεί με την Επιτροπή PEGA που ήρθε στην Αθήνα για να διερευνήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αντ’ αυτού ο Ανδρουλάκης θα υποβάλει υπόμνημα με τις θέσεις του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ φέρεται να πήρε αυτή την απόφαση με το σκεπτικό ότι οι στην ουσία οι εμπλεκόμενοι και πάλι δεν εξετάζονται επίσημα και συνεχίζουν να κρύβονται.

Υπενθυμίζουμε πως στις κατάθεση που έδωσε στο Στρασβούργο, όταν κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής ο Ν. Ανδρουλάκης είχε αναφέρει: «Είναι πολιτικός ο λόγος της παρακολούθησής μου», «Οι υπηρεσίες μπορούν να επικαλεστούν εθνικό λόγο. Υπήρξαν διαρροές ότι πρεσβείες τρίτων χωρών ζήτησαν από τη χώρα μου να με παρακολουθήσει, μίλησαν για την Ουκρανία και την Αρμενία. Αμέσως και δημοσίως, οι δύο χώρες το διέψευσαν, μιλώντας για fake news. Ποιοι είναι οι λόγοι παρακολούθησής μου; Οκτώ χρόνια είμαι ευρωβουλευτής και ποτέ δεν μου έχει συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά μόλις δήλωσα υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, η παρακολούθηση άρχισε».

Σχετικά με την πρόθεσή του να δώσει ευρωπαϊκή διάσταση στο θέμα, ανέφερε: «Στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες δεν υπάρχουν νησίδες ανομίας, υπηρεσίες που λειτουργούν πάνω και εκτός νόμου χωρίς να ελέγχονται από κανέναν. Όλες οι κρατικές υπηρεσίες πρέπει να λειτουργούν βάσει του Συντάγματος, των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, αρχές που είναι και ευρωπαϊκές. Εκτός όμως των κανόνων που πρέπει να διέπουν τις μυστικές υπηρεσίες, υπάρχει και το ερώτημα τί έχει κάνει η κυβέρνηση για να μάθουμε ποιος έχει το Predator, ένα κατασκοπευτικό υπερόπλο, το οποίο στοχεύει δημοσιογράφους, πολιτικούς, πιθανόν και επιχειρηματίες και φαίνεται να βάζει στο στόχαστρο τους ίδιους ανθρώπους με τις εθνικές μυστικές υπηρεσίες; Ίσως και για αυτό ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ανήκει στην ίδια πολιτική ομάδα με τη Νέα Δημοκρατία, ζήτησε από τη Europol να ξεκινήσει έρευνα για τα παράνομα αυτά λογισμικά λόγω κωλυσιεργίας των ελληνικών υπηρεσιών. Μάλιστα μετά από πρότασή μας η PEGA στην επικείμενη επίσκεψη της στη χώρα μας, θα επιδιώξει να συναντηθεί με όλους όσους προσπάθησε να κρατήσει στο απυρόβλητο η Νέα Δημοκρατία».