Συγκεκριμένα, το αμφιλεγόμενο νέο νομοσχέδιο για τα σύνορα της υπουργού Πρίτι Πατέλ παραβιάζει το διεθνές και εγχώριο δίκαιο με τουλάχιστον 10 διαφορετικούς τρόπους, ανέφερε έκθεση ομάδας κορυφαίων δικηγόρων μετανάστευσης. Οι τέσσερις δικηγόροι ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίζονται ότι το νομοσχέδιο εθνικότητας και συνόρων, το οποίο προωθείται μέσω του κοινοβουλίου, θα οδηγήσει σε προκλήσεις στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες, καταλήγοντας πως «αυτό το νομοσχέδιο αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη νομική επίθεση στο διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες που έχει δει ποτέ το Ηνωμένο Βασίλειο».

«Η αρχή στο επίκεντρο του νομοσχεδίου είναι η ποινικοποίηση, τόσο ποινικά όσο και διοικητικά, εκείνων που φθάνουν με παράτυπα μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ζητήσουν άσυλο και το νομοσχέδιο επιδιώκει να αντιστρέψει μια σειρά σημαντικών αποφάσεων των δικαστηρίων του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων εκέινων της Βουλής των Λόρδων και του εφετείου, που εκδόθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια», συμπληρώνουν.

Σύμφωνα με το BBC, η νομική γνωμοδότηση δημιουργεί αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και δικηγόρων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες ενδέχεται να δικαστούν αν, όπως αναμένεται, το νομοσχέδιο περάσει στο κοινοβούλιο και αποτελέσει νόμο την άνοιξη. Ως δεδηλωμένοι στόχοι του νομοσχεδίού φέρονται να είναι να καταστήσει το σύστημα ασύλου δικαιότερο, να αποτρέψει την παράνομη είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο και να απομακρύνει άτομα που δεν έχουν δικαίωμα να βρίσκονται στη χώρα, ενώ την ιδέα υποστηρίζει επίσης ο αρχιγραμματέας του κρατους Ντόμινικ Ράαμπ και ο γραμματέας επιχειρήσεων Κουάζι Κβάρτενγκ.

Σύμφωνα με την έκθεση, το νομοσχέδιο παραβιάζει δυνητικά τα άρθρα 31 και 33 της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, καθώς και τα άρθρα 2, 3 και 4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθως το σύστημα ασύλου δύο ταχυτήτων που σχεδιάζει να εισαγάγει η κυβέρνηση σημαίνει ότι σε όσους φθάνουν με «παράτυπα μέσα» όπως τα πλοία θα χορηγούνται λιγότερα δικαιώματα.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιστρέψει το σκεπτικό της σύμβασης για τους πρόσφυγες, το οποία ήταν να εισαγάγει μια προσέγγιση βασισμένη στις ανάγκες για να το αντικαταστήσει με το καθεστώς που βασίζεται στην άδεια, επιστρέφοντας στη δεκαετία του 1930.