Οι δεκαπέντε χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδίκασαν ομόφωνα την «εξαιρετικά αποσταθεροποιητική συμπεριφορά» της Β. Κορέας και την προέτρεψαν να «μη διεξαγάγει άλλες πυρηνικές δοκιμές».

«Οι παράνομες δραστηριότητες» της Β. Κορέας, οι δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων, «αύξησαν σημαντικά την ένταση στην περιοχή και πέραν αυτές», υπογραμμίζεται στην απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ.

Τα μέλη του ΣΑ ενέκριναν το κείμενο αφού η Ρωσία κατάφερε να υπογραμμιστεί η ανάγκη εξεύρεσης λύσης «μέσω διαλόγου». Μετά την αποτυχημένη εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Β. Κορέα την Κυριακή η Ρωσία εμπόδισε την ψήφιση ενός πρώτου σχεδίου απόφασης, που είχε πάντως εξασφαλισμένη την έγκριση του Πεκίνου, του κυριότερου συμμάχου της Πιονγκγιάνγκ.

Ωστόσο, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Πιοτρ Ιλίσεφ, διέψευσε ότι η Μόσχα πρόβαλε προσκόμματα και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις με «απότομο τρόπο».


Το ΣΑ απειλεί με νέες κυρώσεις τη Β. Κορέα 

Το ΣΑ απειλεί να λάβει «περαιτέρω σημαντικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων» έτσι ώστε η Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει τα εξοπλιστικά της προγράμματα, τα οποία έχουν απαγορευθεί από τον ΟΗΕ.

Μια ένδειξη αλλαγής του τόνου προς το σκληρότερο είναι η ρητή αναφορά σε «κυρώσεις», ενώ προηγούμενες αποφάσεις αναφέρονταν απλά σε «πρόσθετα μέτρα» σε βάρος της Β. Κορέας.

Το ΣΑ αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την 28η Απριλίου για το θέμα της Β. Κορέας, υπό την προεδρία των ΗΠΑ, οι οποίες θα εκπροσωπηθούν σε αυτή την περίπτωση από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον.

Σημειώνεται, ότι δεν προβλέπεται να συζητηθεί κάποια απόφαση σε αυτή τη συνεδρίαση, όμως οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους αναμένεται να αδράξουν την ευκαιρία για να ασκήσουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην Κίνα.

Το ΣΑ του ΟΗΕ έχει ήδη επιβάλει έξι γύρους κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, εκ των οποίων δύο πέρυσι.