«Στις 30 Νοεμβρίου, το γραφείο είχε επιβεβαιώσει, από διάφορες πηγές επί του πεδίου, 35 επιθέσεις καθώς και 52 ανθρωποκτονίες εναντίον ηγετών που προασπίζονταν τα δικαιώματα του ανθρώπου και άλλες πέντε ανθρωποκτονίες» τα αίτια των οποίων ακόμη «αναλύονται», σύμφωνα με ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας, η οποία υπογράμμισε την αύξηση της εγκληματικότητας σε περιοχές που μέχρι πρότινος έλεγχαν οι αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).
Καταγγέλλοντας τη «διαρκή βία εναντίον των υπερασπιστών των δικαιωμάτων του ανθρώπου στη χώρα, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές», το γραφείο της ΥΑ διευκρίνισε ότι «13 από 57 ανθρωποκτονίες» που μελετήθηκαν διαπράχθηκαν μετά την υπογραφή, την 26η Σεπτεμβρίου, της αρχικής συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες, η οποία αναθεωρήθηκε μετά την απόρριψή της στο δημοψήφισμα που διεξήχθη τον Οκτώβριο και υπεγράφη ξανά την 24η Νοεμβρίου.
Οι επτά από τις πιο πρόσφατες δολοφονίες αυτής της φύσης διαπράχθηκαν σε περιοχές που προηγουμένως έλεγχαν οι γκεριγέρος των FARC, οι οποίοι αποσύρθηκαν και προετοιμάζονται να μετακινηθούν σε 27 περιοχές σε όλη τη χώρα όπου θα παραδώσουν τα όπλα υπό την εποπτεία του ΟΗΕ.
Η αποχώρηση των μαχητών των FARC δημιουργεί «ένα κενό» ασφάλειας «στα ιστορικά προπύργιά τους όπου επέβαλαν την 'τάξη'», καθώς το κράτος απουσίαζε και κυριαρχούσε «η παραοικονομία των παράνομων καλλιεργειών και των παράνομων ορυχείων ή μεταλλείων». Αυτό το κενό «ευνοεί την εκδήλωση και την επέκταση κάθε είδους εγκληματικότητας, περιλαμβανομένης της εισόδου άλλων ένοπλων οργανώσεων εκτός νόμου, οι οποίες διεκδικούν τον έλεγχο αυτής της παραοικονομίας», σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία.
Στην ανακοίνωση τονίζεται πως αυτή η «δυναμική της βίας» δεν πλήττει μόνο όσους υπερασπίζονται τα δικαιώματα του ανθρώπου «αλλά επίσης και τον πληθυσμό γενικά».
Η κυβέρνηση και οι FARC κατέληξαν σε συμφωνία για να τερματιστεί ένας πόλεμος που διήρκεσε 52 χρόνια και στον οποίο ενεπλάκησαν κάπου τριάντα οργανώσεις ανταρτών, ακροδεξιών παραστρατιωτικών, ο στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, ενώ ακόμη σήμερα 60.000 θεωρούνται επισήμως αγνοούμενοι, κι εκτοπίζοντας 6,9 εκατομμύρια πολίτες.
Παράλληλα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διαπραγματευθεί μια συμφωνία ειρήνης με την οργάνωση Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης, την τελευταία που παραμένει ενεργή, ενώ έχει εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, ορισμένες από τις οποίες αποτελούν τη συνέχεια των ακροδεξιών παραστρατιωτικών ομάδων οι οποίες διαλύθηκαν πριν από δώδεκα χρόνια.