Ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Φορολογικών Παραδείσων» παρουσιάστηκε μέσα από μελέτη του Tax Justice Network , αποκαλύπτοντας ότι ο ΟΟΣΑ κλείνει τα μάτια μπροστά στο όργιο φοροδιαφυγής όπου πρωτοστατούν μερικές από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη.

Ο δείκτης του ΤJN κατατάσσει τις χώρες αναλόγως του βαθμού με τον οποίο τα φορολογικά και χρηματοπιστωτικά τους συστήματα επιτρέπουν στις πολυεθνικές εταιρείες να μεταφέρουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό και να μειώνουν τη φορολογία τους. Παράλληλα λαμβάνει υπόψη του και τον όγκο της χρηματοπιστωτικής δραστηριότητας που πραγματοποιείται τις πολυεθνικές στην κάθε χώρα.

Η σχετική μελέτη που συνοδεύει τον δείκτη των εταιρικών φορολογικών παραδείσων αποκαλύπτει ακόμη ότι οι ίδιες οι χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ είναι υπεύθυνες για το 39% των κινδύνων εταιρικής φορολογικής κατάχρησης παγκοσμίως, ενώ οι υπόλοιπες κτήσεις και πρώην αποικίες τους για το 29%. Συνολικά κοστίζουν στην ανθρωπότητα πάνω από 166 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένο εταιρικό φόρο κάθε χρόνο. Ποσό που, σύμφωνα με την έρευνα,  ισοδυναμεί με την απώλεια περισσοτέρων των 26 εκατομμυρίων νοσοκόμων ετησίως ή αλλιώς 50 μισθών νοσοκόμων κάθε λεπτό στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Οι δέκα μεγαλύτεροι «φορολογικοί παράδεισοι», σύμφωνα με την μελέτη είναι οι εξής:

Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι

Νησιά Κέιμαν

Βερμούδες

Ολλανδία

Ελβετία

Λουξεμβούργο

Χονγκ Κονγκ

Νήσος του Τσέρσεϊ

Σιγκαπούρη

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Σύμφωνα με το ΤJN, η πρώτη τριάδα ανήκει σε υπερπόντια εδάφη της Βρετανίας, ενώ η Νήσος του Τσέρσεϊ αποτελεί «κτήση του βρετανικού εδάφους».

Δείτε αναλυτικά τη μελέτη: