Οι αποκαλύψεις έρχονται μετά την υπογραφή συμφωνίας μετανοίας του Παντσέρι με τις βελγικές αρχές για να πέσει «στα μαλακά». Σύμφωνα με την εισαγγελία Βρυξελλών, ο φερόμενος ως εγκέφαλος της υπόθεσης, πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι «υπέγραψε μνημόνιο με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα σύμφωνα με τα άρθρα 216/1 έως 216/8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Τα άρθρα αυτά αφορούν υπόπτους που μετανόησαν σε υπόθεση».

H εξέλιξη αυτή αναμένεται να επηρεάσει την Εύα Καϊλή, που έχει προφυλακιστεί ως ύποπτη για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καθώς σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης είχε δεχθεί πιέσεις να ομολογήσει, αλλά πλέον θα ήταν δύσκολο να επιτύχει ανάλογη συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια επιμένει να δηλώνει αθώα.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, o Αντόνιο Παντσέρι «φέρεται να δήλωσε ότι κατέβαλε από 120 μέχρι 140 χιλιάδες ευρώ στον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, σε διάφορες δόσεις, την περίοδο κατά την οποία, στην ομάδα του, στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση σχετικά με τη θέση που έπρεπε να ληφθεί για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων που απασχολούνταν στα έργα για το διεθνές Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του Κατάρ».

Η κατάθεση φέρεται να έγινε σε ανάκριση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 2022, ενώ η ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, προσθέτει ότι ο Παντσέρι «φέρεται να προέτρεψε τους εισαγγελείς να εξακριβώσουν και τη θέση του ευρωβουλευτή του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Αντρέα Κοτσολίνο, αλλά χωρίς να αναφερθεί σε καταβολή χρημάτων».

Η βελγική εφημερίδα Le Soir κάνει λόγο για επιστολή πέντε σελίδων, υπογεγραμμένη από τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα, η οποία περιλαμβάνεται η απολογία του Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα στο προσκήνιο επανέρχεται το όνομα του ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, αλλά και του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

«Συνήθιζα να δίνω τα χρήματα στον Ταραμπέλα σε διάφορα μέρη. Τα χρήματα ήταν σε χάρτινες σακούλες. Ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Την επαφή γενικά την έκανα εγώ και καμιά φορά ο Τζόρτζι. Κάθε φορά, το ποσό ήταν περίπου 20.000 ευρώ. Τα παραδίδαμε τα χρήματα με διαφορά δύο ή τριών μηνών και η τελευταία παράδοση ήταν πριν από έξι μήνες». Συνολικά ο σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής φέρεται να έλαβε συνολικά μεταξύ 120 και 140.000 ευρώ προκειμένου να μιλήσει θετικά για το Κατάρ.