Να ανακαλέσει η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης την απόφαση εξαίρεσης των κ.κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη ζητούν οι συνήγοροι του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας και η Λυδία Τσοβόλα, με υπόμνημα που κατέθεσαν την Πέμπτη, με την επίμαχη απόφαση να χαρακτηρίζεται παράνομη και άκυρη.
Στο υπόμνημα του πρώην αναπληρωτή υπουργού σημειώνεται επικουρικά πως αν η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης επιμείνει στην απόφασή της, τότε πρέπει να εξαιρεθούν ακόμα τρία μέλη της, οι Θάνος Πλεύρης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης και Βασίλης Κεγκέρογλου, διότι έχουν εκφραστεί επανειλημμένα υπέρ της παραπομπής του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και τον έχουν κατηγορήσει για σκευωρία.
«Με την αίτησή μας αυτή θέλουμε να προστατεύσουμε το κύρος της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης και του Κοινοβουλίου, θα αναφέρεται στην αίτηση των συνηγόρων του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, καθώς αν τελικά ληφθεί η απόφαση παραπομπής του πρώην αναπληρωτή υπουργού, τότε η διαδικασία στη Βουλή θα πάσχει από ακυρότητα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Καταθέσαμε αίτηση και υπόμνημα προς την ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης με την οποία τεκμηριώνουμε, νομικά, με τις ισχύουσες διατάξεις, ότι είναι τελείως αυθαίρετη και παράνομη η απόφαση της πλειοψηφίας για την εξαίρεση των κ.κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη», ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο Δημήτρης Τσοβόλας, συνήγορος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. «Αυτό το κάνουμε γιατί θέλουμε, αφού αποφασίστηκε η συγκρότηση της επιτροπής, αυτή να προχωρήσει κανονικά. Αν επιμείνουν στην απόφαση εξαίρεσης, τότε θα ακυρωθεί, εκατό τοις εκατό, η διαδικασία, όταν έρθει η ώρα να κριθεί από δικαστικό συμβούλιο», είπε ο Δ. Τσοβόλας και τόνισε ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν δίνει τέτοιο δικαίωμα στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, να εξαιρέσει δηλαδή η ίδια τα μέλη της.
«Ζήτημα του Συμβουλίου Εφετών και όχι του εισαγγελέα»
Ο Δ. Τσοβόλας επικαλέστηκε την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα εξαίρεσης που είχε καταθέσει σε βάρος της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, ο πρώην υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, που αντιμετωπίζει κακουργηματική δίωξη.
«Σε αυτή την περίπτωση αποφάσισε το Συμβούλιο και όχι ο εισαγγελέας», επισήμανε ο δικηγόρος του Δ. Παπαγγελόπουλου, αναφορικά με το επιχείρημα ότι η Ειδική Προκαταρκτική Επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες εισαγγελέα. Συνεπώς, μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει επί αιτήματος εξαίρεσης είναι μόνο το δικαστικό συμβούλιο, είπε ο συνήγορος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.
«Είναι τελείως αστήρικτη η απόφαση που ελήφθη για τους κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο», επέμεινε ο Δ. Τσοβόλας και επικαλέστηκε την άποψη που είχε διατυπώσει ο Βαγγέλης Βενιζέλος στο παρελθόν και έλεγε ότι, καθώς δεν λειτουργεί δικαστικό συμβούλιο στην προκαταρκτική, θα πρέπει, με την αναθεώρηση του Συντάγματος, να προβλεφθεί δικαστικό συμβούλιο στην προδικασία. Πρόκειται για άρθρο του Ε. Βενιζέλου στις 30 Απριλίου 2011 με τον τίτλο «Εύκολοι μύθοι και δύσκολες αλήθειες για το άρθρο 86 του Συντάγματος και την ποινική ευθύνη υπουργών» στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, σύμφωνα με το οποίο, «Είναι απολύτως αναγκαίο, στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, η αρμοδιότητα πενταμελούς δικαστικού συμβουλίου να ενεργοποιείται πολύ νωρίτερα έτσι ώστε να υποβοηθείται η Βουλή, αλλά και να καθίσταται πρακτικά αδύνατη η καταστρατήγηση των σχετικών διατάξεων από μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θέλει να προστατεύσει παρανομούντα στελέχη της».
«Αν παρ΄όλα αυτά, τελείως αυθαιρέτως, η πλειοψηφία επιμείνει να μην ανακαλέσει την απόφαση, που είναι παρεμπίπτουσα και μπορεί να ανακληθεί, τότε, ζητάμε εμείς, για να φανεί το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται, την εξαίρεση τριών μελών της επιτροπής, των κ.κ. Θανάση Πλεύρη, Κωνσταντίνου Κυρανάκη και Βασίλη Κεγκέρογλου», είπε επίσης ο Δ. Τσοβόλας και υπογράμμισε ότι η αίτηση εξαίρεσης είναι για να φανεί το αδιέξοδο.
«Ο ΚΠΔ για τους λόγους εξαίρεσης αναφέρει ότι εξαίρεση μπορεί να ζητήσει ο εισαγγελέας (εν προκειμένω η επιτροπή) ή ο κατηγορούμενος ή ύποπτος ή ο πολιτικός ενάγων, όταν υπάρχουν γεγονότα τα οποία οδηγούν τον κατηγορούμενο σε πιθανότητα δυσπιστίας ως προς την αμεροληψία», είπε ο Δ. Τσοβόλας και πρόσθεσε: «Οι κ.κ. Πλεύρης και Κεγκέρογλου ήταν εισηγητές και σαφώς δήλωσαν ότι υπάρχει σκευωρία. Στην περίπτωσή τους, λοιπόν, δεν έχουμε υποψία μεροληψίας αλλά βεβαιότητα. Ο κ. Κυρανάκης έκανε δηλώσεις, μίλησε για βαρύτατες κατηγορίες και για σκευωρία».
Ο Δ. Τσοβόλας υπογράμμισε επίσης ότι «ενδεχομένως η Επιτροπή επιμένει σε αυτή την άκυρη απόφαση διότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ώστε στη συνέχεια να πει ότι η Βουλή έστειλε την υπόθεση στο δικαστήριο αλλά το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε ότι η διαδικασία πάσχει από ακυρότητα» και πρόσθεσε: «Αν δεχθούμε αυτό που αποφάσισε η επιτροπή, οδηγούμαστε η κάθε πλειοψηφία να εξαιρεί μη αρεστά μέλη με τη μέθοδο της κλήσης τους σε μαρτυρική κατάθεση».
Του απαγόρευσαν να κάνει δηλώσεις στο περιστύλιο
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως την ίδια ημέρα, μετά την υποβολή του αιτήματος εξαίρεσης των τριών βουλευτών από την Προανακριτική Επιτροπή, ο Δ. Τσοβόλας επιχείρησε να κάνει δηλώσεις από το περιστύλιο της Βουλής, μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της Προανακριτικής, Γ. Μπούγα. Ωστόσο, στον συνήγορο του Δ. Παπαγελόπουλου δεν επέτρεψαν να κάνει δηλώσεις άνδρες της φρουράς της Βουλής, καθώς όπως ανέφερε ο ίδιος, του είπαν πως δεν επιτρέπεται σε μη πολιτικά πρόσωπα να κάνουν δηλώσεις από εκείνο το σημείο, πράγμα που δεν ισχύει.
«Πρωτόγνωρα πράγματα έγιναν στη Βουλή. Με παρακάλεσαν οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες να κάνω μια δήλωση στο Περιστύλιο της Βουλής, κάτι που είχα κάνει πριν από δέκα μέρες. Ενώ, λοιπόν, είμασταν έτοιμοι να κάνω τη δήλωση, ήρθε και ο κ. Πλεύρης στο σημείο-, έφτασε κάποιος από την ασφάλεια και είπε παρουσία όλων ότι δεν επιτρέπεται να γίνονται δηλώσεις στο από μη βουλευτές. Λες και εγώ πήγα σαν απλός πολίτης. Πήγα με θεσμικό ρόλο ως συνήγορος υπεράσπισης του πρώην υπουργού τον οποίο στέλνουν ως ύποπτο “κατηγορούμενο” στην Επιτροπή που θα συνεδριάσει το απόγευμα» δήλωσε μιλώντας στο News247 ο Δ. Τσοβόλας, χαρακτηρίζοντας «πρωτόγνωρα» τα όσα συμβαίνουν.
«Είναι πρωτόγνωρα ήθη και έθιμα για τη Βουλή και η εντολή δόθηκε από το προεδρείο της Βουλής. Πρόκειται για αντιδημοκρατική λειτουργία και τελικά έκανε δήλωση μόνο ο κ. Πλεύρης που είναι μέλος της Επιτροπής. Ο μονόλογος συνεχίζεται και να ξέρετε ότι μου προκαλεί θλίψη όλο αυτό γιατί ήμουν 20 χρόνια στη Βουλή και ως αρχηγός κόμματος. Δεν σεβάστηκαν τίποτα. Μας εισάγουν νέα ήθη και έθιμα που τείνουν στον αυταρχισμό γιαυτό θέλουν τον μονόλογο» πρόσθεσε ο Δ. Τσοβόλας.
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέφερε το ίδιο μέσο, σχολιάζουν το παραπάνω γεγονός σημειώνοντας πως «οι πρακτικές φίμωσης δεν θα συγκαλύψουν την αλήθεια».