Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η 369η δικάσιμος της δίκης της Χρυσής Αυγής, όπου απολογήθηκε ο πυρηνάρχης των γραφείων της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, Γιώργος Πατέλης. Μετά τις εισαγωγικές ερωτήσεις της προέδρου, όπως τον τόπο κατοικίας και την εργασία του κατηγορούμενου ξεκίνησαν οι ερωτήσεις σχετικά με την δράση του στην Χρυσή Αυγή. Ο Πατέλης, δήλωσε ότι η δράση του στην ναζιστική οργάνωση ξεκίνησε το 2011 και έναν χρόνο μετά τοποθετήθηκε υπεύθυνος ή σύμφωνα με την χρυσαυγίτικη ιεραρχία, πυρηνάρχη της Νίκαιας.

Όσο αφορά τα μηνύματα που αποστέλλονταν από τον Πατέλη στα μέλη της Χρυσής Αυγής, στα οποία αναγραφόταν «με εντολή Λαγού», ο κατηγορούμενος επιχείρησε να προστατέψει τον υπόδικο ευρωβουλευτή και πρώην χρυσαυγίτη Λαγό, λέγοντας ότι το έγραφε για να έχουν ένα παραπάνω κύρος οι δράσεις οι οποίες καλούνταν και υπογράφονταν με αυτόν τον τρόπο γιατί ο Λαγός ήταν βουλευτής. Στην συνέχεια ζήτησε συγνώμη μέσω του δικαστηρίου στον συγκατηγορούμενό του Ι. Λαγό για την χρήση του ονόματός του στα μηνύματα. Όσο αφορά την άλλη φράση «δεν διαρρέει πουθενά» η οποία φαίνεται να συνόδευε τα μηνύματα του Πατέλη, ο ίδιος αναφέρει ότι αυτό αναγραφόταν για λόγους ασφαλείας επειδή είχαν δεχτεί αρκετές φορές επίθεση από αριστερές συλλογικότητες.

Έπειτα η έδρα του δικαστηρίου ρώτησε τον Πατέλη, ποιος επέλεγε την ενιαία ενδυμασία με την οποία εμφανίζονταν τα μέλη της Τ.Ο. Νίκαιας (μαύρη μπλούζα με διακριτικά της Χρυσής Αυγής και στρατιωτικό παντελόνι αλπινιστών). Εκείνος απάντησε ότι η ενδυμασία αυτή ήταν «μόδα» η οποία κόπηκε όπως λέει καθώς, «κάποιες φορές που είχαμε ανταγωνισμό με την τοπική Πειραιά, μας κορόιδευαν και είπαμε να το σταματήσουμε». Όσο αφορά την συντεταγμένη παρουσία των μελών, που θυμίζει στρατιωτική πομπή, σε δημόσιες εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής, ο κατηγορούμενος υπογραμμίζει πως αυτό συνέβαινε «για να μην χαθούν» και πως δεν ήταν συντεταγμένα απλώς ήταν όλοι κοντά.

Επιπροσθέτως όσο αφορά την σημαία των SS με την οποία έχει φωτογραφηθεί ο κατηγορούμενος, αναφέρει ότι την είχε παραλάβει μέσω του συγκατηγορούμενού του Κορκοβίλη μέσα σε μια σακούλα που την είχαν δώσει στο τελευταίο κάποιοι άγνωστοι μαζί με ένα σημείωμα που έγραφε «αυτοί είστε» και του ζήτησαν να την δώσει στον Πατέλη.  Πρόσθεσε  επίσης ότι κακώς την πήρε στην κατασκήνωση και έβγαλε την φωτογραφία.

Στην συνέχεια ο δικηγόρος του κατηγορούμενου παρενέβη φωνάζοντας πως η συγκεκριμένη δίκη είναι ποινική και όχι ιδεολογική. Μετά από αυτό, η πρόεδρος συνέχισε ρωτώντας τον Πατέλη αν στις κασκηνώσεις που διοργάνωνε η Χρυσή Αυγή γίνονταν κάποιου είδους «δοκιμασίες» όπως εικονικές μάχες, με τον κατηγορούμενο να απαντάει ότι κανένας δεν βρισκόταν στην φυσική κατάσταση για κάτι τέτοιο οπότε αυτό δεν μπορούσε να συμβαίνει. Έτσι το μόνο που έκαναν όσοι συμμετείχαν στην κατασκήνωση ήταν μπάνιο στο ποτάμι της Νέδας και συμμετοχή σε ομιλίες. Όσο αφορά το οπτικοακουστικό υλικό που φαίνονται κάποια μέλη να μυούνται στην οργάνωση, ο Πατέλης απαντά ότι απλά διαβάστηκε ο όρκος των Αθηναίων και στην συνέχεια έγινε ο «αρχαιοελληνικός χαιρετισμός», τον οποίο όπως αναφέρει έκανε και ο Μεταξάς και ο Χίτλερ, ωστόσο ο ίδιος δεν έχει κάποια σχέση με τον τελευταίο.

Η απολογία συνεχίστηκε με ερωτήσεις από πλευράς προέδρου σχετικά με τις 17/9/2013, δηλαδή το βράδυ που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας. Ο Πατέλης ανέφερε ότι έφυγε από τα γραφεία στις 11 παρά δέκα και πως είχε αναθέσει στον κατ’ ομολογίαν δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, την παραλαβή κάποιων εντύπων σχετικών με την ομιλία Μιχαλολιάκου στα γραφεία της Νίκαιας δύο ημέρες αργότερα. Επιπλέον όσο αφορά το τηλεφώνημα του Καζατζόγλου, στο οποία αποτυπώνεται η συνομιλία «Γιώργο τι θα γίνει; Έχω στείλει τον Ρουπακιά», ο Πατέλης υποστηρίζει ότι πρόκειται για την παραλαβή των τυπωμένων φυλλαδίων. Σχετικά με το μήνυμα που φέρεται να είχε στείλει στο οποίο αναγραφόταν «όλοι τώρα στην τοπική», ο Πατέλης «εξηγεί» ότι αυτό αφορούσε την διοργάνωση της ομιλίας Μιχαλολιάκου την οποία του είχε αναθέσει ο Ι.Λαγός τελευταία στιγμή και πως υπήρχε πρόβλημα με την διανομή φυλλαδίων που έπρεπε να γίνει άμεσα.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου ρωτάει στην συνέχεια τον κατηγορούμενο αν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μέλη που είχαν παραλάβει το μήνυμα του Πατέλη καθώς και για το τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον συγκατηγορούμενό του για την δολοφονία Φύσσα, Άγγο, με τον κατηγορούμενο να προσπαθεί να αποσυνδέσει τα δύο περιστατικά. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει, υπάρχουν εν εξελίξει δύο περιστατικά. Το ένα έχει να κάνει με την ομιλία Μιχαλολιάκου και το πρόβλημα της διοργάνωσής της και το άλλο με το «πρόβλημα» που αντιμετώπιζε ο Άγγος στην καφετέρια που βρισκόταν ο Παύλος Φύσσας.

Όπως λέει χαρακτηριστικά «Θα ήθελα να πω στο Δικαστήριο ότι έχουν γίνει σοβαρά πράγματα απέναντί μου και με το μήνυμα που έχω στείλει. Έχω κατηγορηθεί και έχω χλευαστεί από πολλούς. Έχουν πάρει ένα μήνυμα και το έχουν κάνει σημαία ότι είναι επιτακτικό για να γίνει μια δολοφονία. Ξέρω πάρα πολύ καλά και δεν ήθελα ποτέ να πάθει κακό ένας άνθρωπος, έχω παιδί και ξέρω τι σημαίνει να χάνεις το παιδί σου, έχουν πάρει ένα μήνυμα και το έχουν πειράξει για να γίνω εγώ αυτουργός, δεν γράφτηκε ποτέ έτσι το μήνυμα». Συνεχίζοντας τόνισε ότι «δε γίνεται να μας παίρνουν και να μας πετάνε σε μια φυλακή για κάτι που δεν έχουμε κάνει».

Πρόσθεσε ακόμα πως «δε με άφησαν καν όταν με πέταξαν στη φυλακή σαν να είμαι σκουπίδι, θα σας απαντήσω αλλιώς, κυρία Πρόεδρε, κανένας δεν ήθελε ο Παύλος Φύσσας να φτάσει εκεί που είναι. Όταν με πήρε η δημοσιογράφος τηλέφωνο την ημέρα του φόνου της είπα ότι καταδικάζω το φόνο. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να πάρει τη ζωή πέραν του Θεού. Η συνείδησή μου είναι πολύ καθαρή κα πρόεδρε, πιστέψτε μας και πραγματικά λυπάμαι για εκεί που κατέληξε το παιδί».

Όσο αφορά τις συνομιλίες με τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, ο Πατέλης είπε ότι αρχικά ο Ρουπακιάς δεν του ανέφερε την δολοφονία παρά μόνο ότι βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα για αναγνώριση. Στα επόμενα τηλεφωνήματα αρχίζει να ξεδιπλώνει το κουβάρι της δολοφονίας λέγοντας αρχικά ότι υπήρξε συμπλοκή αναρχικών και μελών της Χρυσής Αυγής και στην συνέχεια ότι χρειάζεται δικηγόρο γιατί μαχαίρωσε άνθρωπο, με τον Πατέλη να του απαντάει όπως ισχυρίζεται, «όπως τα έκανες, φάτα τώρα». Όσο αφορά το γιατί βρέθηκαν συντεταγμένα μέλη της Χρυσής Αυγής στην καφετέρια Κοράλλι και μάλιστα χωρίς να ρωτήσουν, όπως ισχυρίζεται ό ίδιος, τον πυρηνάρχη τους, ο ίδιος απαντάει με τον συνήθη τρόπο που απαντάνε οι απολογούμενοι χρυσαυγίτες, ότι δεν γνωρίζει τίποτα.

Τέλος αφήνει αιχμές για τον κατηγορούμενο Άγγο λέγοντας ότι αυτός βρέθηκε στο σημείο άρα και μπορούσε να έχει οργανώσει ο ίδιος την επίθεση στον Παύλο Φύσσα με «δικούς του ανθρώπους».

Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του δικηγόρου του Πατέλη, ο οποίος σχετικά με το αν έχει μιλήσει με κάποιον που να του έχει επιβεβαιώσει την παρουσία του στην οδό Τσλαδάρη στο Κερατσίνι, σε μια στιγμή έξαρσης φωνάζει στον κατηγορούμενο ενώ απολογείται, «Πες, «και με όσους έχω μιλήσει», τελείωνέ το! Πές το να τελειώνουμε», σχετικά με το αν ξέρει κάποιον που να βρισκόταν στο συμβάν.

Σχετικά με την φράση «ό,τι κινείται σφάζεται» ο κατηγορούμενος απαντάει ότι και στο παιδί του θα έλεγε «θα σε σκοτώσω» αλλά προφανώς δεν το εννοεί και πως το κοινό στο οποίο απευθύνεται, «γελάει» και κοροϊδεύει γιατί κατανοεί ότι το λέει «περιπαικτικά».

Σε άλλο σημείο της απολογίας, ο Πατέλης αναφέρεται στις φιλανθρωπικές δράσεις της Χρυσής Αυγής, «μόνο για Έλληνες», λέγοντας ότι αυτές θα πρέπει να αναδεικνύονται και όχι άλλες που χαιρετάει ναζιστικά.

Να υπενθυμίσουμε ότι αυτή την ώρα απολογείται στο Εφετείο Αθηνών ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς. Αργότερα μέσα στην ημέρα θα δημοσιεύσουμε το ρεπορτάζ από την δίκη.

Παρακολουθήστε χρήσιμα νέα για την έκβαση της δίκης στην σελίδα Jail Golden Dawn αλλά και όσα συμβαίνουν στο δικαστήριο στο παρατηρητήριο για την δίκη της Χρυσής Αυγής Golden Dawn Watch.