Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλησε να υποβαθμίσει τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται στα ΜΜΜ εν μέσω του δεύτερου κύματος πανδημίας, ενώ επιχείρησε να υποβαθμίσει και τις κινητοποιήσεις μαθητών, καθηγητών και γονέων λόγω των ελλιπέστατων μέτρων προστασίας της κυβέρνησης στα σχολεία.

«Δεν είναι ούτε στα σχολεία ούτε στα ΜΜΜ η ανησυχία. Είναι στην τήρηση μέτρων υγιεινής και προστασίας, να τηρούμε τις αποστάσεις και να μην εφησυχάζουμε», δήλωσε ο Σ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε σε ένα τρίπτυχο αποσυμφόρησης στις ώρες αιχμής με κυλιόμενο ωράριο στο δημόσιο, τηλε-εργασία σε ποσοστό 40% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και ενίσχυση με λεωφορεία, αναφέροντας το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Μεταφορών με 200 οχήματα μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

Παράλληλα, υποστήριξε πως κατά τις ώρες αιχμής έγιναν στοχευμένα τεστ σε κεντρικούς σταθμούς του μετρό στο Σύνταγμα και το Θησείο και διαπιστώθηκε ότι από τα 3.046 τεστ που έγιναν την Τρίτη στο Σύνταγμα μόλις 29 βρέθηκαν θετικά, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό θετικότητας ήταν κάτω από τη μονάδα τη στιγμή που στο σύνολο της χώρας είναι πάνω από τρία.

Ο Σ. Πέτσας επανέφερε το αφήγημα της ατομικής ευθύνης, ρίχνοντας έμμεσα την ευθύνη για την αύξηση των κρουσμάτων στους νέους. «Παρατηρείται, επίσης, σημαντική πτώση του μέσου όρου της ηλικίας των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό. Πανελλαδικά, ο μέσος όρος της ηλικίας των νοσούντων είναι τα 37 έτη, ενώ στη Θεσσαλονίκη μόλις τα 28. Αυτό το γεγονός επιβεβαιώνει ότι η βασική αιτία της αύξησης των κρουσμάτων είναι ο εφησυχασμός και ο συγχρωτισμός.

Βλέπουμε μία εικόνα επανάληψης της περιόδου Ιουλίου – Αυγούστου, όπου οι νεότερες ηλικίες φαίνεται να επέστρεψαν στην κανονικότητα προ κορωνοϊού με αποτέλεσμα, είτε από κόπωση στην τήρηση των μέτρων, είτε από χαλάρωση, να βλέπουμε πολλά κρούσματα σε νεότερες ηλικίες, οι οποίοι είναι χωρίς συμπτώματα. Ασυμπτωματικοί οι ίδιοι, χωρίς να το γνωρίζουν, μεταφέρουν τον ιό στις οικογένειες και τους οικείους τους. Έχουμε πει όμως ότι ο εχθρός αυτός είναι αόρατος. Και πρέπει όλοι να συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε τον ιό και να φοβόμαστε να μην τον μεταδώσουμε και γίνουμε άθελά μας, εστία διασποράς στην κοινότητα».

ΣΥΡΙΖΑ: Εριστική και θρασύς η κυβέρνηση απέναντι στους πολίτες για τον συνωστισμό στα ΜΜΜ

Σημειώνεται πως το πρωί της Πέμπτης ο Άδωνις Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι «και στο λεωφορείο και στο μετρό, έχουν ληφθεί πάρα πολλά μέτρα», ενώ λίγες ώρες νωρίτερα χαρακτήρισε περιττή την αγορά λεωφορείων, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τον λόγο που η κυβέρνηση δεν προχωρά στην απόκτηση 1.000 ακόμα οχημάτων προκειμένου να σταματήσει ο συνωστισμός. «Τί να τα κάνουμε τα λεωφορεία, να τα κάνουμε βόλτα στο Σύνταγμα. Ξέρετε πόσα δισεκατομμύρια έχουμε μπει μέσα στις αστικές συγκοινωνίες τα τελευταία 30 χρόνια;. Τι θέλετε, να κόβουμε τις συντάξεις των ανθρώπων για να πάρουμε λεωφορεία;».

«Τι να τα κάνουμε τα λεωφορεία;» απαντά ο Γεωργιάδης για τον συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς