συνέντευξη στους Κωνσταντίνο Πουλή και Θάνο Καμήλαλη
Το μεσημέρι της Παρασκευής, η Λαϊκή Ενότητα και το Κόμμα Πειρατών ανακοίνωσαν την συνεργασία τους, μέσω της κοινής τους καθόδου στις επερχόμενες εκλογές, ευρωπαϊκές, αυτοδιοικητικές αλλά και εθνικές. «Αυτή η συνεργασία προετοιμάζεται εδώ και αρκετό καιρό. Είχαμε και παλαιότερα επαφές με το Κόμμα Πειρατών, γνωριστήκαμε το τελευταίο διάστημα καλύτερα, συμμετείχαμε σε πάρα πολλές κινητοποιήσεις, ιδιαίτερα στις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, όπου και εγώ και ο Θανάσης ο Γούναρης, ο πρόεδρος, ας το πούμε έτσι του κόμματος, είμαστε υπόδικοι από το περίφημο τμήμα της Ασφάλειας για την προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος» εξήγησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, προσθέτοντας ότι «κατά τις συζητήσεις που κάναμε, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι έχουμε πάρα πολλά κοινά να βάλουμε στο χαρτι. Έτσι διαμορφώσαμε ένα κοινό πρόγραμμα, που ελπίζω να έχει απήχηση στους πολίτες. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα εκτιμήσει ότι ΛΑΕ και Πειρατές αντιπροσωπεύουν εναλλακτικές προτάσεις, χρήσιμες για την κοινωνία»
Απαντώντας σε ερώτηση για τα βασικά σημεία της κοινής διακήρυξης, ο επικεφαλής της ΛΑΕ έθεσε ο ζήτημα του ελεύθερου διαδικτύου. «Το ελεύθερο διαδίκτυο, που το βάζουν πολύ μπροστά οι Πειρατές, το ελέυθερο διαδίκτυο που θα δίνει δυνατότητα πρόσβασης σε όλους, η οποία δεν θα είναι ελεγχόμενη, ούτε χειραγωγούμενη, ούτε λογκρινόμενη. Εμείς και το κόμμα των Πειρατών σταθήκαμε απέναντι στην ευρωπαϊκή Οδηγία, που στο όνομα της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, στην ουσία βάζει εμπόδια στην ελεύθερη πρόσβαση και στη δυνατότηα των μικρών χρηστών να έχουν ελέυθερη χρήση του». Στη συνεχεια πρόσθεσε ότι οι Πειρατές «δεν είναι ομοιόμορφοι σε όλη την Ευρώπη. Εδώ οι πειρατές στη χώρας μας έχουν έναν ιδιαίτερο αντιμνημονιακό προσανατολισμό, το οποίο για εμάς είναι το κυριότερο και το στοιχειώδες. Αυτό μας συνέδεσε και μας ένωσε. Από εκεί και πέρα βεβαίως έχουμε διαφορετικές τοποθετήσεις για τα θέματα, αλλά συμφωνήσαμε και οι δύο ότι εάν τεθούν εμπόδια στην εφαρμογή του προγράμματός μας από την Ε.Ε. ή την Ευρωζώνη, τότε το πρόγραμμα θα τεθεί πάνω από το ευρώ και την Ε.Ε. Αυτό αναγράφεται ρητά στη συμφωνία μας. Επομενως και σε αυτά τα ακανθώδη θέμα υπάρχει σύμπλευση.
Πριν από μερικές μέρες, μία άλλη απόπειρα συνεργασίας της ΛΑΕ, αυτή με τη Χριστιανική Δημοκρατία προκάλεσε διάφορα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα, κυρίως λοιδωρία. Σε σχετική ερώτηση, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αφού τόνισε ότι «η συνεργασία δεν έχει κλείσει ακόμη» εκτίμησε ότι «κάποιο στην Αριστερά ξενίζονται, ίσως επειδή το όνομα παραπέμπει στη Χριστιανοδημοκρατία όπως τη ξέρουμε στα ευρωπαϊκά κόμματα».
«Η Χριστιανική Δημοκρατία», συνέχισε, «είναι ένα κόμμα που αντιτίθεται στον καπιταλισμό, υποστηρίζει τον σοσιαλισμό, βεβαίως διαπνέεται από τα χριστιανικά ιδεώδη, τα οποία όμως κατά τη δικιά τους ανάγνωση αφορούν την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα και την κοινωνική διαχείριση της οικονομίας. Κάτι που τους δείχνει τον δρόμο για να ταχθού ενάντια στον καπιταλισμό και να υποστηρίξουν την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Είναι κατά του ευρώ, κατά της Ε.Ε. και αντίθετοι στην κυρίαρχη άποψη στην Εκκλησία, την οποία θεωρούν βαθιά συντηρητική. Ιδρυτής της Χριστιανικής Δημοκρατίας είναι ο μακαρίτης ο Ψαρουδάκης, που είχε μια πολύ έντονη αντιχουντική δράση, με εξορίες, βασανισμούς και πολύ ριζοσπαστικό πολιτικό και προγραμματικό πνεύμα. Αυτός εμφύσησε τις αρχές στους συνεχιστές του στο κόμμα και η Χριστιανική Δημοκρατία μετείχε στην περίφημη συμμαχία του 1977, μαζί με το ΚΚΕ Εσωτερικού και άλλες σοσιαλιστικές δυνάμεις. Μαζί τώρα κάνουμε ένα βήμα, με προοδευτικό προσανατολισμό, να συναντηθούμε»
Ένα από τα βασικά θέματα της επικαιρότητας αυτές της μέρες, είναι η σύλληψη του ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, στο Λονδίνο, ωστόσο στην Ελλάδα, μολονότι η δημοσιότητα είναι μεγάλη, η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων έχουν αποφύγει να τοποθετηθούν. «Νομίζω ότι η υπόθεση του Ασάνζ είναι τρομακτική κι εμάς μας προκαλεί αποτροπιασμό. Την θεωρούμε παραβίαση κάθε έννοιας ελευθερίας στην επικοινωνία και τη δημοσιογραφία. Δεν μπορούν να υπάρχουν στεγανά στις εξουσίες, τα οποία όταν ένας δημοσιογράφος βρίσκεται τρόπονα τα αποκαλύπτει να διώκεται. Η πληροφόριση πρέπει να είναι ελεύθερη και ανεμπόδιστη, γι αυτό θεωρούμε τη δίωξη του Ασάνζ σύμπτωμα ολοκληρωτισμού για τη Δύση, και ότι αυτή η σύλληψη έγινε κατ'εντολή των ΗΠΑ, την εκτέλεσε η Βρετανία, με υπαλληλική σχέση από την κυβέρνηση του Ισημερινού. Κι αντί να προκαλέσει σάλο στην Ελλάδα, ρποκαλεί την αφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων, είτε λέγονται ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ. Το σύστημα δηλαδή τιρή σιγήν ιχθύος.»
Όσον αφορά το «λευκό χαρτί», το ανοιχτό καέλσμα που είπε ο επικεφαλής της ΛΑΕ ότι απευθύνει σε όποιον σχηματισμό συμφωνεί στις βασικές θέσεις του κόμματος, εξήγσε ότι «θέλω να κάνω παραστατική την ανάγκη για τη δημιουργίαενός μετώπου απέναντι σε ένα σύστημα που σφίγγει μία βάρβαρη θηλειά στον λαιμό του ελληνικού λαού. «Βεβαίως έχουμε διαφορές και με το ΚΚΕ και με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και με την Ζ.Κωνσταντοπούλου και με άλλες δυνάμεις. Αλλά αυτό που προέχει σε αυτήν τη συγκυρία δεν είναι να προτάξουμε τις διαφορές, ω΄στε να διαμορφώνουμε έναν κατακερματισμό σε αυτόν τον ευρύτερο χώρο, αντίθετα οιδ ιαφορές αυτές πρέπει να παραμεριστούν προς το παρόν και να προτάξουμε τα άμεσα, μεγάλα και επίκαιρα και να δούμε τις διαφορές στην πορεία. Αυτό πυο προέχει είναι να δώσουμε μία άλλη, δημοκρατική ώθηση στα πραγματα. Γιατί η χώρα πνίγεται, η χώρα δεν έχει μέλλον, δημοκρατία.»
Σε ερώτηση τέλος, για το αν αυτό που αποτρέπει τη συνεργασία είναι περισσότερο οι πολιτικές ή η προσωπικές διαφορές, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε: «Η δικιά μου εμπειρία αυτή είναι. Το προσωπικό παίζει μεγάλο ρόλο, το να κρατάει ο καθένας ένα μαγαζί παίζει ρόλο κι ας ακούγεται αυτό σκληρό. Εγώ προτείνω τη συνεύρεση, με συλλογική ηγεσία, δεν χρειάζεται πάντοτε να έχουμε έναν μοναδικό επικεφαλής και μπορεί αυτή η συλλογική ηγεσία να ανοίξει θετικούς δρόμους. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε σήμερα, είναι να συνεργαστούμε, αντί να συνεχίσουμε τον κατακερματισμό και τον ανταγωνισμό μεταξύ μας»