Τους προηγούμενους μήνες, τα πράγματα φαίνονταν καλά για τους Αμερικανούς καταναλωτές, καθώς οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί είχαν πιστωθεί κυβερνητικές επιδοτήσεις, την αναστολή των φοιτητικών δανείων και τις αποταμιεύσεις της εποχής της πανδημίας, με τα στελέχη των τραπεζών να λένε πως σταθερά ότι οι καταναλωτές έχουν οικονομικά αποθέματα και ξοδεύουν χρήματα παρά τον υψηλό πληθωρισμό και την επιβράδυνση της οικονομίας.

Πλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένοι Αμερικανοί αποπληρώνουν λιγότερα στις πιστωτικές τους κάρτες, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Silvio Tavares, επικεφαλής της εταιρείας πιστωτικών αξιολογήσεων VantageScore, ενώ προειδοποίησε πως αυτό θα μπορούσε να κλιμακωθεί παράλληλα με την οικονομική συρρίκνωση. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις τάσεις των καταναλωτών να αποπληρώνουν δάνεια και να είναι πιο λιτοί κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών, καθώς η οικονομία συρρικνώθηκε απροσδόκητα το δεύτερο τρίμηνο.