Ο πόλεμος της προπαγάνδας έγραψε ένα νέο λαμπρό κεφάλαιο, αυτή την εβδομάδα, με την υπόθεση των εργαστηρίων ανάπτυξης βιολογικών όπλων που επιμένουν ότι κατέχουν οι ρώσοι. Η υπόθεση, που απέκτησε έρμα και από τις σχετικές δηλώσεις της υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτώριας Νούλαντ, έφτασε εχθές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και από ότι φαίνεται θα ξαναέρθει στο Σώμα, καθώς ο εκπρόσωπος της Ρωσίας εκεί ανέφερε και ότι συνεχίζουν να λαμβάνουν και να επεξεργάζονται στοιχεία, και ήδη οι χώρες των BRICS έχουν ζητήσει περαιτέρω έρευνα, ενώ η Κίνα έχει πάρει ανοικτά το μέρος της Ρωσίας, αναφέροντας ότι έχει ελέγξει και εκείνη τα σχετικά δεδομένα που έπεσαν στα χέρια των ρώσων μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σχολιάζοντας υπέρ της Μόσχας την «ανταλλαγή πυρών» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. 

Καταγράφουμε εδώ όλα τα ως τώρα στοιχεία, ώστε να μπορεί ο καθένας να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στο θέμα, που είναι βέβαιο πως θα επανέλθει και ήδη απασχολεί την διεθνή κοινότητα, όχι ως πεδίο σύγκρουσης της προπαγάνδας των δύο πλευρών, αλλά για να διερευνηθεί αν όντως υφίσταται μια πραγματικά και ζοφερή παγκόσμια απειλή.

Η κατάθεση Νούλαντ

Η κατάθεση της υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, και με γνωστή πορεία και παρουσία στην Ουκρανία τον καιρό του Μαϊντάν, Βικτώριας Νούλαντ, ήταν που έδωσε έρμα στις φήμες που ως τοτε κυκλοφορούσαν παραμένοντας μόνο φήμες και χαρακτηρισμένες ως σενάρια συνομωσίας. Η Βικτωρια Νούλαντ μίλησε πριν λίγες μέρες στη Γερουσία των ΗΠΑ, στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων. Μία από τις ερωτήσεις που της ετέθησαν ήταν από τον  ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο. Η ερώτηση Ρούμπιο ήταν ξεκάθαρη: «Έχει η Ουκρανία βιολογικά όπλα;». 

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που απαντούσε ενόρκως, δήλωσε, κομπιάζοντας και σκεπτόμενη, ότι όντως υπάρχουν τέτοιου είδους εργαστήρια στην Ουκρανία και ότι χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ, όπως και ότι έχει δοθεί εντολή καταστροφής υλικού για να μη πέσουν στα χέρια των Ρώσων.

Η απάντηση της Βικτώρια Νούλαντ, δεν ήταν ευθεία, παρότι η ερώτηση ήταν απολύτως ευθεία, και ήταν εμφανές ότι πρόσεχε πολύ ποιές λέξεις θα χρησιμοποιήσει. Επειδή εδώ οι λέξεις έχουν σημασία, ιδού και η ακριβής μετάφραση (και πιο κάτω το βίντεο, για τους γνωρίζοντες αγγλικά): «Η Ουκρανία έχει βιολογικές ερευνητικές εγκαταστάσεις» και «εργαζόμαστε [οι ΗΠΑ] με τους ουκρανούς για τον τρόπο με τον οποίο θα εμποδίσουμε αυτά τα ερευνητικά υλικά να πέσουν στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων». O γερουσιαστής, αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα που της δημιούργησε, επανήλθε δίνοντας την την διέξοδο να κατηγορήσει για πιθανή τέτοια επίθεση τους ρώσους. Ωστόσο, η πρώτη της απάντηση ήταν ήδη «στον αέρα».

Η επίσημη αιτιολόγηση των δηλώσεων Νούλαντ από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν πως όντως οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν, από το 2005, τέτοιου είδους εργαστήρια, ώστε να μετατρέψουν εγκαταστάσεις τέτοιου είδους έρευνας στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και νυν ανεξάρτητα κράτη, από στρατιωτικές, που ήταν επί σοβιετίας, σε ειρηνικές, ιατρικές, αφού κατέστρεφαν τα παθογόνα υλικά. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα των ΗΠΑ φέρει το όνομα Συνεργατική Απόσβεση Απειλών (Cooperative Threat Reduction, CTR). 

Ωστόσο, μετά 17 χρόνια από την έναρξη του προγράμματος, υπάρχουν ενδείξεις – και κατά τους Ρώσους και Κινέζους αποδείξεις – ότι το πρόγραμμα δεν είχε ως στόχο την ..αλλαγή χρήσης, αλλά ότι όντως, από το 2014 και μετά, καλλιεργούνται εκεί και φυλάσσονται πολύ επικίνδυνα παθογόνα υλικά. Σε αυτό το πλαίσιο ερμηνεύτηκαν από πολλούς και οι δηλώσεις της Νούλαντ, άλλωστε, όπως και η έκκληση του ΠΟΥ προς την Ουκρανία να καταστρέψει όλα τα υλικά υψηλής παθογένειας ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος λοιμού σε περίπτωση που κάποιο τέτοιο εργαστήριο πληγεί από ρωσικά πυρά: «Ο ΠΟΥ συνέστησε επισταμένως στο υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας και άλλες αρμόδιες αρχές να καταστρέψουν όλα τα παθογόνα υψηλού κινδύνου ώστε να αποφευχθούν τυχός διαρροές». 

Η παρουσία του ΠΟΥ την πρώτη περίοδο λειτουργίας του προγράμματος CTR ήταν διαρκής στην Ουκρανία. Είναι σαφές ότι ο οργανισμός γνωρίζει πως υπάρχουν ή υπήρξαν τέτοιου είδους παθογόνα, λοιπόν. 

Με δεδομένο ότι τα παθογόνα υπάρχουν ή υπήρξαν, το παιγνίδι της προπαγάνδας πήρε νέα τροπή. Η Ρωσία και η Κίνα επιμένουν και κατηγορούν τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ουκρανία κατηγορούν τη Ρωσία ότι ετοιμάζει επίθεση με βιολογικά όπλα και χρησιμοποιεί ως άλλοθι τα εργαστήρια στο ουκρανικό έδαφος, για να την εξαπολύσει και να ρίξει αλλού την ευθύνη. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου μάλιστα, Τζεν Ψάκι, έκανε λόγο και για την «μακρά ιστορία» της Ρωσίας «στη χρήση χημικών όπλων». Το μόνο που ξέχασε ήταν τα ψεύδη του Κόλιν Πάουελ για τον άνθρακα στα εργαστήρια του Σαντάμ: η χρήση ψευδών περί βιολογικών και χημικών όπλων δεν είναι άγνωστα ούτε στις ΗΠΑ, που έχουν επίσης μακράν ιστορία.

Από την ανακοίνωση ως και το Συμβούλιο Ασφαλείας

Οι ανακοινώσεις για τα ευρήματα που έχουν στα χέρια τους οι ρώσοι και η ερμηνεία που δίνουν, έγιναν από τον υποστράτηγο Ιγκόρ Κιρίλοφ, επικεφαλής του τμήματος Πυρηνικής, Βιολογικής και Χημικής Προστασίας Στρατεύματος. Ακολούθησε η υιοθέτηση των θέσεων της Ρωσίας από το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, που ζήτησε να γίνει άμεσα έρευνα, καθώς «αυτό το θέμα δεν μπορεί κανένας να το δει επιπόλαια», και τόνισε ότι «τα περί παραπληροφόρησης [που λέει η Δύση] είναι γελοιότητες». Στο θέμα επανήλθε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαυρώφ, την Πέμπτη, από την Αττάλεια. Παράλληλα, άρχισαν να επανέρχονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία που είχε φέρει στο φως η βραβευμένη βουλγάρα δημοσιογράφος Ντιλιάνα Γκαϊτανζίεβα (Dilyana Gaytandzhieva), η οποία έσωσε σειρά εγγράφων πριν «κατέβουν» από τον ιστότοπο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ουκρανία και αφορούσαν στη χρηματοδότηση 11 εργαστηρίων βιολογικής έρευνας από το υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ, μέσω προγράμματος της Υπηρεσίας Αμυντικής Μείωσης Απειλών (Defense Threat Reduction Agency, DTRA).

Ακολούθησε, την Παρασκευή, η έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ήδη ο Λευκός Οίκος, το Στέητ Ντηπάρτμεντ και το Πεντάγωνο με δηλώσεις επί δηλώσεων έκαναν λόγο για «παραπληροφόρηση» και αρνούνταν κάθετα τις κατηγορίες. Μαζί με τη Βρετανία και την Ουκρανία, επίσης, αντεπιτέθηκαν επαναλαμβάνοντας πολλές φορές πως η δημοσιοποίηση είναι προκάλυμμα των ρώσων ώστε να προχωρήσουν στη χρήση βιολογικών όπλων στην Ουκρανία, ρίχνοντας τις ευθύνες στις ΗΠΑ.

 Μετά την ομιλία Κιρίλωφ, η Ρωσία έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά εγγράφων που κατάσχεσε, και θεωρεί ότι αποδεικνύουν την ύπαρξη και την επικινδυνότητα αυτών των εργαστηρίων στα σύνορά της. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπός της στο Συμβούλιο Ασφαλείας (βλ. τέλος κειμένου) θα ακολουθήσει η δημοσιοποίηση και άλλων στοιχείων με παράλληλη επίσημη κατάθεσή τους στον ΟΗΕ, που θα πρέπει να επιληφθεί.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και με την ψύχραιμη τοποθέτηση του ρώσου εκπροσώπου (βλ. παρακάτω), η αναπληρώτρια βοηθός Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για θέματα Αφοπλισμού, Ιζούμι Νακαμίτσου, δήλωσε πως ο ΟΗΕ δεν γνωρίζει τίποτε για  έρευνες προς ανάπτυξη βιολογικών όπλων στην Ουκρανία. Το «δεν γνωρίζει» δε σημαίνει πως «δεν υπάρχουν», αν και έτσι μεταφράστηκαν οι δηλώσεις της από πολλά δυτικά μέσα.

Η Αμερικανίδα εκπρόσωπος Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, μίλησε για «ισχυρισμούς χωρίς αποδείξεις» και επανέλαβε την αμερικάνικη θέση, περί στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία οι ρώσοι είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα. Θύμισε επίσης τα περί της δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι και του πρώην πράκτορα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών Σεργκέι Σκριπάλ. Πολύ πιο αυστηρή και ακραία ήταν η βρετανή εκπρόσωπος, Μπάρμπαρα Γουντγουόρντ που μίλησε για «χοντρά ψέμματα» των ρώσων, κατηγορώντας τους ότι χρησιμοποιούν τη μόνιμη έδρα τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως εργαλείο προπαγάνδας. 

Όσα είπε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Παραθέτουμε εδώ ολόκληρη την τοποθέτηση, του ρώσου μόνιμου εκπροσώπου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Βασίλυ Νεμπένζια, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα εργαστήρια βιολογικών όπλων στην Ουκρανία, σε δική μας απόδοση (από την αγγλική μετάφραση – ο ίδιος μίλησε ρωσικά):

«Κυρία Πρόεδρε, Συνάδελφοι,

Η πανδημία του COVID-19 απέδειξε πόσο ευάλωτη είναι η ανθρωπότητα έναντι των βιολογικών απειλών. Πληρώσαμε τεράστιο τίμημα και συνεχίζει να αφαιρεί ανθρώπινες ζωές.

Όταν ετέθη σε ισχύ, το 1975, η Σύμβαση για τα Βιολογικά και Τοξικά Όπλα (Biological and Toxin Weapons Convention, BTWC), ελπίζαμε ότι ο κόσμος θα ήταν, τουλάχιστον, ασφαλής από ανθρωπογενείς βιολογικές απειλές, επειδή όλα τα κράτη που την επικύρωσαν είχαν αντιληφθεί τους τεράστιους κινδύνους από τη χρήση βιολογικών όπλων και εγκατέλειψαν τα σχέδια ανάπτυξής τους. 

Δυστυχώς, έχουμε λόγους να θεωρούμε ότι αυτές οι ελπίδες δεν επαληθεύτηκαν πλήρως. 

Συγκαλέσαμε αυτή την [έκτακτη] σύνοδο [του Συμβουλίου Ασφαλείας] γιατί κατά τη διάρκεια της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ήρθαν στο φως κάποια συγκλονιστικά γεγονότα: το καθεστώς του Κιέβου κατεπειγόντως αποκρύπτει τα ίχνη ενός στρατιωτικού βιολογικού προγράμματος, που εφάρμοσε με την υποστήριξη του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ το Κίεβο.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατόρθωσε να έχει στην κατοχή του έγγραφα που επιβεβαιώνουν ότι η Ουκρανία ανέπτυξε ένα δίκτυο τουλάχιστον 30 βιολογικών εργαστηρίων, τα οποία φιλοξενούν εξαιρετικά επικίνδυνα βιολογικά πειράματα, με στόχο την ενίσχυση των παθογόνων ιδιοτήτων της πανώλης, του άνθρακα, της τουλαραιμίας, της χολέρας και άλλων θανατηφόρων ασθενειών, με τη βοήθεια της συνθετικής βιολογίας. Τα πειράματα αυτά χρηματοδοτούνται και εποπτεύονται άμεσα από τον Οργανισμό Μείωσης Απειλών Άμυνας (Defense Threat Reduction Agency, DTRA) των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλ. για τα συμφέροντα του Εθνικού Κέντρου Ιατρικών Πληροφοριών (National Center for Medical Intelligence) του Πενταγώνου.

Τον ρόλο- κλειδί σε αυτά τα προγράμματα παίζει ένα κεντρικό εργαστήριο αναφοράς BSL-3, στο Επιστημονικό / Ερευνητικό Ινστιτούτο κατά της Πανώλης Μέτσικωφ, στην Οδησσό της Ουκρανίας. Και ερευνητικά κέντρα σε άλλες πόλεις – Κίεβο, Λβοφ, Χάρκοβο, Ντνίπρο, Χερσώνα, Τερνόπολη, Ουζγκορόντ, Βίνιτσια – παίζουν επίσης ρόλο. Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών στένονταν σε στρατιωτικά βιολογικά κέντρα των ΗΠΑ, δηλ. στο Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Λοιμώξεων του Στρατού των ΗΠΑ, το Ινστιτούτο Έρευνας του Στρατού Ουώλτερ Ρηντ, στη Ναυτική Ιατρική Έρευνα των ΗΠΑ και στα Εργαστήρια Βιολογικού Πολέμου του Στρατού των ΗΠΑ στο Φορτ Ντίτρικ, που υπήρξαν βασικές εστίες του αμερικανικού προγράμματος βιολογικών όπλων.Όλο το [αποδεικτικό] υλικό είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας και παρουσιάζεται σε καθημερινές ενημερώσεις. 

Επιτρέψτε μου να αναφέρω τα πιο ενδεικτικά παραδείγματα. Ο ρωσικός στρατός έμαθε τις λεπτομέρειες του έργου UP-4 (UP-4 project) που εφαρμόστηκε σε εργαστήρια στο Κίεβο, το Χάρκοβο και την Οδησσό. Το έργο αυτό μελετούσε τις δυνατότητες εξάπλωσης ιδιαίτερα επικίνδυνων λοιμώξεων μέσω των αποδημητικών πτηνών, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής παθογένειας γρίπη H5N, που είναι θανατηφόρος για τον άνθρωπο στο 50 % των περιπτώσεων, και της νόσου του Νιούκασλ.

Ως μέρος ενός άλλου έργου, μελετήθηκαν οι νυχτερίδες ως φορείς πιθανών παραγόντων βιολογικών όπλων. Μεταξύ των ιδιοτήτων που μελετήθηκαν είναι η δυνατότητα μετάδοσης βακτηριακών και ιικών παθογόνων παραγόντων από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο: παθογόνα της πανώλης, λεπτοσπείρωσης, βρουκέλλωσςη, όπως και κορονοϊοί και φιλοϊοί. Τα έγγραφα [που βρήκε ο ρωσικός στρατός] δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεργά χρηματοδότησαν βιοπρογράμματα στην Ουκρανία.

Επιπλέον, έγιναν πειράματα για τη μελέτη της εξάπλωσης επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών με τη χρήση εξωπαρασίτων, ψύλλων και ψειρών. Είναι σαφές ακόμη και σε μη ειδικούς ότι τέτοια πειράματα είναι ιδαίτερα ριψοκίνδυνα, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να ελέγξει κανείς πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Παρόμοια έρευνα (χρησιμοποιώντας ψύλλους και ψείρες ως φορείς βιολογικών όπλων) διεξήχθησαν τη δεκαετία του 1940, για την ανάπτυξη συστατικών βιολογικών όπλων, από την διαβόητη ιαπωνική Μονάδα 731 [Unit Seven Three One], τα μέλη της οποίας διέφυγαν αργότερα στις ΗΠΑ για να γλιτώσουν τη δίωξη για εγκλήματα πολέμου.

Η Ουκρανία έχει μια μοναδική γεωγραφική θέση, καθώς εκεί διασταυρώνονται οι διηπειρωτικές οδοί μετανάστευσης πιθανών φορέων επικίνδυνων ασθενειών. Πολλές από αυτές τις οδούς περνούν από τα εδάφη της Ρωσίας και της Ανατολικής Ευρώπης. Η έρευνα που ανέφερα έγινε στο ίδιο το κέντρο της Ανατολικής Ευρώπης και πολύ κοντά στα ρωσικά σύνορα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέχουμε, τα πτηνά που δακτυλιώθηκαν και απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια βιολογικών ερευνών, από το φυσικό καταφύγιο της Χερσώνας, εντοπίστηκαν κατόπιν στις περιοχές Ιβάνοβο και Βορονέτζ της Ρωσίας.

Η ανάλυση των υλικών [που κατέχει η Ρωσία], επιβεβαιώνει τη μεταφορά περισσότερων από 140 δοχείων με εξωπαράσιτα νυχτερίδων από βιοεργαστήριο του Χαρκόβου στο εξωτερικό. Δεν γνωρίζουμε τίποτα για τη μοίρα αυτών των επικίνδυνων βιοϋλικών ούτε για τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από τη στιγμή που θα «σκορπιστούν» (πιθανώς στην Ευρώπη), καθώς δεν υπάρχει διεθνής έλεγχος. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να κλαπούν για τρομοκρατικούς σκοπούς ή να πουληθούν στη μαύρη αγορά.

Αρκετές χιλιάδες δείγματα ορού αίματος ασθενών με COVID-19 (οι περισσότεροι από αυτούς σλαβικής εθνότητας) μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στο Στρατιωτικό Ινστιτούτο Ερευνών Ουώλτερ Ρηντ στις Ηνωμένες Πολιτείες – υποτίθεται για δοκιμές στην θεραπεία και πρόληψη του COVID-19.

Όλοι γνωρίζουν πόσο ευαίσθητα είναι τα δυτικά κράτη όταν πρόκειται για τη μεταφορά βιολογικών δειγμάτων των πολιτών τους στο εξωτερικό. Και υπάρχει σοβαρός λόγος για αυτό – θεωρητικά, τα δείγματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία βιοπαραγόντων ικανών να πλήττουν επιλεκτικά συγκεκριμένους εθνοτικούς πληθυσμούς.

Η δραστηριότητα των βιοεργαστηρίων στην Ουκρανία, που εντοπίζουμε την έναρξή τους στο 2014, και το πρόγραμμα που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ για αυτό που αποκαλούν «μεταρρύθμιση του ουκρανικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης» προκάλεσε ανεξέλεγκτη, αυξανόμενη συχνότητα επικίνδυνων λοιμώξεων στην Ουκρανία. Έχει αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων ερυθράς, διφθερίτιδας, φυματίωσης. Η εμφάνιση της ιλαράς έχει εκατονταπλασιαστεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι η Ουκρανία διατρέχει υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης επιδημίας πολιομυελίτιδας. Υπάρχουν στοιχεία ότι στο Χάρκοβο, όπου βρίσκεται ένα από τα εργαστήρια, 20 Ουκρανοί στρατιώτες πέθαναν από γρίπη των χοίρων τον Ιανουάριο του 2016, ενώ άλλοι 200 ​​νοσηλεύτηκαν. Μέχρι τον Μάρτιο του 2016, συνολικά 364 άνθρωποι είχαν πεθάνει από τη γρίπη των χοίρων στην Ουκρανία. Εκτός αυτού, κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων εμφανίζονται τακτικά στην χώρα. Το 2019, υπήρξε έξαρση μιας ασθένειας που είχε συμπτώματα παρόμοια με την πανώλη.

Οι αρχές του Κιέβου συμφώνησαν να μετατρέψουν τη χώρα τους σε χώρο βιολογικών δοκιμών και να χρησιμοποιήσουν τους πολίτες τους ως πιθανά πειραματόζωα, την ώρα που οι ίδιες οι ΗΠΑ έκλεισαν τη βιολογική στρατιωτική έρευνα στην επικράτειά τους, λόγω των υψηλών κινδύνων που ενέχει για τον αμερικανικό πληθυσμό. Αυτά τα πειράματα, που ενέχουν πιθανό κίνδυνο σε κλίμακα χώρας, συνεχίστηκαν για χρόνια. Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά τον κυνισμό των δυτικών προστάτων του Κιέβου, που συνεχίζουν να φωνάζουν από κάθε ταράτσα ότι νοιάζονται για τη μοίρα των Ουκρανών.

Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρώυτερς, ο ΠΟΥ συνέστησε στην Ουκρανία να εξαλείψει τα αποθέματα παθογόνων παραγόντων για να αποφύγει πιθανές διαρροές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εξάπλωση νόσων στον πληθυσμό. Δεν είναι με βεβαιότητα γνωστό αν το Κίεβο συμμορφώθηκε.

Τα υλικά που έλαβε το Υπουργείο Άμυνας μας αποδεικνύουν ότι όλες οι υψηλής επικινδυνότητας σοβαρές έρευνες στα ουκρανικά βιοεργαστήρια εποπτεύονταν απευθείας από Αμερικανούς ειδικούς, οι οποίοι είχαν διπλωματική ασυλία. Το Υπουργείο Άμυνας μας αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή, μετά από απαίτηση των δυτικών του χορηγών, το καθεστώς του Κιέβου συγκαλύπτει βιαστικά κάθε ίχνος, ώστε η ρωσική πλευρά να μην μπορέσει να βρει άμεσες αποδείξεις ότι οι ΗΠΑ και η Ουκρανία παραβιάζουν το άρθρο 1 της Σύμβασης για τα Βιολογικά και Τοξικά Όπλα . Σπεύδουν να κλείσουν όλα τα βιολογικά προγράμματα.

Το Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας διέταξε την εξάλειψη όλων των βιολογικών παραγόντων που βρίσκονταν στα βιοεργαστήρια στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Από τις οδηγίες προς το προσωπικό του εργαστηρίου συμπεραίνουμε ότι η εντολή εξάλειψης ζητούσε να καταστραφούν τελείως και έτσι που να μην αφήνουν ίχνη. Έχοντας αναλύσει τα πιστοποιητικά καταστροφής, μπορούμε να πούμε ότι μόνο στο εργαστήριο του Λβοβ κατέστρεψαν 232 δοχεία με παθογόνα λεπτοσπείρωσης, 30 τουλαραιμίας, 10 βρουκέλλωσης, και πέντε πανώλης. Το σύνολο των περισσότερων από 320 δοχείων [που τα περιείχαν] καταργήθηκε. Τα  συγκεκριμένα παθογόνα και οι υπερβολικές ποσότητες μας επιτρέπουν, λογικά, να συμπεραίνουμε ότι αυτή η έρευνα αποτελούσε μέρος στρατιωτικών βιολογικών προγραμμάτων.

Τώρα επιτρέψτε μου να απευθυνθώ ειδικά στους συναδέλφους μας από την Ευρώπη.

Όλα αυτά τα χρόνια, γίνονταν επικίνδυνες βιολογικές δοκιμές στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καλούμε να σκεφτείτε πως μπορεί να γεννηθεί μια πραγματική βιολογική απειλή για τον πληθυσμό των ευρωπαϊκών κρατών, με την ανεξέλεγκτη εξάπλωση βιολογικών παραγόντων από την Ουκρανία. Όπως γνωρίζουμε από την εμπειρία μας με τον COVID-19, κάτι τέτοιο δεν μπορείς να το σταματήσεις. Εάν συμβεί αυτό, θα κυκλώσει ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ μας τα λένε μάλλον μπερδεμένα όταν μιλούν για την εμπλοκή των ΗΠΑ στη βιολογική δραστηριότητα σε έδαφος της Ουκρανίας. Κατά τη διάρκεια ακροάσεων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ την 8η Μαρτίου, η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν βιοεργαστήρια στην Ουκρανία όπου διεξήχθη βιολογική έρευνα για στρατιωτικούς σκοπούς. Όταν ρωτήθηκε από τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο εάν η Ουκρανία διέθετε βιολογικά και χημικά όπλα, απάντησε ότι η Ουκρανία διέθετε εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας που «δεν πρέπει να πέσουν στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων».

Την ίδια στιγμή, το Στέητ Ντηπάρτμεντ  επιμένει να επαναλαμβάνει τη θέση ότι δεν υπάρχουν ελεγχόμενα από τις ΗΠΑ βιοεργαστήρια στην Ουκρανία. Να λοιπόν μια ερώτηση προς την αμερικανική αντιπροσωπεία [στο Συμβούλιο Ασφαλείας]. Πώς συμβιβάζεται αυτό με τη Συμφωνία του 2005 μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και του Υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα της πρόληψης της διάδοσης τεχνολογίας, παθογόνων παραγόντων και εμπειρογνωμοσύνης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη βιολογικών όπλων; Πρόκειται για έγγραφο διαθέσιμο στο ίντερνετ. Σύμφωνα με το άρθρο3 αυτής της συμφωνίας, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ μπορεί να παράσχει βοήθεια στο Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας στον τομέα της «συνεργατικής βιολογικής έρευνας, της ανίχνευσης και αντιμετώπισης παραγόντων βιολογικής απειλής» ειδικά για «επικίνδυνα παθογόνα που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις στο Ουκρανία».

Τονίζουμε ότι οι βιολογικές απειλές αψηφούν όλα τα σύνορα. Καμία περιοχή του κόσμου δεν μπορεί να αισθάνεται απόλυτα ασφαλής σήμερα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εποπτεύουν αρκετές εκατοντάδες βιοεργαστήρια σε 30 χώρες, π.χ. στη Μέση Ανατολή, την Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία και κατά μήκος της περιμέτρου της πρώην ΕΣΣΔ. Η Ουάσιγκτον δεν έχει δεχθεί να τα υποβάλει σε διεθνή παρακολούθηση. Παρεμπόδιζει την εκπόνηση σχετικού δεσμευτικού πρωτοκόλλου για τη Σύμβαση για τα βιολογικά όπλα, που θα προβλέπει έναν αξιόπιστο μηχανισμό επαλήθευσης για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των κρατών με τη Σύμβαση, από το 2001. Αυτό μας κάνει να θεωρούμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάτι να κρύψουν. Καλώ τους συναδέλφους από αυτές τις περιοχές να σκεφτούν τι είδους δραστηριότητα πραγματοποιεί η Ουάσιγκτον στα εδάφη τους και ποιες συνέπειες μπορεί να έχει για τον πληθυσμό τους.

Προβλέπουμε την αντίδραση των δυτικών συναδέλφων μας, που σίγουρα θα πουν ότι αυτές οι πληροφορίες είναι όλες πλαστές και ρωσική προπαγάνδα. Όμως, αυτού του είδους οι ευσεβείς πόθοι δύσκολα θα βοηθήσουν τους Ευρωπαίους σε περίπτωση που η Ουκρανία και τα γειτονικά της κράτη εμφανίσουν κρούσματα επικίνδυνων ασθενειών, οι οποίες στη συνέχεια θα εξαπλωθούν πέρα ​​από τα σύνορά τους. Ο κίνδυνος είναι μάλλον πραγματικός, ειδικά αν λάβουμε υπόψη το μεγάλο ενδιαφέρον των ουκρανικών ριζοσπαστικών και εθνικιστικών ομάδων για την έρευνα επικίνδυνων παθογόνων που διεξήχθη στην Ουκρανία προς όφελος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Έχουμε πληροφορίες ότι το Πεντάγωνο έδωσε εντολή στους ουκρανούς προστατευόμενους του, σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα (incident), να κατηγορήσουν πάραυτα τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, που υποτίθεται ότι επιτίθενται κατά ερευνητικών και ιατρικών εγκαταστάσεων ή να κατηγορήσουν «ρωσικές ομάδες ανταρτών» [των δυνάμεων των αυτοανακηρυγμένων λαϊκών δημοκρατιών].

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας συνεχίζει να αναλύει τη βιολογική κατάσταση στην Ουκρανία και όλο το υλικό που συνεχίζει να φτάνει στα χέρια του. Αυτά που ανακοινώσαμε σήμερα είναι ένα μικρό μέρος των πληροφοριών που έχουμε. Θα καταθέσουμε σύντομα τις λεπτομέρειες σύντομα ως επίσημα έγγραφα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ώστε να μπορείτε να τις μελετήσετε.

Αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να κρατούμε ενήμερο το Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση με τη βιολογική δραστηριότητα στρατιωτικού σκοπού των ΗΠΑ στην Ουκρανία, καθώς δημιουργεί πραγματικούς κινδύνους για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Σκοπεύουμε να επιστρέψουμε σε αυτό το θέμα σύντομα. Δεν θα αποκλείσουμε τη δυνατότητα ενεργοποίησης μηχανισμών που προβλέπονται στα άρθρα 5 και 6 της Σύμβασης  για τα Βιολογικά και Τοξικά Όπλα. Προς το παρόν, θα θέλαμε να ακούσουμε απαντήσεις από την πλευρά των ΗΠΑ στα ερωτήματα που θέσαμε».