Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνος Πουλής, Νεκταρία Ψαράκη

Το 1973, όταν μπήκαν τα τανκ στο Πολυτεχνείο, Ολλανδός δημοσιογράφος βιντεοσκοπούσε την εισβολή από ένα ξενοδοχείο απέναντι, με φιλμ ασπρόμαυρο, 16 mm, και κατάφερε χωρίς ίντερνετ, χωρίς twitter και facebook, αυτές οι εικόνες να κάνουν τον γύρο του κόσμου και έτσι έμαθε ο κόσμος τι ήταν η χούντα στην Ελλάδα, και «αυτό ήταν η αρχή του τέλους», περιγράφει η Ολλανδή δημοσιογράφος Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ. «Πολλοί Έλληνες, μου λένε ότι ξανά, κοντά στις 17 Νοέμβρη, Ολλανδή δημοσιογράφος δείχνει την αλήθεια και την πραγματικότητα της Ελλάδος έξω και με συγκινεί πάρα πολύ αυτό», δηλώνει.

Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι διαχρονικά, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην κάμερα του TPP η βουλεύτρια με το ΜέΡΑ 25, Σοφία Σακοράφα. «Είναι πάντα επίκαιρα και ειδικά στην σημερινή εποχή, όπου τα όσα ζήτησαν εκείνη την εποχή τα παιδιά που αγωνίστηκαν για εμάς, είναι το ζητούμενο σήμερα. Βρισκόμαστε εδώ όχι μόνο για να τους τιμήσουμε κάνοντας μία ακόμα πορεία, αλλά για να δηλώσουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα τους για καλύτερες μέρες, και δικές μας αλλά κυρίως των νέων παιδιών», δηλώνει.

«Τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα και σήμερα ακριβώς γιατί τόσο η αστική δικτατορία που υπήρχε το ΄73, όσο και η αστική δημοκρατία που την αντικατέστησε μετά το ΄74, υπηρετούν και εκφράζουν τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνουν ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» δήλωσε στην πορεία για την 48η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Την ανάγκη να ζωντανέψουμε και να επικαιροποιήσουμε το πνεύμα του Πολυτεχνείου στους καιρούς μας, που δεν είναι άλλο από την εξέγερση, επισήμανε ο ιδρυτής και πρώην επικεφαλής της «Λαϊκής Ενότητας», Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στην κάμερα του TPP.  «Για εμένα, ο εορτασμός της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σημαίνει πολλά, αλλά το θέμα είναι τι σημαίνει για τον σύγχρονο κόσμο, για τη σημερινή νεολαία η οποία δεν έχει ζήσει αυτά τα ιστορικά γεγονότα, ούτε τις προεκτάσεις τους. Αν δεν αγγίξει πάλι το Πολυτεχνείο τη νέα γενιά με έναν επίκαιρο και σύγχρονο τρόπο, η χώρα αυτή θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, δηλώνει.

Η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής, όχι μόνο στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν τότε, αλλά στους αγώνες που πρέπει να γίνουν σήμερα, τονίζει στο TPP ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης. «Ευτυχώς έχουν αρχίσει και γίνονται αγώνες, διότι κατά τη γνώμη μου πάρα πολλά θα κριθούν μέσα από την κινητοποίηση του κόσμου, μέσα από τα κινήματα, μέσα από τη νέα συνειδητοποίηση και μέσα από τον ριζοσπαστισμό που πρέπει να υπάρξει για να ξεφύγουμε και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη από τις συντηρητικές απόψεις», δηλώνει.