Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης εργαζόμενοι στον χώρο του θεάματος βρέθηκαν σε θέση μάχης μπροστά από τη βουλή ζητώντας την αυτονόητη κρατική στήριξη. Λίγη ώρα πριν να υποσχεθεί «λύσεις» με προκλητικό ύφος και φρασεολογία η υπουργός Πολιτισμού και μη διστάζοντας να υποστηρίξει πως η κυβέρνηση δεν καθυστέρησε καθόλου να λάβει μέτρα για τη στήριξή τους, και πως «υπήρξε σχέδιο».

Επέκταση των 800 ευρώ και ζωντανές εκδηλώσεις μέσα στο καλοκαίρι η «στήριξη» της κυβέρνησης στον Πολιτισμό

Ο χώρος του πολιτισμού εδώ και εβδομάδες βοά, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι μπροστά και πίσω από τη σκηνή, δεν λαμβάνουν καμία κρατική ενίσχυση, την ώρα που οι παραστάσεις και τα πολιτιστικά δρώμενα έχουν διακοπεί. Δεκάδες καλλιτέχνες σε ένδειξη διαμαρτυρίας το προηγούμενο διάστημα κατέβασαν από το διαδίκτυο τα τραγούδια τους, ενώ άλλοι έριξαν «μαύρο», αποφασίζοντας δια της εκκωφαντικής σιγής τους, να πιέσουν για την ενίσχυση καλλιτεχνών και τεχνικών του χώρου του θεάματος.

Χορευτές, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μουσικοί, τραγουδιστές, χειροτέχνες, τεχνικοί, εργαζόμενοι μπροστά και πίσω από σκηνές και κάμερες βρέθηκαν μαζί στον δρόμο.

Ανάμεσα τους βρέθηκαν πολλοί γνωστοί ηθοποιοί και τραγουδιστές όπως οι Γιώργος Κιμούλης, Πασχάλης Τσαρούχας, Γιώτα Νέγκα, Νατάσα Μποφίλιου, Θέμης Καραμουρατίδης, Μιθριδάτης.

Δεκάδες απλωμένες εικόνες στον δρόμο από ανθρώπους των τεχνών που έμειναν στην ιστορία για το έργο τους.

TPP

Οι αστυνομικές δυνάμεις, προχώρησαν σε αυστηρή προειδοποίηση προς τους συγκεντρωμένους για την τήρηση των αποστάσεων, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι ομιλητές και η συγκέντρωση να μη «συμπέσει» με τις προκλητικές υποσχέσεις της υπουργού, καθώς είχε λήξει ελάχιστα λεπτά νωρίτερα.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Είμαστε στο πλευρό των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού

Σε δηλώσεις του στην κάμερα του TPP, ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, εξέφρασε την στήριξη του στα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, ενώ αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του κόμματος του να καταθέσει στη βουλή σχετική πρόταση-νόμου.

Αλέξανδρος Μιστριώτης: Ο δημόσιος χώρος να επενδυθεί με νόημα

«Δεν αφορά αποκλειστικά τον πολιτισμό» αναφέρει ο καλλιτέχνης, Α. Μιστριώτης, για τη σημερινή κινητοποίηση, προσθέτοντας ότι «έχει να κάνει περισσότερο με την κυβερνητική πολιτική από την αρχή της θητείας της. Προσπαθεί να πυκνώσει την ατζέντα, ώστε να μην μπορούμε να καταλάβουμε ποιο ακριβώς είναι το διακύβευμα σε κάθε στιγμή». «Είμαι εδώ και για το περιβαλλοντικό, είμαι εδώ και για την ανάγκη ο δημόσιος χώρος ξανά να επενδυθεί με νόημα» είπε ακόμα.

Νίκος Γιούσεφ: Οι καλλιτέχνες πρέπει να οργανωθούν

«Με ενδιαφέρει να μαζευτούν οι καλλιτέχνες που δεν έχουν μαζευτεί ποτέ όλοι μαζί και να οργανωθούν. Ιδιαίτερα οι νέοι καλλιτέχνες, χωρίς να χρειάζεται να ακολουθήσουν μια τάση» σημείωσε, μεταξύ άλλων, το μέλος του μουσικού συγκροτήματος «Υπόγεια Ρεύματα».

Τζένη Αρσένη: να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας

«Είμαστε όλοι εδώ ενωμένοι οι καλλιτέχνες για το αυτονόητο της διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας» σημειώνει η σκηνοθέτις, Τζένη Αρσένη, προσθέτοντας πως «όλο αυτό το διάστημα από καρδιάς προσφέραμε στην καθημερινότητα και τη στήριξη του κόσμου, από ένα σημείο και πέρα όμως τίθενται σοβαρά ζητήματα των δικαιωμάτων μας».

Τάσος Μπότσιος: ο καθένας διαλέγει πλευρά και αγωνίζεται γι’ αυτά που πιστεύει

«Από την αρχή της πανδημίας, πολύ πριν μας κλείσουν στα σπίτια έχουμε μείνει χωρίς εργασία, χωρίς αντικείμενο και θα μείνουμε για πάρα πολύ καιρό ακόμα» αναφέρει ο Τάσος Μπότσιος, πρόεδρος του Σωματείου Τεχνικών Απασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις (ΣΤΑΖΟΕ), προσθέτοντας ακόμα ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια πρόνοια από την πολιτεία για την οικονομική ενίσχυση όλων αυτών των ανθρώπων».

Αγγελική Γουναρίδη και Κορνήλιος: Πίσω από τις κούκλες υπάρχουν άνθρωποι

Ακόμα, στην κινητοποίηση για τα αυτονόητα δικαιώματα των εργαζόμενων στον χώρο των τεχνών συναντήσαμε την Αγγελική Γουναρίδη από την Unima Hellas η οποία με την παρουσία της δήλωσε ότι «πίσω από τις κούκλες υπάρχουν άνθρωποι». «Άλλη μια φορά που οι κουκλοπαίκτες είναι μέσα και πίσω από όλα. Ήρθαμε απλά να πούμε ότι πίσω από τις κούκλες υπάρχουν άνθρωποι και να τους θυμηθούμε ότι είναι εκεί» δηλώνει στην κάμερα του TPP.

Τέλος, ο Κορνήλιος, μία από τις κούκλες που είναι «μπροστά» από τους ανθρώπους, κατέλαβε το μικρόφωνο μας χωρίς να κάνει κάποια περαιτέρω δήλωση.