Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, κάλεσε το Ισραήλ να αποσύρει την εντολή «και να λάβει κάθε δυνατό μέτρο για την προστασία των αμάχων και των πολιτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων και των ανθρωπιστικών εγκαταστάσεων».

Η COGAT του Ισραήλ, ένας κλάδος του υπουργείου Άμυνας της χώρας, σε ανακοίνωσή της διέψευσε ότι ζήτησε από τον ΠΟΥ να εκκενώσει τις αποθήκες και δήλωσε ότι το κατέστησε σαφές στους εκπροσώπους του ΟΗΕ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Η Σάνον Μπάρκλεϊ από την ομάδα του ΠΟΥ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη δήλωσε σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης ότι το προσωπικό του ΠΟΥ στη Γάζα μπόρεσε «να ολοκληρώσει ένα μέρος της εκκένωσης της αποθήκης σε μια νέα εγκατάσταση».

Ο Ahmed Al-Mandhari, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε κατά την ενημέρωση ότι η εντατικοποίηση των χερσαίων στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη νότια Γάζα, ιδίως στο Χαν Γιουνίς, είναι πιθανό να αποκόψει την πρόσβαση χιλιάδων ανθρώπων στην υγειονομική περίθαλψη.

Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι με πολλούς κατοίκους της Γάζας να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και αποχέτευση ανησυχούν για ένα μεγάλο ξέσπασμα ασθενειών.

Ο ΠΟΥ έχει παρατηρήσει αύξηση των μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των οξειών αναπνευστικών λοιμώξεων, της ψώρας, του ίκτερου, της διάρροιας και της αιματηρής διάρροιας, είπε ο Al-Mandhari.

Ο Δρ Richard Brennan του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ για την Ανατολική Μεσόγειο είπε ότι οι υγειονομικοί υπάλληλοι ανησυχούν επίσης για την ηπατίτιδα, η οποία μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω μολυσμένου νερού και αποτελεί ιδιαίτερο κίνδυνο για τις έγκυες γυναίκες.