Ο Δρ Αγιαντίλ Σαπαρμπέκοφ, επικεφαλής της ομάδας του ΠΟΥ στα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αξιολόγηση των κινδύνων βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι εν τω μεταξύ οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στη Γάζα παρέχουν συμβουλές προστασίας στον πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων. Αλλά, πρόσθεσε, θα ήταν «πολύ δύσκολο» για τους ανθρώπους να τις ακολουθήσουν, δεδομένης της κατάρρευσης των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ίχνη πολιομυελίτιδας – η οποία μεταδίδεται μέσω των περιττωμάτων – βρέθηκαν σε δείγματα λυμάτων που συλλέχθηκαν από δύο διαφορετικές περιοχές στη Γάζα πριν από ένα μήνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ιός μπορεί να κυκλοφορεί. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί συναφή κρούσματα. Αλλά ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Κυριακή ότι έχει αρχίσει να εμβολιάζει τους στρατιώτες του.

Ο ΠΟΥ και η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά (Unicef) πιστεύουν ότι μπορεί να χρειαστεί μια μαζική εκστρατεία εμβολιασμού στη Γάζα. Ωστόσο, οι επανειλημμένες καθυστερήσεις για τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και τις ανθρωπιστικές προμήθειες που εισέρχονται στη Γάζα, καθώς και οι τεράστιοι κίνδυνοι ασφαλείας στις μετακινήσεις στην περιοχή, σημαίνουν ότι μια αποτελεσματική εκστρατεία θα είναι πολύ δύσκολη.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι τα ποσοστά εμβολιασμού στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη ήταν άριστα πριν από τη σύγκρουση. Η εμβολιαστική κάλυψη κατά της πολιομυελίτιδας εκτιμάται στο 99% το 2022, αν και είχε μειωθεί στο 89% πέρυσι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Όμως, σύμφωνα με τον οργανισμό του ΟΗΕ, η «αποδόμηση» του συστήματος υγείας της Γάζας – με μόνο 16 από τα 36 νοσοκομεία της περιοχής να λειτουργούν εν μέρει – καθώς και η «έλλειψη ασφάλειας, η παρεμπόδιση της πρόσβασης, η συνεχής μετακίνηση του πληθυσμού, οι ελλείψεις ιατρικών προμηθειών, η κακή ποιότητα του νερού και η αποδυνάμωση της υγιεινής» έχουν συμβάλει στη μείωση των ποσοστών εμβολιασμού και στην αύξηση του κινδύνου εξάπλωσης ασθενειών.

Ο Δρ Σαπαρμπέκοφ δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι ζουν σε καταφύγια με μία μόνο τουαλέτα για 600 άτομα και έχουν ελάχιστη πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό.

Την ίδια έκκληση απηύθυναν οκτώ ισραηλινοί καθηγητές δημόσιας υγείας σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Haaretz την Τρίτη, προειδοποιώντας ότι εκείνοι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι τα παλαιστινιακά και ισραηλινά βρέφη που δεν έχουν ολοκληρώσει τον απαιτούμενο εμβολιασμό τους. «Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει. Πρέπει να γίνει για το καλό όλων των κατοίκων της περιοχής. Αυτό δεν έχει να κάνει με την πολιτική. Πρόκειται για την υγεία και τη ζωή», έγραψαν.