Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε την Πέμπτη ότι το εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 από την Pfizer και τη BioNTech, εγκρίνεται για επείγουσα χρήση, κάνοντας έτσι το συγκεκριμένο σκεύασμα το πρώτο που λαμβάνει έγκριση από την αρχή της πανδημίας.

Η έγκριση δόθηκε αφού το εμβόλιο εξετάστηκε τόσο από νομικούς εμπειρογνώμονες όσο και από ομάδες που συγκλήθηκαν από τον ΠΟΥ ούτως ώστε να ελεγχθεί η ασφάλεια, η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα του εμβολίου, ως ένα μέρος μια ανάλυσης ρίσκου – οφέλους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, το εμβόλιο φάνηκε να πληροί όλα τα απαιτούμενα κριτήρια, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς επίσης και πως τα οφέλη υπερτερούν του πιθανού ρίσκου.

Παρ’ όλα αυτά το εμβόλιο παραμένει υπό εξέταση με βάση την πολιτική. Η συμβουλευτική ομάδα στρατηγικής για την ανοσοποίηση που υπάγεται στον ΠΟΥ (SAGE), πρόκειται να συνεδριάσει siw 5 Ιανουαρίου, ώστε να φτιάξει συγκεκριμένες πολιτικές για το εμβόλιο, καθώς επίσης και προτάσεις σχετικά με τη χρήση του προϊόντος στου πληθυσμούς, με βάση τη προτεραιοποίηση που έχει ορίσει ο ΠΟΥ.

«Θετικό βήμα»

Όπως δήλωσε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ για την πρόσβαση στα φάρμακα και τα προϊόντα υγείας, Μαριάντζελα Σιμάο, η έγκριση του εμβολίου «είναι ένα πολύ θετικό βήμα προς τη διασφάλιση της παγκόσμιας πρόσβασης στα εμβόλια κατά της Covid-19».

Παράλληλα τίνισε ότι υπάρχει ανάγκη «για μια ακόμη μεγαλύτερη παγκόσμια προσπάθεια για την επίτευξη επαρκούς εφοδιασμού εμβολίων για την κάλυψη των αναγκών των κατά προτεραιότητα πληθυσμιακών ομάδων παντού».

Καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς

Παρά την έγκριση όμως του εμβολίου των δύο εταιρειών, φαίνεται πωε υπάρχει ένα κενό αναφορικά με τον εφοδιασμό του. Σλυμφωνα με το Politico Οι ιδρυτές της BioNTech, προειδοποίησαν ότι τα κενά αυτά θα υπάρχουν έως ότου διατεθούν στην κυκλοφορία και άλλα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν, δήλωσε ότι η εταιρεία του συνεργάζεται με τη Pfizer για να αντισταθμίσει το αναμενόμενο έλλειμμα εμβολίων.

Όπως είπε, «προς το παρόν τα πράγματα δεν φαίνονται ρόδινα, υπάρχει μια τρύπα επειδή δεν υπάρχουν άλλα εγκεκριμένα εμβόλια και πρέπει να καλύψουμε αυτό το κενό με το εμβόλιό μας. Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο συνεργαζόμαστε τώρα με την Pfizer για το αν και πώς μπορούμε παράγουν ακόμη περισσότερα», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα προς έγκριση εμβόλια, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναμένεται να εγκρίνει στις 6 Ιανουαρίου το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας Moderna. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν προέτρεψε επίσης τον EMA να επιταχυνθεί την έγκριση και του εμβολίου που παρήγαγε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, εμβόλιο που εγκρίθηκε από τη Μ. Βρετανία αυτή την εβδομάδα.

Ο Σαχίν από πλευράς του παραδέχτηκε ότι η διαδικασία στην Ευρώπη «δεν ήταν τόσο γρήγορη και απλή όσο ήταν σε άλλες χώρες». Επίσης επέκρινε την απόφαση της ΕΕ να παραγγείλει εμβόλια σε διαφορετικούς παρόχους με την προσδοκία της ταυτόχρονης σύντομης έγκρισης πολλαπλών εμβολίων.

Ειδικότερα σημείωσε ότι «υπήρχε η υπόθεση ότι πολλές άλλες εταιρείες θα έρθουν με τα εμβόλια. Προφανώς επικράτησε η εντύπωση ότι “θα πάρουμε αρκετά, δεν θα είναι τόσο κακό, και έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο», είπε και συμπλήρωσε πως εξεπλάγη όταν τον Ιούλιο οι ΗΠΑ αγόρασαν περίπου 6000 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, ενώ στην ΕΕ πήρε μέχρι τον Νοέμβριο για να παραγγείλει το μισό αριθμό.