Δήλωσε ότι η Δύση έχει δείξει ότι «στόχος της είναι να καταστρέψει τη Ρωσία και ότι προσπάθησε να μετατρέψει τον λαό της Ουκρανίας σε τροφή για κανόνια», προσθέτοντας ότι στόχος της Μόσχας «είναι να η απελευθέρωση Ντονμπάς».

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές της Ουκρανίας υπό ρωσικό έλεγχο δεν θέλουν να είναι «υπό τον ζυγό των νεοναζί», αναφέρει το Reuters. Σχετικά με τα σχέδια για τα λεγόμενα δημοψηφίσματα σε αυτές τις περιοχές της χώρας, συνεχίζει λέγοντας «υποστηρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους».

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρει ακόμα ότι ο Πρόεδρος Πούτιν είπε ότι η Δύση έχει δείξει ότι δεν θέλει την ειρήνη μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, με τον ίδιο να ανακοινώνει ότι θα δώσει νομικό καθεστώς στους εθελοντές που πολεμούν στο Ντονμπάς.

«Εάν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, για να υπερασπιστούμε τη Ρωσία και τον λαό μας, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε. Αυτό δεν είναι μπλόφα.Η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, η ανεξαρτησία και η ελευθερία μας θα κατοχυρωθούν, επαναλαμβάνω με όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Όσοι προσπαθούν να μας εκβιάσουν με πυρηνικά όπλα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι άνεμοι που επικρατούν μπορούν να στραφούν προς την κατεύθυνση τους» συμπλήρωσε.

Ακόμα ανέφερε ότι «είναι απαραίτητο να ληφθεί μια επείγουσα απόφαση για την προστασία του λαού μας στα απελευθερωμένα εδάφη». «Γι’ αυτό ζήτησα από το υπουργείο Άμυνας να συμφωνήσει σε «μερική κινητοποίηση», η οποία ξεκινά σήμερα, αφού το διάταγμα έχει ήδη υπογραφεί.

«Μιλάμε για μερική επιστράτευση, δηλαδή μόνο οι πολίτες που βρίσκονται σήμερα στην εφεδρεία θα υπόκεινται σε επιστράτευση και κυρίως όσοι υπηρέτησαν στις ένοπλες δυνάμεις έχουν συγκεκριμένη στρατιωτική ειδικότητα και σχετική εμπειρία», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν λέει ότι η Δύση εκβιάζει τη Ρωσία, αλλά ότι η Ρωσία έχει πολλά όπλα με τα οποία μπορεί να απαντήσει. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους πόρους που έχουμε για να υπερασπιστούμε τον λαό μας», λέει. «Εχω εμπιστοσύνη στην υποστήριξή σας», καταλήγει.