Σύμφωνα με το διάταγμα οι νέοι κανονισμοί τίθενται σε εφαρμογή από αύριο 1η Απριλίου. Εάν δεν πληρωθεί το φυσικό αέριο με ρούβλια, η Ρωσία θα θεωρήσει ότι αθετούνται οι όροι των συμβολαίων. Τα συμβόλαια που είναι σε ισχύ θα σταματήσουν να ισχύουν, εάν δεν τηρηθεί η πληρωμή σε ρωσικό νόμισμα. Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να έδωσε εντολή για το άνοιγμα ειδικών λογαριασμών στην Gazprombank.
«Η Ευρώπη ξεπουλιέται εις βάρος των πολιτών της»
«Προκειμένου να αγοράσουν [οι μη φιλικές χώρες] ρωσικό φυσικό αέριο θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Και από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμένες αρχής γενομένης από αύριο, 1η Απριλίου», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνάντηση με τα στελέχη της αεροπορικής βιομηχανίας της χώρας του.
«Οι παγκόσμιες αγορές πέφτουν και η αξία των μετοχών των αμερικανικών οπλοβιομηχανιών αυξάνεται. Κεφάλαιο ρέει στις ΗΠΑ, στερώντας άλλες περιοχές του πλανήτη πόρους ανάπτυξης», είπε και αναφερόμενος στην προμήθεια αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ως αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου υποστήριξε ότι «οι Ευρωπαίοι αναγκάζονται να ξεπουληθούν» υπονομεύοντας «μόνοι τους την ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων».
Παίρνουν δωρεάν το ρωσικό φυσικό αέριο
«Η Ευρώπη ετοιμάζεται να αγνοήσει τα συμφέροντα των πολιτών της» είπε με νόημα ο Ρώσος πρόεδρος για να υπογραμμίσει «η Δύση πού έχει παγώσει τους λογαριασμούς της Ρωσίας, στην πραγματικότητα, παίρνει το ρωσικό φυσικό αέριο δωρεάν. Εμείς προμηθεύουμε τους Ευρωπαίους καταναλωτές με τους φυσικούς μας πόρους- σε αυτή την περίπτωση το φυσικό αέριο- το παραλαμβάνουν, μας πληρώνουν με ευρώ, τα οποία στη συνέχεια οι ίδιοι παγώνουν. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι εμείς προμηθεύουμε μέρος του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη, στην ουσία δωρεάν. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να συνεχιστεί».
Οργισμένες αντιδράσεις από Γερμανία και Γαλλία
«Έχουμε κοιτάξει τα συμβόλαια, οι πληρωμές γίνονται σε ευρώ και δολάρια, το είπα στον Πούτιν και έτσι θα μείνει» ήταν η πρώτη αντίδραση από τον Γερμανό καγκελάριο, ο οποίος συμπλήρωσε πως «η εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια μπορεί να σταματήσει μέσα στο έτος».
Είχε προηγηθεί η απόρριψη του αιτήματος από τους υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας, οι οποίοι ανέφεραν μεν ότι δεν έχουν δει το διάταγμα Πούτιν, ωστόσο έκαναν λόγο για εκβιασμό από την πλευρά της Μόσχας και μη αποδεκτή παραβίαση των συμφωνιών.