Την απόφασή του να μην μη διεκδικήσει «προς το παρόν» την προεδρία της καταλανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ο αυτονομιστής πρώην ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, υπογραμμίζοντας ότι «σκοπός του είναι να υπερασπιστεί τη δημοκρατία» της περιφέρειας παντού», όπως είπε.
Aris Oikonomou/SOOC
Σε βίντεο που ανήρτησε ο Κάρλες Πουτζδεμόν στον λογαριασμό του στο Twitter, υποστήριξε ότι η αποκήρυξη της υποψηφιότητας του για την προεδρία της κυβέρνησης της επαρχίας των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων ήταν «ο μόνος τρόπος για να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση» στην Καταλονία.
Μάλιστα, στο βίντεο, το οποίο είναι σε τοποθεσία που δεν αποκαλύπτεται, ο ίδιος ο οποίος πρωτοστάτησε στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας πέρυσι πριν καταφύγει πολιτικός εξόριστος στο Βέλγιο, μιλά με φόντο τις σημαίες της Καταλονίας και της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι η ισπανική κεντρική κυβέρνηση επενέβη όταν οργανώθηκε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας την 1η Οκτωβρίου, αναπτύσσοντας τεράστιες αστυνομικές δυνάμεις, καθαιρώντας την κυβέρνηση, διαλύοντας το επαρχιακό κοινοβούλιο και προκηρύσσοντας νέες τοπικές εκλογές.
Στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου όμως τα αυτονομιστικά κόμματα κέρδισαν ξανά την πλειοψηφία των εδρών στην τοπική Βουλή, φέρνοντας την Μαδρίτη αντιμέτωπη με το ίδιο δίλημμα κι εγείροντας ερωτήματα για τη σύνθεση της επόμενης τοπικής κυβέρνησης.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο Πουτζδεμόν δεν μπορούσε να συμμετέχει στις εκλογές ή πολύ περισσότερο να αναδειχθεί πρόεδρος της επαρχίας ενώ βρίσκεται στο εξωτερικό, ενώ το πιθανότερο είναι ότι θα συλληφθεί και θα οδηγηθεί στη φυλακή τη στιγμή που θα επιστρέψει στην Ισπανία.
Ο Μαριάνο Ραχόι διεμήνυσε επίσης την Πέμπτη ότι για να γίνει επόμενος καταλανός πρόεδρος πρέπει «να επιλεγεί κάποιος που βρίσκεται σήμερα στην Ισπανία» και «δεν έχει προβλήματα με τον νόμο», προσθέτοντας πως η Καταλονία χρειάζεται νέο ηγέτη «το συντομότερο δυνατόν», κάποιον «που να είναι σε θέση να κυβερνήσει και να φροντίσει τα ζητήματα που έχουν σημασία για τους πολίτες της».
Δικηγόροι προσέφυγαν εναντίον της Ισπανίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξ ονόματος του Πουτζδεμόν, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, για την παραβίαση του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση. Στο ίδιο όργανο του ΟΗΕ έχουν καταφύγει τρεις φυλακισμένοι καταλανοί αυτονομιστές ηγέτες.