Σε μία άνευ προηγουμένου αναίρεση του επιστημονικού λόγου ως μέσου πειθούς προχώρησε κατά την έναρξη της ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ισχυριζόμενη ότι «αναμφισβήτητα, ο πράος λόγος των λειτουργών της Εκκλησίας, συνυφασμένος και με το κηρυγμα της αγάπης  που δέχονται οι πιστοί θα είναι περισσότερο πειστικός από τον στεγνό και στυφό καμιά φορά επιστημονικό λόγο».

Ορμώμενη μάλιστα από την παρουσία του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στην Ιερά Σύνοδο, επέλεξε να σταθεί για αρκετή ώρα στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Εκκλησία, υποστηρίζοντας ότι ο «λόγος των λειτουργών της Εκκλησίας είναι σημαντικός» για να πειστούν οι διστακτικοί απέναντι στα εμβόλια και να υπερβούν τους φόβους τους. «Η Εκκλησία άλλωστε στήριξε εξαρχής την προσπάθεια του εμβολιασμού» ισχυρίστηκε, προσθέτοντας ότι ζητήθηκε από την Επιτροπή να απαντήσει σε ερωτήματα των πιστών σχετικά με τους εμβολιασμούς.

Η ίδια, αναλύοντας ένα «ερώτημα που ξεχωρίζει», περί ηθικής της χρήσης των εμβολίων που έχουν προκύψει από εμβρυικά κύτταρα μετά από διακοπή κυήσεων, τόνισε πως «κανένα από τα εμβόλια δεν περιέχει εμβρυικά κύτταρα», ενώ στη συνέχεια προχώρησε σε μια ιδιαίτερη και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας ανάλυση σχετικά με τις συνθήκες παραγωγής των εμβολίων και την προέλευση των κυτταρικών σειρών εμβρύων που χρησιμοποιούνται. «Δεν τίθεται ζήτημα χριστιανικής ηθικής για την χρήση των εμβολίων, τα οποία σώζουν ζωές» κατέληξε.

Στη συνέχεια, απαντώντας σχετικά με την «πειραματική χρήση των εμβολίων», υπενθύμισε ότι τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής σε εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εθελοντών, οι οποίοι τα έλαβαν πριν την έγκρισή τους για έκτακτη χρήση, σημειώνοντας ότι «ο όρος πειραματικό εμβόλιο δεν μπορεί να ισχύει», και υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν τίθεται ζήτημα πρόκλησης οποιουδήποτε προβλήματος στην προσπάθεια τεκνοποίησης και σε οποιοδήποτε  στάδιο της κύησης.

Στο ζήτημα του εμβολιασμού των εφήβων ηλικίας 15-17 με υποκείμενα νοσήματα, αναφέρθηκε επιπλέον η Μ. Θεοδωρίδου και επικαλούμενη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε χώρα του εξωτερικού, όπου το βασικό νόσημα που εντοπίστηκε ήταν η παχυσαρκία, σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά αυξημένη και στη χώρα μας. «Το αυξημένο βάρος σώματος, με ένα σύνθετο μηχανισμό δημιουργεί μια χρόνια, χαμηλού βαθμού φλεγμονή και επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσιακού συστήματος» ανέφερε η Μ. Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας ότι «η επιδημία του covid ίσως να υπογραμμίζει και την ανάγκη να στραφούμε και προς άλλα ενδιαφέροντα και σημαντικά θέματα, σε μια άλλη χρόνια επιδημία, η οποία είναι η παχυσαρκία και η οποία απειλεί την  ποιότητα ζωής μας και ξεκινάει, όπως όλοι γνωρίζουμε από την βρεφική ηλικία».

Τέλος, επανέλαβε ότι «το εργαστήριο των μεταλλάξεων είναι οι ανεμβολίαστοι, όχι οι εμβολιασμένοι» και κάλεσε τους πολίτες να μην αδρανούν, ώστε «η πανδημία να γίνει παρελθόν».

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε πως την Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν 65.000 εμβολιασμοί και πως η ημέρα αναμένεται να κλείσει με σχεδόν 85.000 εμβολιασμούς. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι «από την ημέρα έναρξης της εμβολιαστικής εκστρατείας έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 9.780.000 εμβολιασμοί, περισσότεροι από 5.450.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση», σημειώνοντας ωστόσο πως τα άτομα που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις ανέρχονται σε 4.426.000 άτομα, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη 44%.

Σχετικά με την εξέλιξη του εμβολιασμού των ατόμων με δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα, ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε πως από το πρωί της Τρίτης 20 Ιουλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα προκειμένου οι θεράποντες γιατροί να δηλώνουν τους πολίτες οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια που προβλέπονται για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό, έτσι ώστε να καταρτιστεί το πρόγραμμα εμβολιασμού τους. Σημειώνεται πως προκειμένου να προχωρήσει ο κατ’ οίκον εμβολιασμός, ο οποίος φαίνεται πως προχωρά με αισθητή καθυστέρηση, καθώς περισσότερο από έναν μήνα πριν ανακοινωνόταν ότι βρίσκεται στα τελευταία στάδια σχεδιασμού, ο Μ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως απαιτείται «πιστοποίηση, η οποία μπορεί να γίνει από γιατρό είτε του δημόσιου, είτε του ιδιωτικού τομέα», ενώ η χορήγηση του εμβολίου, που έχει προβλεφθεί να είναι αποκλειστικά το σκεύασμα της Johnson & Johnson, «θα πραγματοποιείται είτε από ιδιώτες γιατρούς, είτε από κινητά συνεργεία της επιχείρησης “Ελευθερία”».

«Όταν κάποιος ενταχθεί στο πρόγραμμα θα ειδοποιείται σε εύλογο χρονικό διάστημα για το πότε θα γίνει ο εμβολιασμός του» κατέληξε, υποστηρίζοντας πως έχουν ήδη εμβολιαστεί πολλοί άνθρωποι σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου ο κατ’ οίκον εμβολιασμός έχει ξεκινήσει.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι από την Τρίτη, οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό με οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα εμβόλια αυθημερόν, ενώ υπενθύμισε ότι έχει καταργηθεί η «ποινή» των 6 ημερών που προβλεπόταν σε περίπτωση που κάποιος ακύρωνε για περισσότερες από δύο φορές τον προγραμματισμένο εμβολιασμό του.