Μας μίλησε για τις υποτιθέμενες προσλήψεις, που μονίμως καταλήγουν στο να μετριούνται οι υγειονομικοί και να βγαίνουν λιγότεροι, για τις υποτιθέμενες ανακαινίσεις στα νοσοκομεία και για αξονικούς τομογράφους που δεν λειτουργούν γιατί δεν υπάρχει προσωπικό, για την υπερεργασία και εξάντληση των εργαζομένων στο ΕΣΥ και συνολικά την εικόνα κατάρρευσης που παρουσιάζει το ΕΣΥ, για σαφείς πολιτικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Είναι ενδιαφέρον ότι μέσα στην οργίλη εκτόνωση του υπουργού ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ εντοπίζει ένα στοιχείο ειλικρινούς εξήγησης για αυτή τη διάλυση: δεν ισχυρίστηκε αυτή τη φορά ότι δεν εμφανίζονται γιατροί στις προκηρύξεις, αλλά ότι δεν μπορούν να προσλάβουν “γιατί θα χρεοκοπήσει η χώρα”. Αυτή είναι όντως μια πολιτική απάντηση, που προδίδει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη:
Για τις προσλήψεις:
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε συνεχώς να ανακοινώνονται νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ, αλλά εμείς μετριόμαστε και είμαστε όλο και λιγότεροι. Πρόκειται για εξαγγελίες, αλλά οι περισσότερες από αυτές τις προσλήψεις που ανακοινώνονται αφορούν προσωπικό το οποίο ήδη εργάζεται χρόνια, σε ελαστικές θέσεις εργασίας και οι οποίοι μονιμοποιούνται σε κάποιες θέσεις.
Στο ισοζύγιο βρισκόμαστε στο μείον, γιατί έχει πολύς κόσμος αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης ή γιατί ψάχνει να βρει την τύχη του αλλιώς.
Καταλήγουμε στο ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Ελλάδας είναι λιγότεροι εδώ και πολλά χρόνια.
Το θέμα είναι ότι με θεωρεί γιατρό όποιον φοράει άσπρη μπλούζα: Προσθέτει προσθέτει αυθαίρετα μόνιμους γιατρούς, γιατρούς με ελαστικές σχέσεις εργασίας και με μπλοκάκι ή ειδικευόμενους γιατρούς, που είναι εκπαιδευόμενοι.
Ανακαίνιση νοσοκομείων:
Πρόκειται για συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε κεφάλαια που δίνονται χωρίς να μπορούν να αξιοποιηθούν γιατί στο Νοσοκομείο Παπανικολάου όπου εργάζομαι έχουμε δύο αρκετά σύγχρονους αξονικούς τομογράφους. Τις περισσότερες ώρες και μέρες του μήνα λειτουργεί μόνο ο ένας γιατί δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό, ακτινολόγοι και γιατροί, για να εκτιμήσουν τις εξετάσεις.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι του προσωπικού.
Νιώθετε την ανάγκη να εκφράσετε την ευγνωμοσύνη σας προς το κράτος;
Με πετυχαίνετε μετά από 24 ώρες συνεχόμενης εφημέρευσης σε μονάδα εντατικής θεραπείας, οπότε είμαι σε συνομιλίες για να δω πού θα επενδύσω τα χρήμτα που λέει η κυνέρνηση ότι κερδίζουμε.
Εργαζόμαστε μέχρι 60 ώρες την εβδομάδα.
Για την υπερεργασία και την “ευκαιρία” να δουλέψουν παραπάνω:
Η υπερεργασία έχει χτυπήσει κόκκινο. Έχουμε φτάσει τις 60, όταν από για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από τις 55 και πάνω θεωρείται σοβαρός κίνδυνος για την υγεία.
Μετατρέπει τους ασθενείς σε πελάτες, αλλά δεν είναι μόνο ότι κάνουμε θυσία την προσωπική μας ζωή. Ποιος μπορεί να εμπιστευτεί να εξεταστεί από κάποιον που είναι συνεχώς άυπνος; Αλλά δείτε και την επένδυση που πρέπει να γίνει από τον χρόνο μας για να παρακολουθούμε την ειδικότητά μας, να είμαστε ενήμεροι για καινούργιες εξελίξεις, να παρακολουθούμε συνέδρια, να διαβάζουμε, για να παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.
Για την κατάρρευση του ΕΣΥ:
Αντιμετωπίζουμε σε πολλές περιπτώσεις τα επείγοντα την ώρα που έχουμε μακροχρόνιες λίστες, πρωτοβάθμια έχουμε μόνο στον ιδιωτικό τομέα, με αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να μιλάμε για συνθήκες δημόσιας υγείας.
Όταν όλα τα ζητήματα της πρόληψης πηγαίνουν στην ατομική ευθύνη, όλα αυτά δείχνουν ότι το ΕΣΥ βρίσκεται στο κόκκινο.
40% των χειρουργικών αιθουσών της Θεσσαλονίκης, πάνω από 20, είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, κυρίως αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού. Αν αυτές λειτουργούσαν, μέσα σε έναν χρόνο θα είχαμε πάνω από 10.000 χειρουργεία, θα είχε λυθεί δηλαδή το πρόβλημα.
Για τις προσλήψεις και το επιχείρημα ότι οι γιατροί δεν ενδιαφέρονται:
Όταν έχασε την ψυχραιμία του ο υπουργός είπε την αλήθεια: δεν είπε ότι δεν πάμε, είπε ότι δεν τους αφήνουν να προσλάβουν και αν θέλουμε να χρεοκοπήσουμε τη χώρα. Εκεί είναι η ουσία.
Ουσιαστικά ισχύει το 1 προς 1, ενώ οι αναλογίες είναι ακόμη χειρότερες στην πράξη. Υπολογίζουμε ότι υπάρχουν 6.500 κενά.
Δεν μας επιτρέπουν να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου που κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές. Ο σκοπός είναι να μειωθεί το κόστος, να εξοικονομηθούν χρήματα για εξοπλισμούς για να υπάρχει φρεγάτα 2000 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά μας.
Ευγνωμοσύνη δεν νιώθουμε για το κράτος, νιώθουμε ευγνωμοσύνη για τους συναδέλφους που δίνουν τη μάχη.
Δείτε το βίντεο εδώ:
Διαβάστε εδώ για το αρχικό επεισόδιο της σύγκρουσης με τον υπουργό:
Δείτε τη σχετική Ανασκόπηση: