Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ είχε ζητήσει με επιστολή στον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Κ. Μπούρα, τη σύγκληση της Επιτροπής, για την ενημέρωση του Κοινοβουλίου.

«Η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών τιμώντας τη συνταγματική της αποστολή και ανταποκρινόμενη στην υποχρέωση κοινοβουλευτικής λογοδοσίας, υπέβαλε στις 17 Ιανουαρίου 2023, διά του Προέδρου της, Χρήστου Ράμμου, αίτημα προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, κο Κ. Μπούρα για σύγκληση της Επιτροπής. Το αίτημα που κοινοποιήθηκε και στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κο Κ. Τασούλα, αφορά την ενημέρωση του σώματος σε σχέση με ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος, που ανάγονται στις αρμοδιότητες της Αρχής» ανέφερε η επιστολή.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr στη συνεδρίαση της Επιτροπής, όπου συζητούνται οι συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ από το 2016, ο κ. Μπούρας απάντησε στο αίτημα πως «θα περιμένω να δω συγκεκριμένα, το αίτημα του Ράμμου και από κει και πέρα θα υπάρξουν οι διαδικασίες που προβλέπονται. Το βλέπουμε όταν τα στοιχεία είναι πιο συγκεκριμένα». Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος της ΝΔ κατήγγειλε «είναι πρωτοφανές να αυτοπρσκαλείται ο επικεφαλής μιας ανεξάρτητης αρχής. Τι είναι αυτό; κάνει πολιτική εκτός των συνταγματικών του ορίων».

Στην επιτροπή προκλήθηκε ένταση με τους βουλευτές της ΝΔ να καταγγέλλουν τον κ. Ράμμο λέγοντας ουσιαστικά πως με την επιστολή του ουσιαστικά υπερέβη των αρμοδιοτήτων που του δίνει το Σύνταγμα, αναφέρε το δημοσίευμα, με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, να αναφέρει πως «το Σύνταγμα οριοθετεί τις Ανεξάρτητες ως θεσμικά αντίβαρα, δεν αντικαθιστούν τη δικαιοσύνη τη νομοθετική ή εκτελεστική εξουσία. Πρέπει να απαντήσετε κ. Πρόεδρε στον Ράμμο. Δεν υποδεικνύει ο ίδιος πότε θα κληθεί ούτε κάνει υποδείξεις αν πρέπει να είναι ανοιχτή ή κλειστή η συνεδρίαση. Αν θέλουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης να πάρουν την ευθύνη να τον καλέσουν».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Γιώργου Κατρούγκαλου κατήγγειλε τη διαδικασία και ενημέρωσε πως οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχωρούν από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας τη διαδικασία, δηλώνοντας πως «δεν μπορούμε να συνεργήσουμε σε προσπάθεια κουκουλώματος», με το δημοσίευμ να κάνει επίσης λόγο για αντίδραση του  Μανώλη Συντυχάκη από το ΚΚΕ, ο οποίος έκανε λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της συζήτησης από την ημερήσια διάταξη.

«Λυπάμαι πολύ για όσα άκουσα» είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σύμφωνα με το «Documento» μετά την απόρριψη του αιτήματος του κ. Ράμμου, χαρακτηρίζοντας θλιβερή τη σημερινή μέρα για το Κοινοβούλιο. «Δεν αναφέρομαι μόνο στις ανοίκειες επιθέσεις προς την ανεξάρτητη Αρχή. Αναφέρομαι κυρίως στη δική σας απόφαση κ. Μπούρα. Διότι η απόφασή σας είναι ένα ακόμα βήμα συσκότισης του σκανδάλου», δήλωσε ανακοινώνοντας την αποχώρηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αθ.Μπούρας υποστήριξε αρχικά πως έλαβε την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ στις 17 Ιανουαρίου, αλλά δεν πρόλαβε να τη διαβάσει λόγω της ονομαστικής του εορτής.

Προηγουμένως το avgi.gr, έκανε λόγο για πληροφορίες που θέλουν κυβέρνηση και ΝΔ, δια του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, να σχεδίαζαν να μπλοκάρουν την ενημέρωση για τα αποτελέσματα των υποκλοπών από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, προκειμένου η συνεδρίαση της Επιτροπής να οριστεί σε βάθος χρόνου που το Μαξίμου θεωρεί ότι θα είναι ευνοϊκός για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΣΥΡΙΖΑ: Οποιαδήποτε προσπάθεια κωλυσιεργίας από την κυβερνητική πλειοψηφία δεν έχει πλέον κανένα νόημα

Μετά από έξι μήνες συσκότισης και συγκάλυψης η ώρα της αλήθειας για το σκάνδαλο των υποκλοπών έφτασε», τονίζει με ανακοίνωσή του για το σκάνδαλο των υποκλοπών το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και προσθέτει:

«Μετά την επιστολή του Προέδρου της ΑΔΑΕ που ζητά να ενημερώσει τη Βουλή για τα ευρήματα των ερευνών της, ο Πρόεδρος της Βουλής, οφείλει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις να ορίσει συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών. Οποιαδήποτε προσπάθεια κωλυσιεργίας από την κυβερνητική πλειοψηφία δεν έχει πλέον κανένα νόημα. Η αλήθεια -είτε κάποιοι το επιθυμούν είτε όχι- είναι βέβαιο ότι θα αποκαλυφθεί και ο ελληνικός λαός θα μάθει ποιους και γιατί παρακολούθησε ο κ. Μητσοτάκης μέσα από τον παρακρατικό του μηχανισμό».