Συνεχίζεται το γαϊτανάκι των δηλώσεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων γύρω από την πορεία του ελληνικού χρέους, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, να δηλώνει πως δεν θεωρεί πως η Ελλάδα έχει ουσιαστικό πρόβλημα χρέους.
Την πεποίθηση πως η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα χρέους για τουλάχιστον μία δεκαετία, εξέφρασε ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
«Βραχυπρόθεσμα, δεν υπάρχει πρόβλημα», σημείωσε ο Γερμανός, προσθέτοντας ότι αν και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει αυξηθεί σε περίπου 180% του ΑΕΠ της μετά την οικονομική κρίση, αυτό «δεν είναι σημαντικό, αν πληρώνεις επιτόκιο 1%». Η Αθήνα πληρώνει για το χρέος της σχετικά λιγότερα από τη Γαλλία ή το Βέλγιο, συνέχισε ο επικεφαλής του ESM, χάρη στα φθηνά δάνεια του ESM.
Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη
«Είμαι μάλλον με την πλευρά του Σόιμπλε παρά της Λαγκάρντ», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, αναφορικά με τις διαφορετικές θέσεις που έχουν εκφράσει οι δύο αξιωματούχοι σχετικά με το ελληνικό χρέος.
Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του μήνα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε από την Ουάσιγκτον ότι το βάρος του ελληνικού χρέους «σαφώς» δεν είναι βιώσιμο.
Η απάντηση που έλαβε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ήταν πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος της, αλλά μάλλον η ανάγκη να γίνει πιο ανταγωνιστική.
Η υπόσχεση της Ευρωζώνης «να βοηθήσει, αν η Ελλάδα κάνει τα μαθήματά της, είναι λογική», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει πως η Ελλάδα θα χρειασθεί νέο πρόγραμμα βοήθειας μετά το τρέχον πρόγραμμα που λήγει το 2018.