«Ο Σαμπάζ Σαρίφ δηλώνεται ότι εξελέγη πρωθυπουργός της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Πακιστάν», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Αγιάζ Σαντίκ, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

Ο Σαρίφ εξασφάλισε 201 ψήφους,  αφήνοντας πίσω τον Ομάρ Αγιούμπ, τον υποψήφιο που υποστηρίχθηκε από τον φυλακισμένο πρώην πρωθυπουργό Ιμράν Χαν, ο οποίος εξασφάλισε 92 ψήφους.

Ο Σαρίφ, 72 ετών, διετέλεσε πρωθυπουργός μέχρι τον Αύγουστο του περασμένου έτους, όταν διαλύθηκε η Εθνοσυνέλευση για να ανοίξει ο δρόμος για μια προσωρινή κυβέρνηση, με αποστολή τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

Ο Σαρίφ είναι ο μικρότερος αδερφός του τρεις φορές πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, ο οποίος ίδρυσε το κόμμα του Πακιστανικού Μουσουλμανικού Συνδέσμου-Nawaz (PMLN), το οποίο είναι σε συμμαχία με το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν (PPP) για να σχηματίσει την κυβέρνηση.

Η ανακήρυξη έγινε δεκτή με έντονες διαμαρτυρίες από το κόμμα που υποστηρίζεται από τον Χαν. Οι βουλευτές του ζητούν την απελευθέρωση του πρώην πρωθυπουργού και φώναξαν συνθήματα υποστηρίζοντας ότι ο Σαρίφ κατέκτησε την εξουσία μέσω εκλογικής νοθείας.