Οι ομάδες διασωστών λένε ότι το εν λόγω διάταγμα ισοδυναμεί με «κήρυξη πολέμου κατά των ΜΚΟ που σώζουν ζωές στη θάλασσα». Η απόφαση του ακροδεξιού Σαλβίνι προβλέπεται να προταθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών μέσα στις επόμενες μέρες και έπειτα θα πρέπει να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση που επικαλείται η Guardian (αναμένεται να κατατεθεί σε νομοσχέδιο) και επιβεβαιώνει ότι μέρος του έχουν διαβάσει οι ρεπόρτερ της, «στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι άδειες ή η εξουσιοδότηση μεταφοράς ατόμων στο πλοίο θα αναστέλλονται για ένα μήνα έως ένα έτος». Η Guardian υπολόγισε ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), για παράδειγμα, θα έπρεπε να είχαν πληρώσει 440 εκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση 80.000 ανθρώπων, εάν το διάταγμα ήταν ήδη σε ισχύ τα τελευταία τρία χρόνια.
Το νέο διάταγμα ενισχύει γενικότερα τις εξουσίες του υπουργείου Εσωτερικών στο θέμα της μετανάστευσης και έχει ως στόχο να θέσει τέρμα στις διασώσεις που διενεργούν οι ΜΚΟ.
«Το νέο διάταγμα απειλεί τις αρχές της νομιμότητας και το καθήκον της διάσωσης ανθρώπινων ζωών» δήλωσε στη Guardian η Claudia Lodesani, πρόεδρος των ΓΧΣ Ιταλίας. «Είναι σαν να βάζουμε πρόστιμα στα ασθενοφόρα γιατί μεταφέρουν ασθενείς στο νοσοκομείο». Η οργάνωση Sea-Watch από τη μεριά της, λέει ότι το διάταγμα διαστρεβλώνει θεμελιώδεις αξίες του διεθνούς δικαίου. «Οι ζωές των ανθρώπων υποβιβάζονται σε πρόστιμα: πρόστιμα που στοχεύουν στο να τιμωρήσουν το ηθικό και νομικό καθήκον και την αλληλεγγύη».
O Ιταλός γερουσιαστής Gregorio de Falco τόνισε σε συνέντευξή του στην ιταλική Huffington Post ότι το υπό συζήτηση διάταγμα είναι αντισυνταγματικό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στη φυλακή οδηγούνται όσοι δεν σώζουν ζωές καθώς αυτή είναι η υποχρέωσή μας. «Δείχνει την αδυναμία μιας κυβέρνησης που δεν μπορεί να εγγυηθεί την ομαλότητα με δημοκρατικά μέσα και συνεχώς καταφεύγει στην απειλή της επιβολής του νόμου.
Ο Σαλβίνι δεν διστάζει να δείχνει συχνά τις σκληρές του διαθέσεις και πολιτικές θέσεις απέναντι στους πρόσφυγες αλλά και σε όσους στέκονται αλληλέγγυοι προς τους ανθρώπους που άφησαν τις πατρίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Ένταλμα σύλληψης στον δήμαρχο του χωριού Ριάτσε της Καλαβρίας που προσπαθεί να ενσωματώσει τους πρόσφυγες εκεί και πλοία ΜΚΟ που διασώζουν πρόσφυγες από πνιγμό, υπό τη συνεχή απειλή της απαγόρευσης της πρόσβασής τους στα ιταλικά λιμάνια είναι μόνο δύο χαρακτηριστικά συμβάντα της πολιτικής Σαλβίνι.
«Αντί να ποινικοποιεί τις ΜΚΟ που σώζουν μετανάστες, η Ιταλία πρέπει να θρηνεί τα θύματα της πιο πρόσφατης τραγωδίας στη θάλασσα» λέει η πρόεδρος των ΓΧΣ Ιταλίας, θυμίζοντας ότι την Παρασκευή 10 Μαΐου, 70 άνθρωποι πνίγηκαν στη Μεσόγειο, στην προσπάθειά τους να φτάσουν από τη Λιβύη στην Ιταλία. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, 17 χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη φέτος αναζητήσει καταφύγιο στην Ευρώπη μέσω της θαλάσσιας οδού με τους 494 να αγνοούνται ή να πεθαίνουν στη Μεσόγειο.