Ο ΣΕΒ σε κοινή δήλωση με επτά περιφερειακούς βιομηχανικούς συνδέσμους κάνουν λόγο για «λανθασμένη» υπουργική εγκύκλιο, καθώς ο κατώτατος μισθός «δεν συμπεριλαμβάνει τριετίες για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας μετά την 14.2.2012». Υποστηρίζει πως η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας αναβιώνει «προσαυξήσεις σε εργαζόμενους και εργατοτεχνίτες που έχουν καταργηθεί δια νόμου». Αναφέρεται στο «άρθρο 103 του Ν.4172/2013 όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο πρώτο υπό παρ. ΙΑ. 6 περ. 2 του Ν.4254/2014».
Επισημαίνουν ότι «με την εγκύκλιο που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας στις 18/2/2019, ενώ εμφανίζεται να διευκρινίζει ή να ερμηνεύει νομοθετικές διατάξεις, στην ουσία τις ανατρέπει, αναβιώνοντας προσαυξήσεις σε εργαζόμενους και εργατοτεχνίτες που έχουν καταργηθεί δια νόμου» και ζητούν από το υπουργείο Εργασίας να εκδώσει νέα εγκύκλιο ή να αλλάξει την ισχύουσα νομοθεσία.
Η Έφη Αχτσιόγλου απάντησε στον ΣΕΒ, τονίζοντας πως αναπολούν την περίοδο 2010 – 2014, όταν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έκαναν νόμους τις επιθυμίες τους. Αναφέρει πως παρά το ότι ο ΣΕΒ ζητά την κατάργηση των διαμορφωμένων τριετιών και τις μειώσεις μισθών σε όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, η ενίσχυση του εισοδήματος και της θέσης του κόσμου της εργασίας είναι πλέον νόμοι του κράτους.
«Την επιθυμία του για κατάργηση των διαμορφωμένων τριετιών και για μειώσεις μισθών σε όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο εξέφρασε στη σημερινή του επιστολή προς το Υπουργείο Εργασίας ο ΣΕΒ, προκαλώντας ακόμα μία φορά τους εργαζόμενους της χώρας. Το τι ισχύει έχει καταστεί ξεκάθαρο από το Υπουργείο Εργασίας τόσο με την Υπουργική μου Απόφαση, για την αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, όσο και με τη σχετική εγκύκλιο για την εφαρμογή της αύξησης και τις τριετίες.
Φαίνεται ότι ο ΣΕΒ αναπολεί την περίοδο 2010-2014, τότε που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έκαναν νόμους τις επιθυμίες του. Όμως οι εποχές έχουν αλλάξει. Του συστήνουμε ταχεία προσαρμογή στην πραγματικότητα. Η ενίσχυση του εισοδήματος και της θέσης του κόσμου της εργασίας είναι πλέον νόμοι του κράτους και αδιαπραγμάτευτες επιλογές για τη σημερινή κυβέρνηση».