Στον απόηχο των σοβαρών επεισοδίων που προκλήθηκαν το Σάββατο έξω από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη από εξαγριωμένα πλήθη πολιτών για την εκτέλεση του σιίτη κληρικού, ο Χαμενεΐ είπε πως η Σαουδ. Αραβία θα πληρώσει βαρύτατο τίμημα για τη συγκεκριμένη πράξη, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Νιμρ Μπακρ αλ-Νιμρ ήταν απλώς ένας ειρηνικός μελετητής και ουδέποτε κάλεσε κανένα σε ένοπλο αγώνα ούτε είχε εμπλακεί με μυστικές υπηρεσίες». 

Αξίζει να σημειωθεί πως αργά το βράδυ του Σαββάτου η πρεσβεία της Σαουδ. Αραβιας στην Τεχεράνη κατακλύστηκε από χιλιάδες εξοργισμένων διαδηλωτών πολλοί εκ των οποίων κατάφεραν να μπουν στο κτίριο και να βάλουν φωτιές σε κάποιους χώρους, για να απωθηθούν ωστόσο τελικά από την Αστυνομία η οποία τελικά συνέλαβε 40 από αυτούς. 

Photo: EPA

H εκτέλεση του σαουδάραβα ιερωμένου από το Ριάντ προκάλεσε την αντίδραση όμως και του Σιιτικού Συμβουλίου του Λιβάνου. 

Στους ίδιους ακριβώς τόνους ήταν και η ανακοίνωση του ιρανικού ΥΠΕΞ: 

 
«Η σαουδαραβική κυβέρνηση υποστηρίζει από τη μια πλευρά τα τρομοκρατικά και εξτρεμιστικά κινήματα και την ίδια στιγμή χρησιμοποιεί τη γλώσσα της καταπίεσης και την ποινή του θάνατου εναντίον των εσωτερικών αντιπάλων της, θα πληρώσει ένα υψηλό τίμημα για αυτές τις πολιτικές», τόνισε ο Τζάμπερ Ανσάρι.
 
Από τη πλευρά του, το Ανώτατο Σιιτικό Συμβούλιο του Λιβάνου καταδίκασε την εκτέλεση χαρακτηρίζοντάς την ως «μεγάλο λάθος».
 
«Η εκτέλεση του σεϊχη Νιμρ ήταν μια εκτέλεση της λογικής, της μετριοπάθειας και του διαλόγου», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου, σεΐχης Αμπντέλ Αμίρ Καμπαλάν.
 
Η Υεμένη, και συγκεκριμένα το κίνημα των Χούτι θρηνεί ως «ιερό πολεμιστή» τον Σιίτη ιερωμένο που εκτελέστηκε στη Σαουδική Αραβία.
 
«Η οικογένεια Αλ Σαούντ εκτέλεσε σήμερα τον ιερό πολεμιστή, τον μεγάλο ιερωμένο Νιμρ Μπακρ αλ-Νιμρ έπειτα από μια δίκη – παρωδία που παραβιάζει κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε μεταξύ άλλων το κίνημα.
 
Ο αδελφός του εκτελεσθέντος δήλωσε πως η οικογένεια έχει συγκλονισθεί από την είδηση όμως ελπίζει πως οποιαδήποτε αντίδραση υπάρξει θα είναι ειρηνική.


 

«Ο σεΐχης Νιμρ απολάμβανε υψηλής εκτίμησης στην κοινότητά του και γενικά στη μουσουλμανική κοινωνία και χωρίς αμφιβολία θα υπάρξει αντίδραση», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters ο Μοχάμεντ.
 
«Ελπίζουμε πως οι οποιεσδήποτε αντιδράσεις θα περιοριστούν σε ένα ειρηνικό πλαίσιο. Κανείς δεν θα πρέπει να αντιδράσει εκτός αυτού του ειρηνικού πλαισίου. Αρκετή αιματοχυσία», συνέχισε ο ίδιος λέγοντας.

Στη Βαγδάτη, ένας βουλευτής από τον κυβερνώντα σιιτικό συνασπισμό στο Ιράκ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Sumaria πως η εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία του Νιμρ αλ-Νιμρ έχει σκοπό να πυροδοτήσει τη σύγκρουση σουνιτών-σιιτών και να «βάλει φωτιά στην περιοχή».


Ανησυχία της Ε.Ε.

«Η ιδιαίτερη περίπτωση του σέιχ Νιμρ αλ-Νιμρ προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την ελευθερία της έκφρασης και τον σεβασμό των ατομικών και των βασικών πολιτικών δικαιωμάτων, που πρέπει να γίνονται σεβαστά σε όλες τις περιπτώσεις, περιλαμβανομένου του πλαίσιου του αγώνα κατά της τρομοκρατίας», τόνισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η περίπτωση αυτή έχει τη δυναμική περαιτέρω ανάφλεξης των θρησκευτικών εντάσεων που έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλη ζημία στην περιοχή, με επικίνδυνες συνέπειες», συνίζει λέγοντας ο Μογκερίνι.
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί το βασίλειο του Κόλπου να προωθήσει τη συμφιλίωση ανάμεσα στις διαφορετικές κοινότητες και ζητεί από όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα.
 
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας επαναλαμβάνει την αντίθεση της Ε.Ε. στην θανατική ποινή, ιδιαίτερα στην περίπτωση των ομαδικών εκτελέσεων.