Η αύξηση του κόστους των καυσίμων που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σοβαρή οικονομική πίεση σε πολλούς στη Γερμανία και όχι μόνο, εγείροντας ανησυχίες για έναν πιθανό χειμώνα δυσαρέσκειας.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε τους πολίτες να περάσουν αυτή τη δύσκολη περίοδο», δήλωσε ο Σολτς στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της ετήσιας θερινής συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

Ερωτηθείς αν φοβάται ότι η απογοήτευση θα μπορούσε να ξεσπάσει σε βίαιες διαμαρτυρίες, ο Σολτς απάντησε πως «δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν ταραχές … σε αυτή τη χώρα», επικαλούμενος την ισχυρή παράδοση της Γερμανίας στην κοινωνική πρόνοια.

Αλλά ο καγκελάριος αναγνώρισε ότι θα υπάρξουν «πολλά αιτήματα» κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς η χώρα προσπαθεί να συμβιβάσει την ενεργειακή έλλειψη με τα μακροχρόνια σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας και της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει δώσει στις εταιρείες κοινής ωφέλειας το πράσινο φως να επαναλειτουργήσουν τις κλειστές μονάδες παραγωγής ενέργειας από πετρέλαιο και άνθρακα, στο πλαίσιο των προσπαθειών να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο Σολτς δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των τριών εναπομεινάντων πυρηνικών εργοστασίων της χώρας πέραν του τέλους του έτους, ακόμη και όταν λαμβάνει μέτρα για τη μαζική αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

Ο Σολτς ανέφερεσε ότι η παρελθούσα εξάρτηση της Γερμανίας από τη ρωσική ενέργεια -που επικρίθηκε επί μακρόν από συμμάχους όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες- ήταν λάθος και ότι η χώρα θα έπρεπε να είχε διαφοροποιήσει τις προμήθειές της νωρίτερα.

Απέφυγε να πει αν προσωπικά λυπάται για τη συνεχιζόμενη αγορά ρωσικού φυσικού αερίου από τη Γερμανία και αν αυτό έδινε στο Βερολίνο αυξημένη ευθύνη να υποστηρίξει την Ουκρανία στην άμυνά της απέναντι στη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας.

Ο Σολτς παρέμεινε επίσης σιωπηλός όταν ρωτήθηκε για τον ρόλο που διαδραμάτισε σε μια μεγάλης κλίμακας απάτη φοροδιαφυγής όταν ήταν δήμαρχος του Αμβούργου.

Ερωτήματα σχετικά με τις συναντήσεις που είχε με την ιδιωτική τράπεζα M.M. Warburg το 2016 και το 2017 έχουν καταδιώξει τον Σολτς. Ο Σολτς έχει προηγουμένως αρνηθεί την ύπαρξη αδικημάτων και ισχυρίστηκε ότι δεν θυμάται λεπτομέρειες των συναντήσεών του με αξιωματούχους της Warburg.