Ο καγκελάριος, που δέχεται έντονες πιέσεις ότι έχει «χαλαρή» στάση στο ουκρανικό, τόνισε ότι η θέση του Σρέντερ στο ουκρανικό ήταν αποκλειστικά δική του. Ο πρόεδρος του υπουργείου της Κάτω Σαξονίας, Στέφαν Βάιλ, χαιρέτισε την παραίτηση του Σρέντερ. αλλά δήλωσε ότι ήρθε πολύ αργά.

Η Rosneft είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι ο Σρέντερ δεν θα παρατείνει τη θητεία του ως επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου. Ο Σρέντερ εξακολουθεί επίσης να είναι υποψήφιος για το εποπτικό συμβούλιο της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας Gazprom και εργάζεται ως κορυφαίος λομπίστας για τις θυγατρικές της Gazprom Nord Stream και Nord Stream 2. Η ετήσια γενική συνέλευση της Gazprom έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου.

Στη μοναδική συνέντευξή του μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στους «New York Times», ο Σρέντερ είχε αφήσει ανοιχτό το αν θα αποδεχόταν την υποψηφιότητα για τη θέση του εποπτικού συμβουλίου.

Η Γερμανία έκλεισε το γραφείο του Σρέντερ που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους την Τετάρτη, εν μέσω δημόσιας οργής για τη συνεχιζόμενη εμπλοκή του στη ρωσική ενεργειακή βιομηχανία, παρά τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, και την άρνησή του να καταδικάσει τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο θεωρεί προσωπικό φίλο.