Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών σύμφωνα με πληροφορίες διήρκεσε περίπου μία ώρα και περιστράφηκε γύρω από διαφορετικές πτυχές του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Σολτς, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο μετά από την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού του, προέτρεψε τον Πούτιν να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία με στόχο την επίτευξη μιας «δίκαιης και διαρκούς ειρήνης»», σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Χέμπεστραϊτσε.

Σύμφωνα με τη δήλωση, ο Σόλτς φέρεται να εξέφρασε τη γερμανική υποστήριξη στην Ουκρανία «όσο χρειαστεί», ενώ καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις στην ουκρανική επικράτεια και προειδοποίησε ότι «η ανάπτυξη χιλιάδων βορειοκορεατών στρατιωτών στο ρωσικό έδαφος για να αντιμετωπίσουν την ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ θα σήμαινε κλιμάκωση».

Η ίδια πηγή αναφέρει πως ο Πούτιν υποστήριξε ότι η τρέχουσα κρίση είναι άμεσο αποτέλεσμα των επιθετικών πολιτικών του ΝΑΤΟ, ενώ έκανε λόγο «μια λεπτομερή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων». «Οι πιθανές συμφωνίες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της ασφάλειας, να πηγάζουν από τις νέες εδαφικές πραγματικότητες και το πιο σημαντικό να εξαλείφουν τις βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης», είπε ο Ρώσος ηγέτης.

Ο Πούτιν και ο Σολτς φέρεται να συζήτησαν επίσης τις διμερείς τους σχέσεις, με τον πρώτο να δηλώνει ότι η Μόσχα παραμένει έτοιμη για «αμοιβαία επωφελή συνεργασία», συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα, εάν το Βερολίνο συμμερίζεται την ίδια άποψη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι  είπε από τη μεριά του ότι η κλήση μεταξύ των δύο ηγετών άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας» υπονομεύοντας τις προσπάθειες απομόνωσης του Ρώσου ηγέτη. «Τώρα μπορεί να υπάρχουν κι άλλες συνομιλίες, κι άλλες κλήσεις. Μόνο πολλά λόγια. Και αυτό ακριβώς ήθελε ο Πούτιν εδώ και καιρό: είναι εξαιρετικά σημαντικό για αυτόν να αποδυναμώσει την απομόνωσή του», είπε ο Ζελένσκι στην απογευματινή του ομιλία.