Όπως αναφέρει το France24 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Σουηδία και η Φινλανδία εγκατέλειψαν τη μακροχρόνια πολιτική τους για στρατιωτική ουδετερότητα και τον Μάιο υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη διατλαντική συμμαχία.

Ωστόσο, το πρακτορείο θυμίζει πως η Τουρκία έχει καθυστερήσει την επικύρωση των πρωτοκόλων ένταξης, που απαιτούν ομόφωνη έγκριση από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τα σκανδιναβικά έθνη, και ιδιαίτερα τη Σουηδία, ότι παρέχουν ένα ασφαλές καταφύγιο σε παράνομους Κούρδους μαχητές που η Άγκυρα λέει ότι είναι «τρομοκράτες».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προσπάθησε την περασμένη εβδομάδα να υποστηρίξει την ένταξη, ταξιδεύοντας προσωπικά στην Άγκυρα για να υποστηρίξει την υπόθεσή τους: «Ήρθε η ώρα να καλωσορίσουμε τη Φινλανδία και τη Σουηδία ως πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ. Η ένταξή τους θα καταστήσει τη συμμαχία μας ισχυρότερη και τον λαό μας ασφαλέστερο», είπε.

«Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν εκπληρώσει τη συμφωνία τους με την Τουρκία», είπε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι η ένταξη τους στο μαντρί του ΝΑΤΟ είναι σημαντική «για να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία».