Ο Χ. Σταϊκούρας ισχυρίστηκε ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα η οικονομία θα αρχίσει να λειτουργεί «με μια κανονικότητα», ενώ υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει και «εναλλακτικά σενάρια» για να σταθμίσει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας και να στηρίξει την κοινωνία.
«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία. Ωστόσο έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί. Αλλά όσο παρατείνεται η κατάσταση, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών».
Ανέφερε ότι «οι δυο εβδομάδες που πέρασαν με lockdown κόστισαν σε δαπάνες και μείωση φόρων 1,2 δισ. και με τα 520 εκατ. να είναι στο λιανεμπόριο. Στα 3 δισ. είναι συνολικά το κόστος για έναν μήνα και 750 εκατ. περίπου εστιάζονται στο λιανεμπόριο».
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), εντός του 2020, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου παρουσίασαν πτώση περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων σε σχέση με το 2019. Περίπου 1,5 δισεκατομμύρια χάθηκαν μόνο το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Στις επιχειρήσεις που πωλούν μέσω ταχυδρομικών παραγγελιών ή μέσω διαδικτύου, ο τζίρος αυξήθηκε κατά 18%.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για το 2021 και δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει η οικονομία ακόμη για το β’ δεκαπενθήμερο του Μαρτίου» και ισχυρίστηκε ότι παρά «το θετικό “carry over”», υπάρχει δυσμενέστερη εξέλιξη της πορείας σε σχέση με την εκτίμηση του προϋπολογισμού και «έχουμε το 2021 μια αντικρουόμενη εικόνα για το 2021».
Παράλληλα, δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία άντεξε το 2020. «Άντεξε το 2020 η οικονομία, αλλά δεν πανηγυρίζει κανείς. Βέβαια σε σχέση με το τι θα μπορούσε να συμβεί με δεδομένη την εξάρτηση από τον τουρισμό, είναι ορθή η εκτίμηση ότι αντέξαμε τελικά».