Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Χρ. Σταικούρας κληθείς να σχολιάσει τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία το 12,9% των ελληνικών νοικοκυριών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, το 55,4% δεν μπορεί να συντηρηθεί για παραπάνω από τρεις μήνες αν δεν έχει έσοδα και το 10% των Ελλήνων κατέχει το 42% του πλούτου είπε: Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την πραγματικότητα, γι’ αυτό χρειάζεται επιμονή, υπομονή και σχεδιασμός.

«Ηρθαμε το καλοκαίρι του 2019, βρήκαμε λίγο δημοσιονομικό χώρο, μειώσαμε το ΕΝΦΙΑ, χωρίς ταξικό πρόσημο για το σύνολο της κοινωνίας, διότι, ναι, ένα κομμάτι κατέχει τον πλούτο, αλλά αυτό το κομμάτι πληρώνει και πολλούς φόρους», σημείωσε.

«Ολα σε όλα σε όλους δεν μπορούν να δοθούν αμέσως» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας. «Προσπαθούμε όμως να φέρουμε όσο πιο νωρίς γίνεται τις φοροελαφρύνσεις. Εχουμε υποσχεθεί ότι μόλις δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, κατά τον Απρίλιο – Μάιο, θα μειώσουμε την εισφορά αλληλεγγύης και πάλι τον ΕΝΦΙΑ», τόνισε.

«Ένας στους δύο πολίτες που έχει μπει στον Νόμο Κατσέλη είναι στρατηγικός κακοπληρωτής»

Σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας υποστήριξε ότι πρώτη κατοικία ότι με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, «ένας στους δύο πολίτες που έχει μπει στον Νόμο Κατσέλη είναι στρατηγικός κακοπληρωτής». Και εξήγησε ότι ο στρατηγικός κακοπληρωτής χρησιμοποιούσε το πλαίσιο προστασίας «για να κερδίσει χρόνο», αυξανόταν το χρέος και τελικά κατέληγαν τα παιδιά του να αποποιούνται τις κληρονομιές.

Στην ερώτηση γιατί ένα στεγαστικό δάνειο που πωλείται «κουρεμένο» σε fund να μην πωλείται στον δανειολήπτη σε αντίστοιχη έκπτωση, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό και ότι έτσι θίγεται η τραπεζική πίστη. Αυτό υπακούει στη λογική ότι α) τα fund αγοράζουν «χοντρική» σε έκπτωση και β) αν αρχίζουν να πωλούνται κουρεμένα τα δάνεια στους ιδιώτες, θίγονται οι λεγόμενοι συνεπείς δανειολήπτες.

Στην επισήμανση του κ. Παπαδάκη ότι ενώ λέμε ότι θίγεται η τραπεζική πίστη οι τράπεζες είναι υπόλογες για το πώς έδιναν αλόγιστα, στεγαστικά και όχι μόνον, δάνεια, ο υπουργός Οικονομίας προχώρησε στην εξής τοποθέτηση: «Η αλήθεια είναι ότι, ναι, οι τράπεζες έχουν ευθύνες, αλλά οι τράπεζες έχουν πληρώσει και το μάρμαρο της κρίσης της χώρας».

«Εχασαν πολλές καταθέσεις, γιατί οι πολίτες φοβήθηκαν από αυτό που γινόταν στη χώρα επί μία δεκαετία, με επίκεντρο κυρίως το πρώτο εξάμηνο του 2015, οπότε υπήρξε μεγάλη διαρροή καταθέσεων: 34 δισ. ευρώ έφυγαν», εξήγησε.