Η Γερμανία «είναι πρόθυμη να υποστηρίξει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ και να προωθηθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», δήλωσε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος ζήτησε με τη σειρά του την υποστήριξη της Γερμανίας, η οποία -όπως σημείωσε- είναι ένα κράτος-μέλος της ΕΕ που διατηρεί άριστες σχέσεις με την Τουρκία.

Σύμφωνα με αναπόκριση στην ΕΡΤ, ο Γερμανός Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Γερμανία υποστηρίζει μια λύση στο Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ για μία διζωνική, δικοινοτική Δημοκρατία, εκφράζοντας ικανοποίηση που ο ΟΗΕ όρισε την πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Κολομβίας, María Angela Holguín Cuéllar, νέα ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για ένα νέο γύρο συνομιλιών μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά το 2017. Επιπλέον, προσέθεσε πως η Γερμανία συμμετέχει για πρώτη φορά με την αποστολή 15 αστυνομικών στη δύναμη του ΟΗΕ που σταθμεύει στην Κύπρο.

Στη συνέχεια, ο Γερμανός Πρόεδρος ευχαρίστησε την Κύπρο για την προσωρινή εγκατάσταση περίπου 1.000 στρατιωτών της Μπούντεσβερ στο νησί για το ενδεχόμενο να μεταφερθούν Γερμανοί πολίτες από τη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας πως η Κύπρος «πραγματικά ασφαλές καταφύγιο» και «άγκυρα σταθερότητας» για την Ευρώπη και τη Γερμανία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Χριστοδουλίδης, στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον Σταϊνμάγερ για την απόφασή του να δεχτεί περίπου 1.000 πρόσφυγες από την Κύπρο, το 2023, μέσω του εθελοντικού ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλεγγύης, με τον Γερμανό πρόεδρο να αναφέρει πως η Κύπρος χρειάζεται τη στήριξη της ΕΕ στο συγκεκριμένο ζήτημα.