X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Ο Στουρνάρας στρώνει τον δρόμο για πρόσθετα μέτρα λιτότητας εντός του 2019

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμά ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα υποχρεωθεί να λάβει μέτρα αύξησης των εσόδων ή μείωσης των δαπανών, προκειμένου να πιαστεί ο μνημονιακός στόχος για πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, αφού σύμφωνα με τον ίδιο το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ και θα δημιουργήσει τρύπα 1,14 δισ. ευρώ. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ο Γ. Στουρνάρας έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις του και τοποθετείται σε συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
George Vitsaras / SOOC
|

Στην έκθεση που δημοσιοποίησε την Τρίτη για την «Επισκόπηση του τραπεζικού συστήματος», ο Γ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι ο φετινός προϋπολογισμό,ς παρά τα υπερπλεονάσματα που παρουσιάζει μέχρι και στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, θα διαμορφωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ, αντί του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές.

Υποστηρίζει πως η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, θα υποχρεωθεί να λάβει μέτρα αύξησης των εσόδων ή μείωσης των δαπανών, προκειμένου να πιαστεί ο μνημονιακός στόχος για πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, ενώ απέκλεισε την πιθανότητα χορήγησης κοινωνικού μερίσματος τον προσεχή Δεκέμβριο.

Ο κεντρικός τραπεζίτης αναφέρει ότι το ύψος των μέτρων που θα πάρει η επόμενη κυβέρνηση, με δεδομένο ότι το φετινό ΑΕΠ θα κινηθεί στο ύψος των 190 δισ. ευρώ, θα ανέλθει σε 1,14 δισ. ευρώ. Η έκθεση επισημαίνει ότι τον Μάιο ανακοινώθηκαν νέα επεκτατικά δημοσιονομικά μέτρα για το 2019 και το 2020, με βάση το δημοσιονομικό χώρο ύψους 0,6% του ΑΕΠ που προέκυψε στις αναθεωρημένες προβλέψεις για το αποτέλεσμα του 2019 στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2019 που κατατέθηκε στην Κομισιόν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Σύμφωνα με την έκθεση τα νέα μέτρα θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου το 2019 και τα επόμενα έτη, ενώ σημειώνεται ότι ι ο δημοσιονομικός χώρος που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2019 οφείλεται στην προϋπόθεση υποεκτέλεσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.  Η ΤτΕ υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να υπάρξει τόνωση των κρατικών εσόδων από μια σειρά παρεμβάσεων οι οποίες όμως θα αποδώσουν σε βάθος χρόνου και όχι άμεσα.

Ανάμεσα στις παρεμβάσεις που ζητά η ΤτΕ είναι «η υιοθέτηση πολιτικών που ενθαρρύνουν την έρευνα και την καινοτομία, διευκολύνουν τη διάχυση της τεχνολογίας και ενισχύουν την επιχειρηματικότητα», η «ταχύτερη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων και «η επέκταση του θεσμού των συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) σε τομείς όπως η παιδεία, η υγεία και η κοινωνική ασφάλιση».

 

«Έχει βγει εκτός σε όλες τις προβλέψεις»

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον κεντρικό τραπεζίτη, λέγοντας πως έχει πέσει έξω σε όλες του τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία και είναι ξεκάθαρο πως τοποθετείται έχοντας συνεννοηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Έχει βγει εκτός σε όλες τις προβλέψεις. Δεν έλεγε ότι η Ελλάδα δεν βγαίνει από τα μνημόνια και θα πάρει ξανά δάνειο; Άλλος ο θεσμικός του ρόλος κι άλλο οι πολιτικές του απόψεις. Ούτε φοιτητές δευτεροετείς της ΑΣΟΕ δεν κάνουν τέτοιες μετρήσεις. Ο Στουρνάρας τα λέει σε συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη. Είπα αλήθεια, αν ο ελληνικός λαός δεν επιδοκιμάσει τα μέτρα και την πολιτική αυτή, τότε την επόμενη μέρα θα αρχίσουν να ξηλώνουν το πουλόβερ. Και ήδη ακούστηκαν φωνές. Ρέγκλινγκ, Βέμπερ, Στουρνάρας, Μητσοτάκης».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις