Η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε στον Alpha ότι στις εκλογές της 7ης Ιουλίου «κρίνονται η αξιοπιστία της ΝΔ  που, όταν ήταν στο τιμόνι της χώρας, χάθηκαν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και μειώθηκε ο κατώτατος μισθός καθώς και η αξιοπιστία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που όταν ήταν στο τιμόνι της χώρας δημιουργήθηκαν περισσότερες από 400.000 θέσεις εργασίας και αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός». Παράλληλα τόνισε ότι μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, «το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, ηγέτες από όλες τις χώρες, πολιτικά πρόσωπα ανεξαρτήτως των καταβολών τους και των πολιτικών τους προελεύσεων, χαιρέτισαν αυτή τη συμφωνία διότι βάζει τέλος σε ένα πρόβλημα που σκορπούσε τοξικές αναθυμιάσεις στα Βαλκάνια».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «όχι μόνο σεβάστηκε απολύτως την εθνική γραμμή, αλλά έχτισε πολύ παραπάνω από εκεί που η ΝΔ είχε διαμορφώσει την πολιτική της θέση», σημειώνοντας ότι «απ’ ό,τι φάνηκε, από τις επιστολές που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, η ΝΔ δεχόταν ως πολιτική της θέση, επίσημη πολιτική θέση και όχι ως τακτική όπως προσπαθεί να το παρουσιάσει, τη διπλή ονομασία της γειτονικής χώρας, δηλαδή να λέγεται στο εσωτερικό της Μακεδονία και στο εξωτερικό τη σύσταση να την ονομάζουν Μακεδονία-Σκόπια. Γνωρίζουμε λοιπόν ότι η πλειονότητα την αναγνώριζε ήδη ως Μακεδονία. Άρα κανένας γεωγραφικός προσδιορισμός και κανένα erga omnes, καμία, δηλαδή, κοινή ονομασία για όλους και φυσικά καμία λέξη για συνταγματική αναθεώρηση».

Σχετικά με αυτά που υποστηρίζει η ΝΔ περί συναλλαγής της κυβέρνησης στη Συμφωνία των Πρεσπών, ανέφερε ότι «θα ήταν αστειότητες αν εκφράζονταν από έναν οποιονδήποτε πολιτικό και είναι πολύ σοβαρά ατοπήματα όταν εκφράζονται από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης», κάνοντας λόγο για εξαπάτηση από την πλευρά της ΝΔ προς τον ελληνικό λαό».

«Οι ιδιωτικοποιήσεις του ασφαλιστικού συστήματος θέτουν σε κίνδυνο τις σημερινές συντάξεις»

Υποστήριξε ότι δύο ημέρες πριν τις εκλογές η ΝΔ εμφανίζεται «απολύτως αφερέγγυα σε σχέση με κορυφαίας τάξης ζητήματα», προσθέτοντας ότι «λέει ότι θα καταργήσει το υφιστάμενο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά δεν λέει με τι προτίθεται να το αντικαταστήσει, ενώ στο παρελθόν ο Κ. Μητσοτάκης είχε υποστηρίξει την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης». Σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στη πληρωμή των σημερινών συντάξεων, επειδή οι σημερινές εισφορές πληρώνουν τις σημερινές συνάξεις. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι «αν ιδιωτικοποιήσεις ένα μέρος της κοινωνικής ασφάλισης, αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και θέτει σε κίνδυνο την πληρωμή των σημερινών συντάξεων, γιατί οι σημερινές εισφορές πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις. Άρα, αν αφαιρέσεις τους πόρους από το σύστημα, έστω και εν μέρει, έχεις τεράστιο πρόβλημα στην καταβολή του επιπέδου των σημερινών συντάξεων και δημιουργείται μία τεράστια τρύπα στον κρατικό προϋπολογισμό».

Η Ε. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα ωφεληθούν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, «για τις οποίες δεν είναι σπάνια τα παραδείγματα στο παρελθόν όπου κατέρρευσαν και έχασαν οι ασφαλισμένοι τους κόπους μιας ζωής». Προσέθεσε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνει «ένα ασφαλιστικό σύστημα που ιδιωτικοποιεί τον πυλώνα της επικουρικής ασφάλισης και δημιουργεί άμεσο πρόβλημα για την πληρωμή των σημερινών συντάξεων και για τις εισφορές των ασφαλισμένων».

Αναφορικά με τις τοποθετήσεις τις ΝΔ για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, το χαρακτήρισε ως ένα θέμα που «δεν χωρά διγλωσσία», επισημαίνοντας πως «η συνθήκη του ESM λέει ότι είναι καθαρό μνημόνιο, άρα μιλάμε για νέα προαπαιτούμενα, νέες δεσμεύσεις». Πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα συνοδευόταν από μία δεύτερη θέση, η οποία δεν διαψεύστηκε, και η οποία έλεγε ότι ένα μέρος από το αποθεματικό που έχει δημιουργηθεί, θα πρέπει να πάει στις τράπεζες. Το αποθεματικό είναι οι κόποι του ελληνικού λαού. Είναι απαράδεκτη θέση αυτή».

Τέλος, η Ε. Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα περιλαμβάνει «την εμβάθυνση των κατακτήσεων του λαού τα τελευταία χρόνια, τη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας με αυξημένα δικαιώματα  και στοχευμένες μειώσεις της φορολογίας, ώστε να έχουμε και ενισχυμένες κοινωνικές δαπάνες, καλύτερη υγεία, παιδεία, κοινωνικό κράτος».