Συνεχίζονται οι αντιδράσεις, αναφορικά με τους συνεχείς διορισμούς του Κωνσταντίνου Λούλη σε κομβικές θέσεις του υπουργείου Τουρισμού. Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού, ο οποίος και αποπέμφθηκε από τη συγκεκριμένη θέση μετά τον τεράστιο σάλο που είχε προκληθεί από τη μη πλήρωση των κριτηρίων για τη συγκεκριμένη θέση, όπως κάποιο τίτλο σπουδών Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος αλλά και τα έγγραφα που χρειάζονταν, διορίστηκε στις αρχές Οκτώβρη και πάλι στο υπουργείο Τουρισμού, αυτή τη φορά στη θέση του άμισθου μετακλητού υπαλλήλου.

Αποπέμφθηκε ως γενικός γραμματέας, επιστρέφει ως μετακλητός στο υπουργείο Τουρισμού ο Λούλης

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη σε Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που απευθύνει στους υπουργούς Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ζητά τα έγγραφα και τίτλους σπουδών που να πιστοποιούν ότι ο Κ. Λούλης, είναι είτε διακεκριμένος επιστήμονας είτε εμπειρογνώμονας ειδικού αντικειμένου και πληροί τις προϋποθέσεις του ν. 4622/2019 να είναι ειδικός σύμβουλος του Ιδιαίτερου Γραφείου του Υπουργού Τουρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι σε αντίστοιχο αίτημα της βουλεύτριας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Γ. Γεραπετρίτης είχε απαντήσει ότι εφόσον ο Κωνσταντίνος Λούλης είχε αποπεμφθεί από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Τουρισμού, δεν συνέτρεχε λόγος παρουσίασης των τίτλων σπουδών του. «Θεωρούμε ότι παρέλκει δεδομένου ότι ο κ. Λούλης έχει ήδη παραιτηθεί από τη θέση του Γενικού Γραμματέα και η παραίτησή του έχει γίνει αποδεκτή με την απόφαση υπ’ αριθμ. 12845/11.8.2020 του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Τουρισμού, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 620/τ. Υ.Ο.Δ.Δ./12.8.2020. Σύμφωνα με την ως άνω απόφαση, η απαλλαγή από τα καθήκοντά του ισχύει από 7.8.2020», ανέφερε τότε στην απάντησή του ο υπουργός.

Ωστόσο το αίτημα της βουλεύτριας, κατατεθεί δύο μήνες πριν την αποπομπή του Κ. Λουλη, επομένως, επί της ουσίας, ο Γ. Γεραπετρίτης ακύρωσε με αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καθώς η καθυστέρηση απάντησης οφείλεται αποκλειστικά στην κυβέρνηση.

Ο Κωνσταντίνος Λούλης είναι οικογενειακός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη αλλά και θαυμαστής της χούντας. Επίσης είναι ακόμα ταμείας του «Ιδρύματος Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης», ενώ ως αλευροβιομήχανος υποστήριξε και υποστηρίχθηκε από τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ, που είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου στο Άγιο όρος.

Ολόκληρη η νέα Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων της Δώρας Αυγέρη

Με την υπ. αριθμόν 15120/25.9.2020 απόφαση του Υπουργού Τουρισμού πραγματοποιήθηκε η «Πρόσληψη του Λούλη Κωνσταντίνου ως άμισθου μετακλητού ειδικού συμβούλου στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Υπουργού Τουρισμού».

Συγκεκριμένα και με βάση την ως άνω απόφαση του ανατίθενται με την ιδιότητα του Ειδικού Συμβούλου καθήκοντα σχετικά: «[…] με τον σχεδιασμό και την υποβολή προτάσεων για την τουριστική ανάπτυξη, τη στήριξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας και τη στρατηγική επέκτασης στις διεθνείς αγορές, για χρονικό διάστημα ενός έτους ήτοι από 14.09.2020έως 13.09.2021.

Ο ανωτέρω ως εμπειρογνώμονας με ειδικό αντικείμενο τον σχεδιασμό και την υποβολή προτάσεων για την τουριστική ανάπτυξη, τη στήριξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας και τη στρατηγική επέκταση στις διεθνείς αγορές, θα παρέχει τις υπηρεσίες του στον Υπουργό Τουρισμού, θα υποστηρίζει στο αντικείμενό τους τα διοικητικά όργανα, τις επιτροπές και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού, θα υπηρετεί εθελοντικά και δεν θα λαμβάνει μισθό, αποζημίωση ή άλλη οικονομική απολαβή, εκτός των οδοιπορικών του».

Ο νόμος 4622/2019 στο άρθρο 46 παρ. 7 για την «Στελέχωση των ιδιαίτερων γραφείων» ορίζει ότι: «Στα ιδιαίτερα γραφεία μελών της Κυβέρνησης επιτρέπεται η ανάθεση καθηκόντων ειδικών συμβούλων για ορισμένο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα αντικείμενα, καθ’ υπέρβαση του οριζόμενου ανώτατου αριθμού συνεργατών οι οποίοι υπηρετούν εθελοντικά και δεν λαμβάνουν μισθό, αποζημίωση ή άλλη οικονομική απολαβή εκτός των οδοιπορικών τους. Οι ειδικοί σύμβουλοι του προηγούμενου εδαφίου είναι διακεκριμένοι επιστήμονες ή εμπειρογνώμονες ειδικού αντικειμένου, υποστηρίζουν στο αντικείμενό τους τα διοικητικά όργανα, τις επιτροπές και τις αρμόδιες υπηρεσίες και προσλαμβάνονται με αντίστοιχες αποφάσεις του οικείου μέλους της Κυβέρνησης που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο αριθμός των υπηρετούντων μετακλητών ειδικών συμβούλων της παρούσας παραγράφου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους δύο (2) ανά ιδιαίτερο γραφείο».

Τον περασμένο Αύγουστο, με την υπ’ αριθμόν 12845/11.08.2020 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Τουρισμού, έγινε αποδεκτή η παραίτηση του κ. Λούλη από την θέση του Γενικού Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού. Είχαν προηγηθεί η αποκάλυψη ότι ο κ. Λούλης είχε τοποθετηθεί Γενικός Γραμματέας στο υπουργείο Τουρισμού, ενώ δεν διέθετε τα απαιτούμενα από το νόμο προσόντα, και η έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης (https://www.iefimerida.gr/politiki/syriza-o-mitsotakis-paraitisi-genikoy-grammatea-toyrismoy ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης να ζητήσει την παραίτηση του γενικού γραμματέα τουρισμού).

Επίσης, με την υπ. αριθμ. 185/1.9.2020 απάντησή του στο «Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων υπ. αριθμ. πρωτ. 339/9.6.2020» για τον τίτλο σπουδών Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος του κ. Κωνσταντίνου Λούλη, Γενικού Γραμματέα Τουριστικής και Πολιτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού», ο Υπουργός Επικρατείας απάντησε μετά από τρεις μήνες: « […] ότι παρέλκει (σ.σ. η κατάθεση πτυχίου) δεδομένου ότι ο κ. Λούλης έχει ήδη παραιτηθεί από τη θέση του Γενικού Γραμματέα και η παραίτησή του έχει γίνει αποδεκτή με την απόφαση υπ’ αριθμ. 12845/11.8.2020 του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Τουρισμού, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 620/τ. Υ.Ο.Δ.Δ./12.8.2020. Σύμφωνα με την ως άνω απόφαση, η απαλλαγή από τα καθήκοντά του ισχύει από 7.8.2020».

Επιπλέον, στο «έργο» του κ. Λούλη εγγράφονται:

-Η συγγραφή του βιβλίου με τίτλο: «Η επιβίωση της Ελλάδας μέσα από διαδοχικά θαύματα» και οι ύμνοι στον Δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο, που σχολιάστηκαν δυσμενώς από τον τύπο. Μάλιστα, σε σχετικό ρεπορτάζ την ΕφΣυν με τίτλο : «Η χούντα επιστρέφει στον τουρισμό» (https://www.efsyn.gr/politiki/205233_h-hoynta-epistrefei-ston-toyrismo) μεταφέρονται αποσπάσματα του εν λόγω βιβλίου που υμνούν τον δικτάτορα Παπαδόπουλο και την Χούντα:

«..Πολλοί πιστεύουν ότι αν μέχρι το 1971-1972 ο Γ. Παπαδόπουλος διενεργούσε εκλογές, ακόμα και στον ίδιο στίβο με όλα τα παλαιά κόμματα, θα τις κέρδιζε, λόγω της ικανοποίησης των πολιτών τόσο από την οικονομική ευημερία όσο και από την επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα»[…] «Δεν καταγγέλθηκε από τη Σύγκλητο κανένας θάνατος φοιτητή στον χώρο του Πολυτεχνείου. […]Ο χρόνος δεν έφτανε για να απορροφήσω τόσα γεγονότα -τα περισσότερα άγνωστα- αλλά και να καταλάβω πως ο πάμφτωχος και προδομένος από στενούς του συνεργάτες, εγκαταλειμμένος από τους ευεργετηθέντες και τιμωρημένος αμείλικτα από τους αντιπάλους του, Γ. Παπαδόπουλος, δεν ήταν όπως τον παρουσίαζαν;».

-Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του κ. Λούλη τον περασμένο Μάιο, και ενώ κατείχε την ιδιότητα του Γ.Γ. Τουρισμού, σε μια περίοδο που εξαιτίας της πανδημίας πλήττονταν σοβαρά ο τουριστικός κλάδος. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το αν θα προτιμήσει διακοπές σε κάποιο ξενοδοχείο δήλωσε μεταξύ άλλων: «Μ’ άρεσαν πάντα διακοπές σ’ ένα έρημο ήσυχο μέρος. Δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος να είμαστε σε ένα ξενοδοχείο να περιμένουμε ουρά στον μπουφέ και να κινδυνεύουμε… τέτοιες διακοπές δεν μου άρεσαν ποτέ» (https://www.aftodioikisi.gr/ipourgeia/g-g-toyrismoy-ego-den-tha-pao-diakopes-se-xenodocheio-vinteo/ “Γ.Γ. Τουρισμού: Εγώ δεν θα πάω διακοπές σε ξενοδοχείο”).

Για τους παραπάνω λόγους αιτούμαι

– Να κατατεθούν στη Βουλή σχετικά έγγραφα και τίτλοι σπουδών από τα οποία να προκύπτει και να πιστοποιείται ότι ο Κ. Λούλης, είναι είτε διακεκριμένος επιστήμονας είτε εμπειρογνώμονας ειδικού αντικειμένου και πληροί τις προϋποθέσεις του ν. 4622/2019 να είναι ειδικός σύμβουλος του Ιδιαίτερου Γραφείου του Υπουργού Τουρισμού, ενώ ήδη έχει παραιτηθεί από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του εν λόγω υπουργείου.