Η Κορτές ήταν φοιτήτρια νομικής και μέλος του Γραφείου του Συνηγόρου του Πολίτη, ενώ συμμετείχε στην πορεία για λογαριασμό της οργάνωσής της. Σύμφωνα με δήλωση της οργάνωσης, ήταν υπεύθυνη για την καταγραφή των κρατήσεων και την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τις κατευθυντήριες οδηγίες κράτησης. Η οργάνωση δήλωσε ότι η Κορτές πλησίασε τους Καραμπινέρους για να τους ζητήσει να σταματήσουν την καταστολή, μια έκρηξη ακούστηκε και έπεσε κάτω.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι χτυπήθηκε στο λαιμό από δακρυγόνο που έριξαν οι αστυνομικοί, ενώ η αστυνομία υποστηρίζει ότι ήταν ένα «πυροτέχνημα» που εκτόξευσαν οι ίδιοι οι διαδηλωτές. Οι μάρτυρες είπαν επίσης ότι η αστυνομία δεν επέτρεψε στα μέλη των Μπριγάδων Υγείας, που συνόδευαν την πορεία, να παρευρεθούν αμέσως στο πλευρό της Κορτές.

Το οργάνωση ανέφερε ότι είχε ξεκινήσει νομικές ενέργειες και συλλέγει βίντεο από τους συμμετέχοντες της πορείας προκειμένου να αποδείξει την αλήθεια σχετικά με τα γεγονότα, δεδομένου ότι υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές του περιστατικού, ενώ παραπονέθηκε ότι «η Ντενίς μπαίνει στη μακρά λίστα των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στις κοινωνικές διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα για τα δικαιώματα των ανθρώπων και για την ανάκτηση της αξιοπρέπειας».

Η μητέρα της Κορτές, Τέο Κορτές, αρνήθηκε να πιστέψει την αστυνομική εκδοχή του περιστατικού. «Λένε σε όλους ότι ήταν λόγω πυροτεχνημάτων. Κανείς δεν το πιστεύει επειδή είχε πληγή στο λαιμό της, τραυματίστηκε ο πνεύμονας της, ολόκληρη η αριστερή πλευρά της τραυματίστηκε», είπε η μητέρα σε ανταποκριτή του Telesur. Απαίτησε δικαιοσύνη για την κόρη της και ένα τέλος στις διακρίσεις, τον στιγματισμό και τη βία που αντιμετωπίζουν οι ιθαγενείς κοινότητες στη Χιλή. «Κάποιος πρέπει να κάνει κάτι σε αυτήν τη χώρα για να αλλάξει τους νόμους. Δεν μπορούν να μας ποδοπατούν», πρόσθεσε και ελπίζει ότι το νέο σύνταγμα θα βελτιώσει την κατάστασή τους. Η εκπρόσωπος της οργάνωσης Μαπούτσε στο Σαντιάγο, Μπελέν Πάιλν, τόνισε ότι «είναι σημαντικό να καταγγείλουμε τον θάνατο της Κορτές, διότι όχι μόνο έσωζε ζωές μέσω των γνώσεών της, αλλά έσωζε επίσης ζωές από τα χέρια των Καραμπινιέρων».

Η βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Καμίλα Βαλέχο κατηγόρησε τους Καραμπινιέρους για τον άδικο θάνατο της Κορτές. «Η βίαιη καταστολή των Καραμπινιέρων στη σημερινή πορεία κατέληξε στον οδυνηρό θάνατο της Ντενίς Κορτές. Οι ευθύνες πρέπει να αποσαφηνιστούν το συντομότερο δυνατόν και γιατί η αστυνομία δεν επέτρεψε την έγκαιρη προσοχή μετά τον τραυματισμό της. Θυμός, θλίψη και οργή. Δικαιοσύνη για την Ντενίς”, έγραψε η Βαλέχο. Ο Γκάμπριελ Μπόριτς, υποψήφιος  του αριστερού συνασπισμού «Approve Dignity», εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο της Κόρτες. «Βαθιά θλίψη για το θάνατο της Ντενίς Κορτές στη σημερινή πορεία», έγραψε ο Μπόριτς. Ομοίως, η Γιάσνα Προβόστε, υποψήφια πρόεδρος του κεντροαριστερού συνασπισμού του Νέου Κοινωνικού Συμφώνου, εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά της. «Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους αγαπημένους μου της Ντενίς Κορτές. Απαιτούμε από την Εισαγγελία και την Ανακριτική Αστυνομία (PDI) να δράσουν το συντομότερο δυνατόν για να μάθουν πως έγιναν τα γεγονότα και να αποσαφηνίσουν τι συνέβη στα γεγονότα που προκάλεσαν το θάνατό της», έγραψε σε ένα tweet.

Στις 11 Οκτωβρίου, κοινωνικοί ηγέτες, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιθαγενείς κοινότητες, πραγματοποίησαν πορεία υπό το φως των κεριών στο Σαντιάγο και το Βαλπαραΐσο για να καταδικάσουν τον θάνατο της Κορτές και να απαιτήσουν να διευκρινιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε.