
Στις 30 Μαΐου 2025, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διπλασιάσει τους δασμούς σε εισαγόμενους χάλυβα και αλουμίνιο από το 25% στο 50%, ενισχύοντας την εμπορική πολιτική προστατευτισμού του και κλιμακώνοντας τις εντάσεις με βασικούς εμπορικούς εταίρους.
Η αύξηση των δασμών ανακοινώθηκε σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια, όπου ο Τραμπ επαίνεσε μια συμφωνία ύψους 14,9 δισ. δολαρίων μεταξύ των Nippon Steel και U.S. Steel, υποστηρίζοντας ότι θα διασφαλίσει θέσεις εργασίας στον αμερικανικό κλάδο του χάλυβα. Η απόφαση αυτή αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή την Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2025.
Η ανακοίνωση προκάλεσε άμεση αντίδραση από την Καναδική Ομοσπονδία Εμπορίου, η οποία χαρακτήρισε την αύξηση των δασμών ως «αντίθετη στην οικονομική ασφάλεια της Βόρειας Αμερικής», ενώ η Αυστραλία την αποκάλεσε αδικαιολόγητη και επιβλαβή για το ελεύθερο εμπόριο. Επιπλέον, η κίνηση αυτή εντάσσεται σε μια σειρά προστατευτικών μέτρων που περιλαμβάνουν και την επιβολή δασμών σε άλλες κατηγορίες προϊόντων, όπως τα αυτοκίνητα και τα φάρμακα.
Η απόφαση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική «αντεπίθεσης» που ο Τραμπ παρουσίασε στις 2 Απριλίου 2025, με την υπογραφή του Εκτελεστικού Διατάγματος 14257, το οποίο προβλέπει εκτεταμένους παγκόσμιους δασμούς και έχει προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, στις 28 Μαΐου 2025, δικαστήριο των ΗΠΑ ανέστειλε προσωρινά την εφαρμογή των περισσότερων αυτών των δασμών, αμφισβητώντας την εξουσιοδότηση του Προέδρου.
Η απόφαση αυτή αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις και στις παγκόσμιες αγορές, με πολλούς αναλυτές να προειδοποιούν για τον κίνδυνο κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου και αύξησης των τιμών για τους καταναλωτές.
Πηγή: Reuters
Ελάτε να μας πείσετε να γίνουμε καλοί φορολογούμενοι, τώρα.
Τσαμπα κοπος. Μπορεις να μεινεις για παντα μαλακας και απατεωνας!
😂😂😂
καλησπέρα σε όλη την Ομάδα 🤡!!
https://imgur.com/a/WFTeq7X
Καημενούλα νδ...τι να κάνει κι αυτή όταν έχει να αντιμετωπίσει ανθρώπους που δεν απέκτησαν ποτέ φορολογική συνείδηση!
αααααα ναι! και εγώ που πίστευα ότι θα το πληρώσει ο Μητσοτάκης και οι πρωταγωνιστές τις Commedia dell'arte ΝΔκρατιας και ΣΙΑ 😂😂😂
Αφού αυτοί που τα (καλό)έφαγαν είναι αθώοι, θα τους τα ζητάμε πίσω τώρα; Να βάλουμε πλάτη ρε παιδιά και σε αυτούς.
Δηλαδή από το μυαλό της τα έβγαλε τα ποσά που μασουληθηκαν; Καταθέτονται σε λογαριασμούς οποτε γνωρίζουμε και ποιοι τα τσίμπησαν και ποιανών φίλοι είναι βεβαίως βεβαίως.
Πλατη θα βαλουμε οσοι εχουμε μεχρι να προχωρησουν ελεγχοι και να ανακτηθουν τα ποσα. Εσυ εισαι φτωχομπινες. Δεν βαζεις πλατι πουθενα ηλιθιε.
καλησπέρα σε όλη την Ομάδα 🤡!!
https://imgur.com/a/WFTeq7X
https://www.newmoney.gr/wp-content/uploads/2021/12/VO-group-varvitsiotis-olympios-1280x853.jpg
https://imgur.com/a/xD7haoD
😂😂😂