Συγκεκριμένα, ο Τραμπ είπε ότι η διώρυγα «δεν δόθηκε για να χρεώνει ο Παναμάς τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ναυτικό του ή τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας με υπέρογκες τιμές και ποσοστά διέλευσης. Το ναυτικό και το εμπόριό μας έχουν αντιμετωπιστεί με πολύ άδικο και απερίσκεπτο τρόπο».
«Τα τέλη που χρεώνει ο Παναμάς είναι γελοία, ιδίως γνωρίζοντας την εξαιρετική γενναιοδωρία που έχει παραχωρηθεί στον Παναμά από τις ΗΠΑ. Αυτή η πλήρης «αρπαγή» της χώρας μας θα πρέπει να σταματήσει αμέσως» προσέθεσε. Ο Τραμπ ισχυρίστηκε επίσης ότι η Κίνα εμπλέκεται στη διαχείριση της διώρυγας.
Ο πρόεδρος του Παναμά Χοσέ Ραούλ Μουλίνο απέρριψε την απειλή του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ανακτήσει τον έλεγχο της διώρυγας του Παναμά εάν δεν μειωθούν τα τέλη διέλευσης, ιδίως για τα αμερικανικά πλοία. Ο Μουλίνο δήλωσε την Κυριακή σε βίντεο που δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Χ ότι η διώρυγα ανήκει στον Παναμά.
«Ως πρόεδρος, θέλω να εκφράσω επακριβώς ότι κάθε τετραγωνικό μέτρο της διώρυγας του Παναμά και της παρακείμενης ζώνης της ανήκει στον Παναμά και θα παραμείνει έτσι. Η κυριαρχία και η ανεξαρτησία της χώρας μας δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης» δήλωσε.
Ο Μουλίνο δήλωσε ότι οι τιμές για τη χρήση της διώρυγας «καθορίστηκαν δημόσια και σε ανοικτή ακρόαση, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της αγοράς, τον διεθνή ανταγωνισμό, το λειτουργικό κόστος και τις ανάγκες συντήρησης και εκσυγχρονισμού της διαωκεάνιας οδού».
«Η διώρυγα δεν τελεί υπό άμεσο ή έμμεσο έλεγχο, ούτε από την Κίνα, ούτε από την ευρωπαϊκή κοινότητα, ούτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε από οποιαδήποτε άλλη δύναμη», είπε ο Μουλίνο. «Ως Παναμέζος, απορρίπτω σθεναρά κάθε δήλωση που διαστρεβλώνει αυτή την πραγματικότητα», προσέθεσε.
Ο επικεφαλής του κράτους του Παναμά δήλωσε ότι «ο Παναμάς σέβεται τα άλλα έθνη και απαιτεί σεβασμό» και ότι με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ ελπίζει «να διατηρήσουμε και να διατηρήσουμε μια σχέση σεβασμού». Ο Μουλίνο δήλωσε ότι τα θέματα ασφάλειας, όπως η παράνομη μετανάστευση, η διακίνηση ναρκωτικών, η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα στη διμερή ατζέντα.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο υπερασπίστηκε επίσης τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Ο Πέτρο ανέφερε σε μήνυμά του στο X ότι θα είναι «στο πλευρό του Παναμά και της υπεράσπισης της κυριαρχίας του μέχρι τις τελευταίες συνέπειες». «Αν η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να μιλήσει για δουλειές, θα μιλήσουμε για δουλειές, πρόσωπο με πρόσωπο και προς όφελος των λαών μας, αλλά η αξιοπρέπεια δεν πρόκειται ποτέ να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης», έγραψε ο Πέτρο στο λογαριασμό του στο X.
Η διώρυγα του Παναμά, που ολοκληρώθηκε από τις ΗΠΑ το 1914, επιστράφηκε στον Παναμά με συμφωνία του 1977 που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ.