
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίζεται από κοινού με το επιτελείο του τους σαρωτικούς δασμούς που επέβαλε κατά δεκάδων χωρών, χαρακτηρίζοντας τους μάλιστα ως «φάρμακα» ενώ χλεύασε δημοσιογράφο που τον ρώτησε σχετικά με την πιθανή οικονομική ύφεση που αναμένεται να επιφέρουν. Tην Παρασκευή μετά την ανακοίνωση των δασμών, οι τρεις κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν περισσότερο από 5%, ενώ ο S&P σημείωσε πτώση σχεδόν 6% στη χειρότερη εβδομάδα για το αμερικανικό χρηματιστήριο από το 2020. Οι απαντήσεις άλλων χωρών στις κινήσεις των ΗΠΑ δεν είναι ενιαίες, με την Κίνα να έχει ανακοινώσει αντίποινα, με δασμούς 34%, χώρες όπως την Ιαπωνία και την Ινδία να ζητούν διαπραγματεύσεις και την Ε.Ε. να προετοιμάζει την απάντησή της, με ερώτημα το αν οι 27 χώρες θα διατηρήσουν την ίδια στάση.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε τους σαρωτικούς δασμούς στις εισαγωγές, υποστηρίζοντας ότι «μερικές φορές πρέπει να παίρνεις φάρμακα για να διορθώσεις κάτι». Συγκεκριμένα, απαντώντας σε δημοσιογράφους στο Air Force One χθες αργά το βράδυ της Κυριακής, έταξε ότι οι θέσεις εργασίας και οι επενδύσεις θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ για να τις καταστήσουν «πλούσιες όπως ποτέ άλλοτε».
Σύμφωνα με την Guardian, κορυφαίοι αξιωματούχοι στο επιτελείο του Τραμπ τόνισαν ότι οι δασμοί που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, θα εφαρμοστούν όπως είχε προγραμματιστεί, υποτιμώντας τους φόβους των αναλυτών για ύφεση.
Όταν δημοσιογράφος ρώτησε τον Αμερικανό πρόεδρο σχετικά με την οικονομική δυσχέρεια που θα επιφέρουν οι δασμοί στους πολίτες, κάνοντας λόγο για «κατώφλι του πόνου» των Αμερικανών καταναλωτών, αφού προκύπτουν σοβαρές ανησυχίες για απότομες αυξήσεις των τιμών και ύφεση της αγοράς, ο Τραμπ απάντησε με τρομερή έπαρση και υποτίμηση. «Νομίζω ότι η ερώτησή σας είναι τόσο ανόητη» του είπε. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε στην εκπομπή Meet the Press του NBC ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος» να αναμένεται ύφεση ως αποτέλεσμα. «Πρόκειται για μια διαδικασία προσαρμογής», ισχυρίστηκε.
Όπως περιγράφει το BBC, ο Τραμπ επιλέγει τους δασμούς με τα επιχειρήματα ότι:
- Θα ενθαρρύνουν τους Αμερικανούς καταναλωτές/τριες να αγοράζουν περισσότερα αμερικανικά προϊόντα, θα αυξήσουν το ποσό των φόρων που εισπράττονται και θα οδηγήσουν σε τεράστια επίπεδα επενδύσεων στη χώρα.
- Θα μειωθεί το χάσμα μεταξύ της αξίας των αγαθών που αγοράζουν οι ΗΠΑ από άλλες χώρες και της αξίας αυτών που πωλούν σε αυτές. Υποστηρίζει ότι η Αμερική έχει αποτελέσει «πεδίο εκμετάλλευσης» από «απατεώνες» και έχει «λεηλατηθεί» από τους ξένους.
Στις ίδιες τις ΗΠΑ, την Παρασκευή, και οι τρεις κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν περισσότερο από 5%, ενώ ο δείκτης S&P, με τις 500 μεγαλύτερες αμερικναικές εταιρείες, σημείωσε πτώση σχεδόν 6% στη χειρότερη εβδομάδα για το αμερικανικό χρηματιστήριο από το 2020, όπως μεταδίδει το BBC. Μάλιστα, ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός JP Morgan προέβλεψε 60% πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ και παγκοσμίως μετά την ανακοίνωση των δασμών του Τραμπ.
Η αντίδραση της Κίνας ήρθε με ανακοίνωση την Παρασκευή που προειδοποιούσε ότι θα επιβάλει δασμό 34% σε όλες τις αμερικανικές εισαγωγές, αρχής γενομένης από την Πέμπτη 10 Απριλίου.
Άλλες χώρες, όπως η Ινδονησία και η Ταϊβάν, δήλωσαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι δεν θα επιβάλουν αντίποινα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για επιβολή εισφοράς 32% στις εισαγωγές από τις δύο χώρες. Ο ηγέτης του Βιετνάμ, Το Λαμ, ζήτησε από τον Τραμπ να καθυστερήσει την επιβολή δασμού 46% στις βιετναμέζικες εξαγωγές προς τις ΗΠΑ κατά «τουλάχιστον 45 ημέρες», σύμφωνα με επιστολή που είδαν το πρακτορείο ειδήσεων AFP και οι New York Times.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συντονίζει την εμπορική πολιτική της ΕΕ, θα προτείνει στα μέλη της αργά σήμερα τη Δευτέρα 7 Απριλίου έναν κατάλογο αμερικανικών προϊόντων που θα πληγούν με πρόσθετους δασμούς ως απάντηση στους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου του Τραμπ αντί των ευρύτερων αμοιβαίων εισφορών.
Υπενθυμίζεται ότι οι υψηλότεροι τελωνειακοί δασμοί σε περίπου 60 χώρες, που ονομάζονται «οι χειρότεροι παραβάτες», πρόκειται να τεθούν σε ισχύ την Τετάρτη 9 Απριλίου.
Οι ισχυρισμοί για τους δασμούς σε ακατοίκητα νησιά
Μέσα στο σχέδιο «ανταποδοτικών δασμών» του Τραμπ μπήκαν τα νησιά Χερντ και ΜακΝτόναλντ στην Ανταρκτική, όπου ζουν μόνο πιγκουίνοι και θαλάσσιοι ελέφαντες. Τα νησιά Χερντ και ΜακΝτόναλντ στην Ανταρκτική, είναι προσβάσιμα μόνο δια θαλάσσης και ο πληθυσμός τους αποτελείται αποκλειστικά από πιγκουίνους και θαλάσσια πτηνά.
Το γεγονός χλευάστηκε ιδιαίτερα από τα μέσα, με αστείους τίτλους προκειμένου να αναδειχθεί και το εύρος της «απίθανης οικονομικής πολιτικής» που εφαρμόζει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Σχετικά με το θέμα αυτό, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ υπερασπιζόμενος αυτήν την απόφαση, δήλωσε ότι τα νησιά αυτά μπήκαν στον κατάλογο, ώστε χώρες να μην μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ως «παραθυράκι».
«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι, αν αφήσετε κάτι εκτός λίστας, οι χώρες που επιχειρούν βασικά να ασκήσουν εξισορροπητική κερδοσκοπία κατά των ΗΠΑ, έρχονται μέσω αυτών των χωρών σε εμάς», ανέλυσε περισσότερο ο υπουργός στην τηλεοπτική εκπομπή «Face the Nation» του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CBS News.
«Δεν υπάρχει καμία αναβολή. Σίγουρα θα παραμείνουν σε ισχύ για μέρες και εβδομάδες» είπε και ο ίδιος με την σειρά του.