«Μία εκλογή Τραμπ εδώ θα δώσει πολυ ισχυρά μηνυματα αισιοδοξίας και σε διάφορα πολύ δεξιά και συντηρητικά ας το πούμε καθεστώτα ανά τον κόσμο, οπότε το θέμα είναι πολύ σημαντικό εννοείται πρώτα για της Ηνωμένες Πολιτείες, για το ίδιο το πολίτευμα, για την οικονομία . Όλα αυτά έχουν άμεση σχέση με τις κινητοποιήσεις που γίνονται τους τελευταίους μήνες στην Αμερική.» σχολίασε αρχικά η κ.Λαλάκη, μιλώντας στα ραδιόφωνο του TPP.

Εξηγώντας το θέμα του «πολιτειακού ζητήματος» που θα κριθεί στις εκλογές, τόνισε ότι «από την πλευρά των φιλελεύθερων, των δημοκρατικών, του κόσμου της Αριστεράς, είδαμε τα τελευταία χρόνια μία ριζοσπαστικοποίηση προς τα δεξιά, έναν λόγο που μέχρι τώρα ήταν απαγορευμένος στον δημόσιο διάλογο να παίρνει πρώτη θέση, ανθρώπους να παίρνουν θέσεις που εύκολα μπορεί να συγκρίνει κανείς με τη Γερμανία του ’30, μία σειρά από πράγματα. Από την άλλη πλευρά, για μία μερίδα της Δεξιάς και των συντηρητικών, αναπτύσσεται ένας λόγος που κάνει συνέχεια αναφορά σε όλο και μεγαλύτερη διείσδυση του κράτους στη ζωή τους, για τον κίνδυνο της ανόδου του σοσιαλισμού, ο Μπέρνι Σάντερς εδώ ήταν η μεγάλη απειλή γι αυτήν την πλευρά τη Αμερικής. Αλλά κύριο ζήτημα είναι η άνοδος της Ακροδεξιάς, του ρατσισμού, οπαδοί του Τραμπ μάλιστα οργάνωσαν μία σειρά από καραβάνια, χθες και προχθές και στη Νέα Υόρκη, με σκοπό να εκφοβίσουν τους ψηφοφόρους, α δημιουργήσουν εντυπώσεις ότι θα υπερασπιστούν τον Τραμπ “μέχρι τελικής πτώσης” αν θέλετε»

Η συνέντευξη μετά το 8:00

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «πολλοί μιλάνε για μία από τις σημαντικότερες εκλογές στην ιστορία των ΗΠΑ. Δεν συμμερίζομαι απαραίτητα αυτήν τη θέση αλλά σίγουρα είναι μια πολύ σημαντική αναμέτρηση. Σίγουρα η ελπίδα ότι θα επιστρέψουμε σε μια περίοδο κανονικότητας και θα εκλείψουν ζητήματα όπως της ανόδου του ρατσισμού και η οικονομία θα ομαλοποιηθεί, δεν νομίζω ότι υφίσταται. Και ο Μπάιντεν να φέρει την επιστροφή των Δημοκρατικών στην εξουσία, δεν σημαίνει ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Ούτε όλες αυτές οι ακροδεξιές ομάδες που βρίσκονται πλέον ανοικτά στους δρόμους, αυτή η έξαρση εθνικισμού, σημαίνει ότι θα τελειώσει με την εκλογή του Μπάιντεν».

Σχετικά με το «φαινόμενο Τραμπ» αι το πώς παρά τα οσα έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της θητείας του διεκδικεί με αξιώσεις την επανεκλογή του, η Δέσποινα Λαλάκη σχολίασε ότι «πλέον αυτό το φαινόενο δεν είναι τόσο μοναδικό όσο το 2016» φέρνοντας ως παράδειγμα την εκλογή του Μπολσονάρου στη Βραζιλία. «Νομίζω ότι μ έναν τρόπο αυτοί οι ηγέτες τόσο μεγάλων χωρών τράβηξαν την κουρτίνα, δείχνοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πολιτικό κατεστημένο εδώ και πάρα πολύ καιρό. Παράλληλα εκφράζουν και θα συνεχίζουν για κάποιον καιρό, μια πολύ μεγάλη δυσανασχέτηση από μεγάλος μέρος του πληθυσμού που βρίσκεται σε πολυ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Ο Τραμπ για παράδειγμα εξελέγη με βάση του αποβιομηχανοποιημένες περιοχές της χώρες, όπου υποσχέθηκε ότι θα φέρει πίσω δουλειές που έχουν φύγει εδώ και χρόνια στο εξωτερικό. Κάτι το οποίο φυσικά δεν ήταν σε θέση να κάνει, γι αυτό περιμένουν ότι εκεί θα υπάρχει μια στροφή στο αποτέλεσμα.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις ζωντανά από το TPP:

https://thepressproject.gr/live-trab-i-bainten-oi-amerikanoi-apofasizoun-gia-ton-epomeno-planitarchi/

Ο Τραμπ επίσης «δίνει και διέξοδο σε μια σειρά από άλλα ζητήματα που θα μπορούσαν να ονομαστούν ως ταυτοτικά. Η χώρα σύμφωνα με μελέτες σε 20 περίπου χρόνια θα σταματήσει να είναι αυτό το αγγλοσαξονικό λευκό, θα έχει ανθρώπους ανάμεικτους, από διαφορετικές φυλες. Κάτι το οποίο εγείρει υπαρξιακά προβλήματα για την Αμερική, για το ποια είναι η Αμερική. Κι αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση του Ρεπουμπλικάνους, που παραδοσιακά απευθύνονται στον μέσο λευκό άνδρα, μέσης εκπαίδευσης. Αυτές οι ανησυχίες, την στιγμή που γυναίκες έχουν πρόσβαση όλο και περισσότερο πρόσβαση στα υψηλά αξιώματα, μετανάστες με το επιχείρημα ότι παίρνουν τη δουλιεά των αμερικανών, δημιουργεί μία κατάσταση που δύσκολα και οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι θα ανατρέψουν στο μέλλον».

Όσον αφορά την επιλογή ανάμεσα στο «λιγότερο κακό», όπως τίθεται από μερίδα του κόσμου αριστερά του Μπάιντεν, η Δέσποινα Λαλάκη σχολίασε ότι αυτό αποτελεί θέμα συζήτησης και στις ΗΠΑ, ειδικά στους κόλπους τους DSA, των Δημοκρατών Σοσιαλιστών της Αμερικής, που στήριξαν τον Μπέρνι Σάντερς. «Φωνές πολύ ριζοσπαστικές, όπως η Άντζελα Ντέιβις, τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ του Μπάιντεν, τονίζοντας ότι στηρίζουμε τώρα για να τον καταρρίψουμε αργότερα. Αυτό που εννούσε είναι ότι η συσπείρωση γύρω από θέματα που εξέφρασε ο Σάντερς θα ενταθούν και μετά τις εκλογές»

Αναφέρθηκε επίσης στην αισιόδοξη πλευρά, στο γεγονός ότι λόγω της ανόδου του Σάντερς έχουν τεθεί στον κεντρικό πολιτικό διάλογο, ακόμα και στα προεδρικά ντιμπέιτ, ζητήματα όπως τα φοιτητικά δάνεια και το πώς αυτά θα μπορούσαν να ρυθμιστούν έστω, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, το δημόσιο σύστημα Υγείας. «Μία δεκαετία πριν αυτές οι συζητήσεις δεν γίνονταν, δηλαδή αν θέλει κανείς να έχει μια αισιόδοξη ματιά από κοινωνικοοικονομική σκοπιά, εδώ υπάρχει μια κατεύθυνση που σίγουρα είναι αισιόδοξη».