Ειδικότερα η συζήτηση μεταξύ του Ν.Τραμπ, συντηρητικών οικονομολόγων και στελεχών της Γουόλ Στριτ έχει ανοίξει έντονα και αφορά το αν η κυβέρνηση υπερβάλλει με τα μέτρα περιορισμού και αν στη πραγματικότητα θα έπρεπε να άρει τους περιορισμούς, οι οποίοι επηρεάζουν έντονα την οικονομία.
Όπως αναφέρουν οι «New York Times», υπάρχει έντονη διαμάχη μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και στελεχών του κλάδου της υγείας σχετικά με το ότι η καλύτερη αντιμετώπιση του ιού είναι η διαταγή των μη ζωτικής σημασίας επιχειρησεων να αναστείλουν τη λειτουργία τους και οι πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Ωστόσο το να χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού στις ΗΠΑ σημαίνει αυτομάτως ότι θα αυξανόταν ο αριθμός των νεκρών και η ίδια ραγδαία αυξηση θα σημειωνόταν και στον αριθμό των κρουσμάτων. Ακόμα και οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η το να επανερχόταν πρόωρα η κανονικότητα, θα έπληττε μόνο τα νοσοκομεία και θα είχε ως αποτέλεσμα, ακόμη περισσότερους θανάτους, ενώ παράλληλα θα επιδείνωνε μια ύφεση που πιθανότατα έχει ήδη φτάσει.
Το κλείσιμο της οικονομιάς προκαλεί ζημιά η οποία μόλις έχει ξεκινήσει να εμφανίζεται στα επίσημα οικονομικά δεδομένα. Οι ερευνητές της Morgan Stanley, δήλωσαν τη Δευτέρα ότι πλέον αναμένουν μια συρρίκνωση της οικονομίας σε ένα ποσοστό 30% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ παράλληλα αναμένεται και αύξηση της ανεργίας σε ποσοστό κοντά στο 13%.
Παρόλα αυτά η περίοδος των 14 ημερών καραντίνας είναι ζωτικής σημασίας για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού ωστόσο η κυβέρνηση Τραμπ έχει αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει και πάλι τις αγορές υπό την έννοια ότι το χτύπημα στην οικονομία της χώρας θα είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των θανάτων του ιού.
Ωστόσο οι συγκεκριμένες φήμες γύρω από τη κυβέρνηση και τα σχέδια που εξετάζει έλαβαν και επίσημη μορφή καθώς ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του εξετάζει ένα ενδεχόμενο να ανοίξει η οικονομία σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας μετά την περίοδο καραντίνας, ενώ παράλληλα μπορεί σε άλλες περιοχές να επιβληθούν εκ νέου περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο σημείωσε ότι αυτό εξαρτάται από την πορεία της επιδημίας.
Ο Ν.Τραμπ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η χώρα μας δεν χτίστηκε για να είναι κλειστή. Η Αμερική θα είναι ξανά σύντομα ανοιχτή για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Πολύ σύντομα. Πολύ συντομότερα από τρεις ή τέσσερις μήνες όπως κάποιος πρότεινε. Πολύ πιο σύντομα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη θεραπεία να είναι χειρότερη από το ίδιο το πρόβλημα.